Binomul SRI-DNA nu ar fi funcționat atât de eficient dacă nu ar fi avut un al treilea element, esențial pentru ‘eficientizarea’ parcursului dosarelor considerate prioritare de sistem, sau așa-numitele dosare-țintă.

Începuturile afacerii se ascund, pentru perioadă imediat următoare de după anul 1989, în arhiva SIPA. Arhiva SIPA este o fantomă a trecutului, folosită de politicieni, servicii de informații și alte persoane interesate în a obține ceea ce doresc de la Justiție, dezvăluie jurnaliștii de la EVZ.ro.

Trebuie notat că informațiile adunate de ofițerii SIPA, 40% dintre ei provenind din fosta Securitate, erau extrem de interesante, fiind vorba de interceptările discuțiior din celulele penitenciarelor, de delațiunile unor deținuți, fie directe, indirecte sau provocate.

Totodată, vorbim și despre ofițeri de informații infiltrați printre deținuți, despre interceptări și înregistrări ale convorbirilor unor judecători și procurori. În prezent, notele informative ale rețelei de informatori din penitenciare se păstrează, acestea fiind preluate de noua structură din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor, respectiv Direcția Generală de Protecție și Anticorupție (DGPA).

Implicarea Serviciului Român de Informații

Documentele referitoare la cei care au avut acces la informații clasificate au fost predate Serviciului Român de Informații, despre care însă se bănuiește că are, neoficial, mult mai multe documente decât cele preluate oficial. Un arsenal de șantaj permanent folosit de cei care au intrat în contact cu bogăția și diversitatea arhivei SIPA.

În anul 2006, Monica Macovei a desființat serviciul pe motiv că SIPA, redenumit DGPA, a făcut abuzuri, iar Ministerul Justiției nu avea nevoie de un serviciu secret. După ce a fost îndepărtat de la conducerea serviciului, Marian Ureche a fost acuzat de CNSAS că a făcut poliție politică înainte de 1989.

Un an mai târziu, respectiv în 2007, Tudor Chiurariu, ajuns ministru al Justiției, a instituit o comisie de anchetă care să verifice modul în care Monica Macovei a dus la îndeplinire hotărârea de guvern pentru desființarea SIPA. Apoi, în 2008, ministrul Cătălin Predoiu a preluat comisia instituită de Chiuariu, dar la finalul mandatului său, în ciuda recomandărilor, a refuzată să sesizeze vreo instituție a statului. Aceasta chiar dacă din arhiva SIPA dispăruseră dosarele unor magistrați și se copiaseră documente.

Ziarul Evenimentul Zilei a publicat raportul secret privind arhiva SIPA, care are notată pe fiecare pagină eticheta „Secret de serviciu”.

„Văzând extraordinara presiune a opiniei publice, am fost convinși că fie Ministrul Justiției, fie CSAT vor decide desecretizarea Raportului. Nu s-a întâmplat asta. Și atunci ne-am decis să face rost de Raport, prin mijloacele tipice presei în stare de orice pentru aflarea adevărului”, scriu jurnaliștii EVZ Simona Ionescu, Ion Cristoiu, Mirel Curea și Dan Andronic.

Jurnaliștii susțin că „există indicii temeinice că în timpul mandatului Monicăi Macovei de ministru al Justiției s-au petrecut manipulări (cel puțin) interesate ale documentelor din Arhiva SIPA”.

Deşi fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, a spus că nu a intrat în aceste arhive, Victor Ciutacu de la România TV a prezentat un document care ar demonstra contrariul. Este vorba despre un raport confidenţial trecut şi prin CSAT conform căruia Monica Macovei ar fi primit acte din arhiva SIPA. Este vorba despre un document semnat de un alt fost ministru, Cătălin Predoiu.

(…)

”Cu alte cuvinte, Cristi Danileț și Paul Dumitriu sunt indicați de membrii comisiei constituite de Chiuaru-Predoiu ca fiind cei care au predat dosarele SIPA ale unor magistrați ex-ministrului Monica Macovei. Pe care aceasta este posibil să nu le fi returnat. Foști funcționari din Ministerul Justiției cu care am discutat pe parcursul documentării ne-au spus că aceste dosare erau duse în biroul Monicăi Macovei unde, de multe ori, se afla și Dan Tăpălagă, actual editorialist la Hotnews”, se mai arată în investigație.

Totodată, în raport se spune că „documentele sunt referitoare la mai multe categorii de persoane din sistemul justiţiei, de exemplu magistraţi, personal auxiliar etc. din sistemul penitenciar, dar şi alte persoane ce îndeplineau funcţii publice în diverse alte domenii, cetăţeni străini, etc”.

Dezvăluirea vine la doar câteva zile după ce Monica Macovei a dezminţit categoric că nu a văzut niciun document de la SIPA.

„Am decis în 2005, ca ministru, ca la mine să nu vină nicio informare de la SIPA/DGPA. Repet: n-am primit niciun dosar, n-am sustras niciun dosar, n-am făcut nicio fotocopie (…) Vreau să insist încă o dată pe următorul lucru: este fals, este o minciună faptul că aș fi sustras documente, sau că aș fi primit dosare de acolo. N-am primit niciun dosar, n-am sustras niciun dosar, n-am făcut nicio fotocopie. Și n-am avut niciun interes, decât să-l desființez tocmai ca o măsură de independență a justiției”, spunea Monica Macovei pe 20 mai 2017.

Predoiu a semnat documentul prin care anumite hârtii ar fi ajuns la Monica Macovei. În arhiva SIPA erau şi mai multe secrete despre demnitari.

„Această arhivă trebuie desecretizată precum CNSAS, nu aşa aruncată pe piaţă. Suntem ţara cu cei mai mulţi securişti pe cap de locuitor. Aşa ar trebui, să o cheme organele pe Monica Macovei”, a spus şi Lia Olguta Vasilescu, ministrul Muncii.

1

2

3

4

5

6

Citiți mai multe pe evz.ro.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.