La începutul lunii octombrie, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au efectuat percheziții în șase județe pentru a cerceta modalitățile în care se derulează contractele dintre Coral Impex SRL și clienții acestora. Astfel, DNA Cluj a ridicat mai multe documente precum și copii după contractul dintre Primăria Cluj-Napoca și Coral Impex.

 

„În cursul zilei de 7 octombrie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 26 locații situate în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, dintre care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor societăți comerciale.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații şi din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei”, preciza DNA în ziua cu pricina.

Astfel că, în următoarea zi, aceeași DNA Cluj anunță că două angajate ale primăriei clujene, au primit mită de la un angajat Coral Impex… de Crăciun și de Paști, culmea… produse alimentare.

Secţia DNA de combatere a infracţiunilor de la Cluj se scuza că ar fi efectuat „cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracţiuni de corupție, comise în perioada 2010-2015.
Șase județe pentru două coșuri cu dulciuri de sărbători

După ce au ridicat copii ale contractului dintre primărie și Coral Impex, procurorii au găsit „marea mită” primită de două funcționare de la Serviciul Tehnic.

„…Cu ocazia sărbătorilor de Paște și Crăciun ale aceluiași an, precum şi la 11 martie 2015, inculpata Măgurean Adriana-Lucia, în calitate de şef Serviciu Tehnic Reparații Imobile, Monitorizare, Servicii Comunitare de Utilități Publice în cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca, a primit, cu titlu de mită, de la un reprezentant al SC Coral Impex SRL Ploieşti, atât pentru ea cât și pentru o rudă a acesteia, diverse produse, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu și anume certificarea pentru conformitate a documentației depusă de firma respectivă, în vederea aprobării plăților pentru serviciile prestate”, informează cei de la DNA.

Cu alte cuvinte o întreagă direcție de combatere a corupției s-a mobilizat în șase județe pentru că bănuiai că firma Coral dădea mită ca să primească contracte de zeci de milioane de lei.  Teoria celor de la DNA s-a confirmat. Măgurean Adriana-Lucia a primit diverse produse de la Coral Impex.

Pe o altă angajată din primărie, a aceluiași serviciu, cei de la DNA o găsesc complice în verificarea serviciilor prestate de către Coral pentru municipiu. „În perioada 2012 – 2015, inculpata Capota Mariana, în calitate de consilier la Serviciul Tehnic Reparații Imobile, Monitorizare Servicii Comunitare de Utilități Publice – Primăria Cluj-Napoca, a primit în mod repetat, de la reprezentanţi ai SC Coral Impex SRL Ploieşti, mai multe sume de bani în cuantum de 8.600 lei, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu respectiv verificarea și întocmirea documentației pentru plată referitoare la serviciile DDD (Dezinfecție, Dezinsecție, Deratizare) prestate de firma respectivă.”

Aceste ipoteze nu sunt nici confirmate nici dovedite, după cum Direcția Națională Anticorupție susține clar:

„Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale, respectiv punerea în mișcare a acțiunii penale reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”

Potrivit oficialilor DNA nu se cercetează prelungirea contractului  dintre primărie și Coral Impex SRL, ci se efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracţiuni de corupție şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2013 – 2015.

 

Suspendate  parțial din atribuții

În urma comunicatului DNA ce arăta ce fapte de corupție se pun în seama celor două angajate din primărie și a reprezentantului Coral Impex, Emil Boc a luat măsuri suplimentare de sancționare pentru a evita complicații. Fiind incomod pentru imaginea primăriei ca DNA să facă percheziții, primarul a dorit să evidențieze faptul că nu știa nimic și că instituția va face toate demersurile pentru a facilita ancheta DNA. În fond nu se vorbește de un prejudiciu adus statului sau bani furați din administrația locală.

„În prezent există o anchetă pe rol asupra căreia nu mă pronunț. Din punct de vedere instituțional am procedat în felul următor: pe de-o parte, în momentul în care va fi trimis cineva în judecată  va fi suspendat potrivit legii, iar între timp am decis ca acei funcționari publici ce sunt implicați în această anchetă penală, să nu mai aibă atribuții legate de firma Coral, chiar dacă legea nu mă obliga să fac acest lucru. Nu am avut nici o reclamație pe baza acestui subiect și am fost surprins să aflu că sunt nereguli în administrarea contractului”, explică Emil Boc.

Același Emil Boc explica faptul că nu-și asuma vreo responsabilitate, în cazul în care suspiciunile DNA se concretizează pentru că prelungirea contractului s-a făcut înainte ca el să reintre pe mandat.

Declarația edilului Emil Boc, imediat după percheziții lămurea că el nu ar avea nici o legătură cu contractul încheiat între instituția pe care o conduce și Coral Impex.

“Au fost solicitate Primăriei să fie puse la dispoziție mai multe documente legate de contractul cu firma SC Coral Impex SRL. Este vorba de Hotărârea de Consiliu Local din 2006, Hotărârea de prelungire a contractului, din 2010, execuția și dosarele care vizează plățile dispuse, Procesele Verbale de verificare a lucrărilor, recepția zilnică și situațiile privind raportările aferente, înscrisuri privind conținutul imobilelor care fac obiectul activității de dezinsecție-deratizare și contracte de sponsorizare încheiate de Coral Impex cu Primăria Cluj-Napoca. Se precizează în acest document că este vorba de suspiciuni cu privire la cercetarea unor posibile fapte de corupție săvârșite de către funcționarii administrației publice locale. Nu am fost aici în 2010, dar dacă nu era legal, presupun că nu se putea prelungi. A trecut înainte de Consiliul Local, prin toate procedurile aferente. Nu am avut nici un fel de sesizare pe parcursul anilor cum că ar fi probleme cu acest contract”, a declarat primarul Emil Boc.

De fapt DNA precizează că ilegalitatea s-ar fi produs în perioada 2013-2015,  perioadă în care Emil BOC era pe funcția de primar! De altfel, în fiecare din acești ani, Emil Boc a avut responsabilitatea de a supraveghea derularea contractului și de a semna, bineînțeles plățile conform comenzilor de prestare servicii, către Coral Impex SRL!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.