Plin scandal în peisajul justiţiei din România! S-a redeschis Cutia Pandorei – acuzaţiile împotriva DNA, în frunte cu şefa anticorupţie, după ce Vlad Cosma a arătat cum procurorii DNA Sava şi Negulescu schimbau declaraţiile primite de la diferiţi martori şi antedatează denunţuri şi acte din dosar. Au urmat dezvăluirile fără precedent despre şefa DNA şi pentru prima data, Kovesi, cu lacrimi în ochi, vine cu o explicaţie referitoare la declaraţiile făcute de procurorul Mihaiela Iorga Moraru.

Fostul procuror DNA Mihaiela Iorga a declarat în 11 februarie, la ”Ediţie Specială”, că şefa DNA Laura Codruţa Kovesi a chemat-o şi a întrebat-o dacă ar putea urgenta dosarul unui fost ministru al cărui nume era vehiculat pentru postul de premier. Motivaţia lui Kovesi era că acesta intenţiona să o numească ministru al Justiţiei pe Dana Gîrbovan, şefa UNJR, ceea ce nu ar fi bine pentru DNA.

”Trebuia desemnat premierul României şi era vehiculat numele unui fost ministru. Exista în lucru la mine un dosar cu acest ministru. Am fost chemată şi întrebată dacă am putea să ieşim cât mai repede cu dosarul. Explicaţia a fost de genul că dacă acest domn va ajunge premier, doamna Dana Gîrbovan va fi ministru al Justiţiei, ceea ce ar însemna un dezastru pentru noi”, a afirmat procurorul Mihaiela Iorga, care nu făcut public numele ministrului.

Iorga a relatat că i-a explicat şefei DNA că nu sunt suficiente probe la acel moment, iar continuarea cercetării ar fi implicat o cerere către Parlament.

 

 

DNA falsifică probe!!!

Vlad Cosma, fost deputat al cărui tata (Mircea Cosma, ex-preşedintele Consiliului Judeţean Prahova) fusese reţinut de DNA şi atât el cât şi sora sa, Andreea Cosma, actual deputat PSD, aveau dosare penale fabricate la DNA Ploieşti de procurorul Mircea Negulescu. Acesta a făcut dezvăluiri şi a expus înregistrări prin care arată că la unitatea de elită a DNA, cea din Ploieşti, s-au fabricat dosare la comandă împotriva fostului premier PSD Victor Ponta şi a fostului deputat PSD Sebastian Ghiţă, prin şantajarea în anul 2015 a deputatului PSD Vlad Cosma. Acesta a fost pus să facă un denunţ şi să fabrice probe împotriva colegilor săi de partid şi Parlament.

 

În înregistrarea de 35 de minute, deputatul Vlad Cosma povesteşte că în anul 2015 a fost şantajat în sediul DNA Ploieşti, sub ameninţarea arestării lui şi a familiei sale (tatăl şi sora) să plăsmuiască un denunţ şi o serie de probe pe care să le trimită la sediul DNA, prin fax şi prin poştă. În acest sens, deputatul Vlad Cosma dovedeşte cu înregistrări pe care le-a realizat personal cu un ceas, fotografii şi probe de trimitere a faxului şi alte documente, cum a fost constrâns de procurorii DNA Mircea Negulescu, zis „Zdreanţă” şi şeful acestuia Lucian Onea, şeful DNA Ploieşti, să trimită o anonimă din Republica Moldova, însoţită de documente plăsmuite, care să fie folosite într-un dosar penal în care s-a încercat arestarea fostului premier Victor Ponta şi a deputatului Sebastian Ghiţă (deveniţi inamici ai Laurei Kovesi după ce au contribuit decisiv pentru numirea ei la şefia DNA, după ce şi-a încheiat cele două mandate de procuror general al României).

Cel mai grav, fostul deputat Vlad Cosma prezintă în expunerea sa de 35 de minute, înregistrări audio revoltătoare ale discuţiilor sale purtate cu procurorii Mircea Negulescu şi Lucian Onea. Primul dintre ei, Mircea Negulescu vorbeşte în clar de un plan de fabricare de probe, şi afirmă în mai multe rânduri că vrea să-l “paradească” pe deputatul Sebastian Ghiţă, că vrea să îi ia toţi banii, vorbind în clar că are acceptul atât a şefului lui direct Lucian Onea, dar mai ales a şefei DNA Laura Kovesi.

 

 

Patetic şi cu lacrimi în ochi, Kovesi se apără

După trei zile, Kovesi a susţinut o conferinţă de presă în care a dezbătut toate acuzaţiile care s-au lansat pe piaţă din momentul înregistrărilor făcute de fostul deputat Vlad Cosma, cel mai grav scandal în care sunt implicaţi procurorii DNA.

”(…) Suntem acuzaţi pe nedrept că falsificăm probe! Iată că aceşti inculpaţi, care fac acuzaţii nereale, au făcut aceleaşi acuzaţii şi în faţa judecătorilor, dar au fost respinse. Motivul pentru care Cosma se prezenta la serviciul teritorial Ploieşti a fost că era implicat în mai multe dosare. Acesta a formulat denunţuri din propria iniţiativă şi s-a prezentat singur la DNA, din propria iniţiativă. A avut calitate de martor în 12 dosare. Şi-a dorit să obţină o pedeapsă mai mică. Mai multe persoane din anturajul acestor oameni s-au prezentat la DNA Ploieşti şi i-au şantajat afirmând că se vor prezenta în mass-media mai multe înregistrări trunchiate.

La TV au apărut exact imaginile descrise vineri de persoanele din anturajul familiei Cosma. Pentru că procurorii nu au cedat şantajului, Cosma a prezentat imaginile trunchiate.

Modul în care lucrează procurorii DNA într-un dosar este supus controlului judecătoresc. Procurorii DNA nu comit ilegalităţi. Eu am făcut ce prevede legea. Am declarat la preluarea mandatului, toleranţă zero la corupţie, toleranţă zero faţă de neprofesionalismul din DNA. Cine a încălcat legea în DNA, au fost judecaţi.

Sunt probleme în toate instituţiile, contează cum te raportezi la ele. Am reacţionat mereu când a fost vorba de o abatere disciplinară sau o neregulă. Dar acest lucru înseamnă că avem mecanisme interne de curăţare. Nu toţi procurorii DNA sunt la fel. Am obţinut cele mai bune rezultate de la înfiinţarea instituţiei. Dacă un procuror încalcă legea,nu trebuie să spunem că aşa se lucrează, iar dovada constă în hotărîrile definitive. Tot timpul am respectat legea, nu se falsifică probe în DNA. Cine încalcă legea, suferă măsurile legale.

Nu cred că acest atac este întâmplător. Asistăm, în ultima perioadă, la un festival disperat al inculpaţilor care spun neadevăruri sau părţi din adevăr. Aici nu este vorba de Kovesi. DNA nu este un om, este o instituţie. Acest atac este despre procurorii care şi-au făcut treaba şi vizează umilirea cetăţenilor români şi a statului român.

Suntem atacaţi pentru că ne-am făcut treaba. Justiţia este asupra unui asalt de peste un an de zile. Nu ne atacă cetăţenii cinstiţi, ci inculpaţii care au bani, au resurse. Vor să ducă în derizoriu faptele de corupţie pentru că în ziua de azi, în viziunea unor inculpaţi, nu este grav dacă eşti condamnat”, spune Kovesi,

V-am prezentat doar o parte a discursului şefei DNA, pentru că nu are sens să vă plictisim minciunile spuse de Kovesi în faţa unei ţări înregi. Aaaa, cu lacrimi în ochi!

 

 

 

Iohannis a orbit

Pe principiul ”Ţara arde şi baba se piaptănă”, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că nu vede, „momentan”, motive pentru revocarea procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

„Revocarea constat că este o preocupare intensă în spaţiul public. Momentan, sincer, nu văd motive de revocare, dar s-ar putea să existe unele pe care nu le cunosc eu şi pe care le cunoaşte ministrul Justiţiei. În acest caz, cu siguranţă domnul ministru va veni extrem, extrem de bine documentat dacă ar solicita aşa ceva. Acum, nu cunosc motive de revocare. (…) M-ar surprinde, ca aşa, cvasi peste noapte, să apară motive serioase şi bine fundamentate pentru o ipotetică solicitare de revocare”, a declarat preşedintele la Cotroceni.

Iohannis şi-a început declaraţia prin a spune că „nişte penali fac o încercare disperată să atace şi să discrediteze DNA şi conducerea” acestei instituţii, afirmând că această încercare „jalnică şi neconvingătoare” îi confirmă că DNA face „o treabă foarte bună”.

„Avem oare a câta oară un scandal în spaţiul public. (…) Din punctul meu de vedere, lucrurile se pot rezuma la puţine cuvinte – nişte penali fac o încercare disperată să atace şi să discretizete DNA şi conducerea acestei direcţii. După părerea mea această încercare este una jalnică şi neconvingătoare, iar opinia mea despre munca DNA o cunoaşteţi, dar îmi face plăcere să o repet – după părerea mea DNA şi conducerea DNA fac o treaba foarte bună, iar acest atac, această încercare de atac din partea unor penali este de natură să îmi confirme că DNA-ul face treabă bună”, a declarat şeful statului.

În ce-l priveşte pe Tudorel Toader, Iohannis a spus că nu i s-a părut că se fac presiuni politice asupra ministrului Justiţiei, în ceea ce priveşte analiza activităţii DNA, afirmând că Tudorel Toader este „un profesionist reunit” şi va avea o poziţie „fundamentată juridic”.

„(…)Nu mi s-a părut că se fac presiuni asupra ministrului Justiţiei. (…) Este un profesionist renumit şi cu siguranţă poziţia cu care va ieşi, atunci când va ieşi, va fi una fundamentată juridic”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, solicitat să precizeze dacă este de părere că analiza activităţii DNA va fi făcută fără presiuni politice.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că va avea în zilele următoare o discuţie cu ministrul Justiţiei.

„Cu domnul ministru al Justiţiei voi avea în zilele următoare o discuţie. Dacă va fi nevoie voi avea o discuţie şi cu doamna Kovesi. Şi dacă tot va mai fi nevoie este posibil să avem o discuţie şi în trei”, a spus Iohannis.

Klaus Iohannis a mai anunţat, joi seară, ca a avut o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă şi cu preşedintele PSD Liviu Dragnea, unul dintre subiectele discutate fiind şi despre justiţie.

Preşedintele a spus că premierul Dăncilă i-a relatat că ministrul Justiţiei Tudorel Toader are „mână liberă” în ceea ce priveşte o decizie referitoare la procurorul-şef al DNA Laura Kovesi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.