Milioane de mici acţionari, urmaşi ai marii cuponiade din anii ‘90, ai companiilor care acum sunt  deţinute şi administrate de societăţile de investiţii financiare (SIF), omit să îşi ridice dividendele cuvenite din diferite motive. După trei ani, acestea se prescriu şi se acumulează în fondurile SIF-urilor, şi astfel sute de milioane de lei umflă conturile acestor societăţi. Peste 150 de milioane de lei au fost prescrise ca dividende neridicate pentru profiturile de până în 2009. Încă 150 de milioane de lei, dividende aferente  anilor 2010 şi 2011, fiind neridicate, vor rămâne probabil în conturile societăţilor.

Dividendul este o parte din profitul firmei pe care conducerea firmei decide să o distribuie acţionarilor ca o retribuţie pentru acţiunile deţinute de aceştia în capitalul social. Dividendul este fixat de adunarea generală ordinară a asociaţilor. În ceea ce priveşte termenul de plată, prevederile legale stabilesc că dividendele se plătesc în termenul stabilit de adunarea generală a asociaţilor sau, după caz, stabilit prin legile speciale. Potrivit Legii societăţilor comerciale, dividendele neridicate se prescriu în trei ani. Datoria cu dividendele se înregistrează în creditul contului 457 şi se evidenţiază ca datorie pe termen scurt până la achitare sau până la termenul de prescriere. După prescriere, dividendele neridicate se vor înregistra în contul 758 “Alte venituri”, soluţie propusă de Ordinul 3055/2009, care stabileşte ca sumele provenind din dividende neridicate să reprezinte venituri ale societăţii.

 

Leu cu leu se face suta

Fiecare societate de investiţii financiară (SIF) are cel puţin 5 milioane de acţionari mici, care deţin 100 sau cel mult 200 de titluri şi care, de ani de zile, dintr-un motiv sau altul nu îşi ridică cei câţiva lei din dividendele la care au dreptul. Sunt acţionarii pasivi care au apărut în urma fenomenului de privatizare în masă din anii ’90. Unii dintre ei nici nu ştiu că sunt acţionarii unora dintre cele mai profitabile companii de la Bursa de Valori Bucureşti. Alţii au uitat sau au murit, iar moştenitorii nu sunt la curent cu titlurile respective sau nu sunt dispuşi să consume timp şi nervi pentru a intra în posesia a cel mult 200 de acţiuni, care valorează la bursă între 10 şi 30 de lei.

Patru dintre cele cinci SIF-uri au de plătit în acest an dividende de 0,13 până la 0,24 lei / acţiune, din profitul pe anul trecut. Un acţionar care reţine 100 de acţiuni SIF ar trebui să facă efortul de a ridica 13 până la 24 lei şi în cele mai multe cazuri nu o va face.

Timp de trei ani, fondurile ce se adună din dividendele neridicate stau în buzunarul pentru datorii al SFI-urilor. Societăţile folosesc discret aceşti banii nerevendicaţi, fonduri care după trei ani în care acţionarii nu au ridicat dividendele, se prescriu. După ce se prescriu, dividendele neridicate nu mai sunt considerate datorii, ci rezerve de capital. Ulterior ele sunt înregistrate ca venituri, dar sunt impozabile, deci este preferabil să fie repede cheltuite.

 

Dividende pierdute prin neridicare

Rata de neridicare a dividendelor variază între 20 şi 30%. Până anul trecut,dividendele neridicate reprezentau între 30 şi 50 % din datoriile nespecificate ale SIF-urilor. Conform propriilor raportări, cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) mai aveau încă de distribuit, în 2009, dividende neridicate în valoare de 326 milioane de lei, adică 76 milioane de euro, două treimi din acestea fiind sume neridicate de acţionarii mici în anii anteriori.

În 2011, circa 80 de milioane de lei deja au fost pierdute de milioane de acţionari, căci se prescriseseră, conform documentelor SIF-urilor şi declaraţiilor oficialilor lor de atunci.

 

SIF Muntenia are dividende al căror termen de ridicare este depăşit de circa 48 de milioane de lei, conform rapoartelor companiei. Dintre aceştia, 23 de milioane de lei provin din profiturile repartizate pe 2007 şi 13 milioane sunt dividendele din 2008.  Acesta sunt prescrise şi la ele se adaugă dividendele neridicate din 2009. Încă  40 de milioane de lei neridicate din dividendele pe 2010 şi 2011 pot fi ridicate de acţionari.

Potrivit raportului pe semestrul întâi al SIF Banat-Crişana, dividendele de plată către acționari însumau 28,5 milioane de lei la mijlocul lui 2013. Dividendele neridicate de acționari, anterioare anului 2008, pentru care dreptul de a le solicita a fost prescris, ating valoarea de 41,5 milioane de lei.

SIF Moldova are 22,7 milioane de lei dividendele prescrise înainte de 2008, conform aprobării adunării generale a acţionarilor, care vor fi utilizabile în viitor conform hotărârii adunării generale ordinare a acţionarilor. Încă mai bine de  6,3 milioane de lei vor fi dividendele pe 2009 pe caresocietatea urmează să le prescrie. Dividendele neridicate pe 2010 şi 2011 ajung deocamdată la valoarea de 40 de milioane de lei.

SIF Oltenia are dividende prescriptibile în valoare de 33 de milioane de lei. Cele aferente anilor 2010 şi 2011, neridicate, dar încă valabile, ating suma de  28 de milioane de lei.

 

Cea mai puţin transparentă dintre societăţi, SIF Transilvania, declară peste 6,4 milioane de lei prescriptibile din dividendele anterioare. SIF Transilvania nu oferă acces la rapoartele pe această temă. Datele reale sunt altele, SIF Transilvania fiind cea mai profitabilă dintre cele cinci societăţi, cu un câştig semestrial de 140,3 milioane de lei, obţinut în principal din vânzarea de active. Rezultatul este cu aproape 10% peste câştigul raportat în acelaşi interval al anului 2012, când societatea a vândut acţiunile BCR către grupul austriac Erste Bank.

Acţionarii SIF Transilvania au aprobat plata unui dividend brut de 0,175 lei pe acţiune, într-un interval de cel mult şase luni de la data aprobării plăţii dividendelor prin Adunarea Generală, arată documentele adoptate de către acţionarii societăţii, în reuniunea AGEA din aprilie 2013. SIF Transilvania a înregistrat, în 2012, un profit net de 212,197 milioane lei. Bugetul de venituri şi cheltuieli şi programul investiţional pentru anul 2013, aprobate de către acţionari, prevăd venituri totale de 300 milioane de lei, cheltuieli de 123 milioane lei, un profit net de 150 milioane lei şi investiţii în valoare de 92,69 milioane lei. Suma totală repartizată cu titlu de dividende din profitul net realizat în exerciţiul financiar 2012 este de peste 191 milioane de lei, adică 90 % din profitul net realizat şi repartizat.

 

Crina Crainic

3 COMENTARII

  1. Transcrierea dividendelor neridicate este o mare escrocherie,deoarece,aproape in totalitate,actionarii din marea privatizare nici nu au stiut ca au dividende neridicate,iar cei care datorau dividendele au facut totul ca acestia sa nu afle.A cui este vina? greu de spus.Totusi,dividendele neridicate in termenul stabilit (3 ani) trebuiau transformate cel putin in actiuni,altfel,se suspecteaza interese oculte.

  2. Modalitatea de transfer al actiunilor pe caz de moarte,practicate de DEPOZITARUL CENTRAL,sunt foarte sofisticate.Pentru transfer se solicita deschiderea succesiunii,pentru un certificat de actionar din marea privatizare,care ,in practica,ar putea sa fie inutila operatia de transfer,deoarece,multe unitati nu au distribuit niciodata dividende(aflandu-se pe „linia de plutire” sau mai rau.Nu inteleg de ce nu se accepta solutia DECLARATIEI OLOGRAFE,pe raspundere proprie,eventual autentificata de un notar public.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.