Într-un amplu articol dedicat activităţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România, prestigiosul cotidian Financial Times scrie că România, care în urmă cu câţiva ani era văzută a fi una dintre cele mai corupte țări din UE, a devenit vârful de lance al luptei împotriva corupției la nivel înalt și asta pe măsură ce tigrul de hârtie – DNA – a început să-și arate colții, informează Digi 24.

Andrew Byrne, autorul articolului, aminteşte că DNA a fost înființată doar ca o condiție a intrării în Uniunea Europeană pe vremea lui Adrian Năstase. Cu timpul, instituţia a devenit atât de puternică încât este percepută ca un adversar de temut chiar și de către cei mai puternici politicieni ai țării. Jurnalistul de la FT menționează în context că Victor Ponta a fost pus sub învinuire pentru o serie de acuzații – fals, evaziune fiscală, spălare de bani și conflict de interese pentru activitatea desfășurată ca avocat între 2007 și 2008 -, o parte din bunuri i-au fost puse sub sechestru, în timp ce fostul său asociat Dan Șova și fostul ministru de finanțe Darius Vâlcov sunt și ei acuzați de corupție.

Victor Ponta este primul premier în exercițiu din România care este pus sub acuzare în timp ce este în funcție. Dar cazul care a demonstrat prima oară „mușchii” DNA a fost cel al fostului prim-ministru Adrian Năstase, condamnat în 2012 și 2014. Din 2013, de când DNA se află sub conducerea Laurei Kovesi – procurorul de 42 de ani, fostă vedetă a echipei naționale de baschet – numărul de condamnări obținute crește rapid: au fost peste 1.000 anul trecut, amiteşte Financial Times.

Performanța DNA-ului a atras  atenția altor țări afectate în mod similar de corupție, cum ar fi Grecia, Bulgaria și Croația, unde interesul pentru modul în care procurorii anticorupție din România au devenit așa de puternici este din ce în ce mai mare, susține Financial Times.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.