Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca a hotărât, în şedinţa de săptămâna trecută,  să retragă 400.000 de lei din fondurile destinate centurii ocolitoare Bulevardul Muncii – Apahida şi să fie destinaţi modernizării a 100 de străzi din municipiu. De asemenea, Consiliul Local se va asocia cu Consiliul Judeţean pentru constituirea zonei metropolitane Cluj.

 Centurile ocolitoare ale Clujului au fost întotdeauna un motiv de dispută între partide. Faptul că lucrările la centura Bulevardul Muncii – Apahida au fost blocate a aprins spiritele în şedinţa Consiliului Local de pe 30 septembrie. Această ocolitoare are un traseu de 8,4 kilometri iar până în acest moment s-au executat doar 1,860 kilometri. Începând cu kilometrul patru, traseul se suprapune peste cel al centurii Vâlcele-Apahida, iar pentru această ultimă parte a drumului responsabilitatea  a fost pasată de la Consiliul Judeţean la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, după cum susţine municipalitatea, fapt care a dus la alte întârzieri. Primarul Emil Boc susţine însă că situaţia lucrărilor la centura Bulevardul Muncii – Apahida se va modifica de anul viitor. “Modificarea Legii exproprierilor, aprobată astăzi de Camera Deputaţilor, ne permite să intrăm cu lucrările pe terenurile de pe traseul acestei centuri ocolitoare. Până acum era obligatoriu să finalizăm înainte procedura de exproprieri şi de abia apoi să intrăm cu buldozerele. Or, noile prevederi ale acestei legi prevăd ca pentru obiectivele de interes public administraţiile locale să efectueze mai rapid exproprierile”, a declarat primarul oraşului. Edilul a precizat că pentru a avansa cu lucrările trebuiau expropriate 800 de persoane iar acest demers era îngreunat de faptul că în Comisia Judeţeană de Fond Funciar dosarele de expropriere pentru o anumită zonă nu sunt validate separat. “Acum, noua lege ne permite să trecem la procedura de expropriere şi, în acelaşi timp, să intrăm cu lucrările pe terenuri. Iar dacă proprietarilor nu le convine situaţia, n-au decât să se judece în continuare cu statul, buldozerele vor merge mai departe”, a mai afirmat Emil Boc. Noua lege este realizată după model german iar conform primarului, aceasta va uşura munca administraţiilor locale.

 

 

De la centură la străzi

 

De asemenea, Consiliul Local a aprobat rectificarea bugetară care prevede ca cei 400.000 de lei destinaţi iniţial acestei centuri ocolitoare să fie folosiţi pentru lucrări la alte drumuri, respectiv pentru modernizarea a 100 de străzi din municipiu. Această hotărâre a creat însă divergenţe de opinie între consilierii PSD şi PNL şi Emil Boc. “Nu înţeleg de ce nu s-au cheltuit aceşti bani pentru lucrările la centura ocolitoare, aşa cum era prevăzut. Eu consider că ar fi trebuit făcut tot ceea ce se putea pentru a avansa cu lucrările la acest proiect”, a declarat Remus Lăpuşan, consilier PSD. Explicaţia primarului şi a viceprimarului Sorin Apostu a fost că situaţia nu a depins numai de municipalitate, având în vedere că guvernarea PNL nu a asigurat deloc finanţare pentru centurile Clujului.

 

CL, împreună cu CJ

 

Un alt proiect care s-a discutat în şedinţă dar a creat însă nemulţumiri a fost asocierea dintre Consiliul Local şi Consiliul Judeţean pentru constituirea zonei metropolitane Cluj. Proiectul a fost votat deja acum două săptămâni de către consilierii judeţeni iar acum a venit rândul consilierilor locali să facă acest lucru. Deşi Emil Boc a explicat că această asociere este “un pas necesar în vederea constituirii zonei metropolitane”, reprezentanţii PNL şi PSD nu au fost însă de acord cu acestă decizie. "Discuţia aceasta cu zona metropolitană e veche, de prin 2003. Observ că până azi nu s-a făcut nimic concret. E clar că trebuie constituită în jurul unui oraş, dar putem merge şi singuri, fără Consiliul Judeţean, pentru că, până la urmă, ne vom asocia cu cele 18 comune, nu cu întreg judeţul", a susţinut Remus Lăpuşan, consilier PSD. Cu toate acestea, proiectul de hotărâre a fost aprobat, voturile acestor consilieri nefiind suficiente pentru a fi respins. Emil Boc a mărturisit că proiectul zonei metropolitane Cluj va atrage fonduri europene de peste 800 de milioane de euro.

 

 

Parking suprateran în Mănăştur

 

Consilierii locali au mai votat Planul Urbanistic de Detaliu al parkingului de pe strada Primăverii, din cartierul Mănăştur. În această zonă, cunoscută şi sub numele de “Minerva”, se va construi un parking de şase etaje, care va avea şi o terasă şi va oferi 500 de locuri de parcare. Totuşi nici în această privinţă nu au lipsit divergenţele de opinie. Consilierul local Remus Lăpuşan a menţionat că oamenii din zona respectivă se plâng de faptul că viitorul parking are un regim de înălţime mult prea mare şi că vor fi afectaţi de această construcţie. Mai mult decât atât, au fost plângeri şi în legătură cu faptul că parkingul va lua locul spaţiului verde. Astfel, consilierul local PNL Manuel Chira s-a arătat nemulţumit de locaţia aleasă de municipalitate pentru acest parking. "Locuiesc în Mănăştur de 20 de ani şi, în sfârşit, mă simt bine în acest cartier. E păcat de părculeţul frumos de pe strada Primăverii unde se joacă copiii şi care ar fi desfiinţat în urma construcţiei parkingului. Propun să-l facem în spatele Bisericii Ortodoxe aflate în construcţie în zona Ion Meşter". Răspunsul primarului Emil Boc la această propunere a fost că acest spaţiu este revendicat şi nu poate fi folosit de municipalitate pentru nicio investiţie. Consilierul local PD-L Florin Stamatian a mai precizat că lucrările acest parking trebuie începute cât mai curând, susţinând că “orice amânare înseamnă moarte sigură”. De asemenea, conform viceprimarului Laszlo Attila, administraţia locală a mai identificat până acum 30 de locaţii pentru parkinguri în cartiere, însă doar 12 din acestea au probleme litigiare rezolvabile.
 

Concursul PUG, demarat în curând

 

Un alt proiect care a fost discutat de către consilierii locali a vizat aprobarea documentaţiei necesare demărării concursului pentru noul Plan Urbanistic General al Clujului. În şedinţă s-a decis ca pe lângă urbanişti, din comisia de evaluare vor face parte şi reprezentanţi ai fiecărui partid din Consiliul Local. Astfel, PD-L va fi reprezentat de către viceprimarul Sorin Apostu, din partea PSD a fost ales Alexandru Cordoş, din partea PNL, Steluţa Cătăniciu iar UDMR l-a ales pe viceprimarul Laszlo Attila. Administraţia locală va putea demara procedura concursului de idei pentru găsirea unei teme de proiectare a viitorului Plan Urbanistic General. Cele mai bune trei teme vor fi premiate cu 7.500 de lei, iar administraţia locală va intra cu acestea în negociere, urmând ca una singură să fie desemnată câştigătoare în funcţie de preţ şi durata de execuţie.

 

Nou sediu pentru RADP

 

Primarul Clujului a cerut consilierilor locali să introducă de urgenţă pe ordinea de zi un proiect de hotărâre prin care să se stabilească un nou sediu pentru Regia Autonomă a Domeniului Public. Vechiul sediu se afla pe strada Avram Iancu însă a fost pierdut în instanţă deoarece a fost retrocedat. Emil Boc a propus ca noul sediu să fie în cartierul Aurel Vlaicu, pe strada Meşterul Manole, proiectul fiind acceptat în unanimitate.

 

 

 

Andreea Mitrică

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.