Producătorii vor renunţa la  foarte multe medicamente şi terapii ieftine, sub 250 de lei, care au fost făcute praf de ultima rectificare de preţuri, aşa că acestea vor fi înlocuite de alternative mai scumpe şi în final costul cu sănătatea va creşte, a spus Dragoş Damian, Director General Terapia a SUN PHARMA company şi Preşedinte Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), la ZF Pharma SUmmit 15.

„Din 500 mil. lei plătite de producătorii de medicamente generice estimăm că 200 mil lei au fost plătite pe erori de calcul ale CNAS. 50% din costul unui medicament reprezintă taxe şi impozite”

Citește și:

Se cere audit independent pe datele de la CNAS

„Există din păcate o diferenţă considerabilă între situaţia teoretică şi cea concretă, reală a pieţei farma şi a producătorilor de medicamente. De exemplu, studiile sunt bazate pe un curs leu-euro sub nivelul celui real, în baza căruia operează piaţa. De asemenea, creşterile de piaţă se raportează teoretic la preţurile din farmacii, dar aceste preţuri includ marjele de distribuţie şi reducerile pe care producătorii de medicamente generice şi biosimilare sunt obligaţi să le plătească pentru a-şi vedea produsele comercializate”, a explicat Dragoş Damian, preşedintele APMGR.

El a mai precizat că studiile privind evoluţia pieţei de medicamente ar trebui să ia în calcul taxa clawback, plătită doar de producători la un nivel de aproximativ 14% din cifra de afaceri în prima jumătate a anului 2013 şi să excludă totodată exporturile paralele, estimate la 15-20% din piaţa medicamentelor originale şi care încep să atingă inclusiv piaţa produselor generice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.