Verdictul privind referendumul a fost amanat in timp ce DNA-ul cauta vinovati prin comune
Referendumul pentru demiterea presedintelui suspendat Traian Basescu a creat un dezechilibru atat pe scena politica, cat si in lumea juridica. In timp ce Curtea Constitutionala amana verdictul privind validarea referendumului, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) cauta responsabili pentru listele cu alegatori incorect alcatuite.
Verdictul se tot amana din cauza eratei

Saptamana aceasta judecatorii Curtii Constitutionale au decis ca celebra erata, cea care ar avea puterea de a-l salva pe presedintele suspendat Traian Basescu,  a fost trimisa legal si respecta toate conditiile obligatorii. Conform acestei erate, pe listele electorale sunt inclusi toti cetatenii atat din tara cat si din strainatate. In urma sedintei Curtii Constitutionale din data de 14 august, judecatorii au decis amanarea pronuntarii unui verdict cu privire la validarea referendumului pentru data de 21 august, pana atunci urmand ca Guvernul sa trimita listele electorale permanente actualizate pana la data de 10 iulie. Conform unui comunicat al Curtii Constitutionale, schimbarea datei privind verdictul a fost solicitata in scris chiar de catre presedintele suspendat, Traian Basescu.
Aceasta amanare, a doua privind referendumul, nu a fost la fel de bine primita de catre o mare parte a clasei politice, multi considerand ca amanarea este doar in favoarea lui Basescu. „Preschimbarea termenului de doua ori ne duce la concluzia ca aceste decizii au fost luate fara fundament. Cand dai asemenea decizii, ori ai gresit prima data, ori ai gresit a doua oara. Astept sa vad motivarea Curtii Constitutionale referitoare la erata care a schimbat considerentele cu 180 de grade. Ca jurist, eu zic ca prima motivatie va ramane valabila. Astazi putea fi luata o decizie numai daca erata era declarata legala, inca nu stiu daca e adevarat. Sigur ca asupra CCR au fost presiuni, dar presiuni normale in astfel de situatii. Situatia este foarte importanta si delicata incat responsabilitatea este cu totul deosebita . E normal sa fie influentati de lucruri normale in asemenea conditii, judecatorii sunt oameni, nu roboti”, a declarat in presa presedintele Comisiei Juridice a Senatului, Toni Grebla.
Si premierul Victor Ponta s-a aratat nemultumit de faptul ca Executivul trebuie sa clarifice problema listelor electorale. Dupa sedinta de Guvern de saptamana aceasta, Ponta a aratat ca „De cateva zile, a tot existat aceasta confuzie sau manipulare grosolana ca Guvernul trebuie sa puna listele electorale la dispozitia CCR. Noi de fiecare data am zis ca listele nu se afla la Guvern, se aflau la BEC si acum sunt la Parchet. Cred ca, de astazi incepand, chiar niciun om serios nu imi va mai cere sa trimit listele electorale la Curtea Constitutionala. Oameni neseriosi au dezinformat si Comisia Europeana, si partenerii nostri internationali si ma bucur ca, si in cadrul discutiei de ieri cu Asistentul pentru Afaceri Europene de la Departamentul de Stat al SUA, am putut sa lamurim aceasta chestiune”.  

Prezenta la vot de 200% in unele localitati. DNA-ul cauta vinovati.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a confirmat faptul ca efectueaza acte de cercetare cu privire la neregulile sesizate ca urmare a organizarii referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.  La scurt timp dupa referendum, mai multi primari din judetele Gorj, Mehedinti, Olt si Teleorman au declarat ca sute de persoane au fost chemate la audieri de procurorii anticoruptie in legatura cu eventuale fraude de la referendum. Mai mult, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost sesizat cu peste 250 de plangeri penale care priveau nereguli la vot, acestea fiind inaintate parchetelor teritoriale pentru a fi solutionate.
Conform unui comunicat trimis presei, DNA-ul arata faptul ca: „Procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie efectueaza cercetari cu privire la fapte ce sunt in competenta acestei institutii in legatura cu organizarea si desfasurarea referendumului din data de 29 iulie 2012.” In cadrul aceluiasi comunicat se mai arata faptul ca „avand in vedere stadiul cercetarilor, date suplimentare nu putem furniza in acest moment”.

Din cate se pare, cele mai multe nereguli au fost sesizate in judetul Olt, acolo unde procurorii DNA au si demarat deja anchete si au facut audieri.  Saptamana trecuta, procurorii DNA au inceput ancheta in localitatea Barasti, unde au audiat mai multe persoane, in respectiva localitate prezenta la vot fiind de doua sute la suta.  „Au venit in localitatea noastra trei procurori de la DNA. Am fost audiat si eu in calitate de martor. Nu au vrut sa-mi spuna mai multe, doar mi-au pus intrebari despre cum s-a desfasurat referendumul. Stiu ca au fost audiati presedintii din doua sectii de votare si ceilalti membri si observatori. In comuna noastra au fost trei sectii de votare, insa doar la doua se face ancheta, acolo unde prezenta depaseste suta la suta. De altfel, la una dintre sectii prezenta a fost de doua sute la suta”, a precizat Vergil Gealapu, primarul localitatii Barasti.

Saptamana trecuta procurorii DNA au audiat mai multe persoane si din localitatea Vitomiresti, printre care si pe presedintele organizatiei PSD din zona. „Au venit de dimineata si m-au audiat pe mine in calitate de presedinte al organizatiei PSD. Pe mine m-au intrebat cu precadere despre prezenta in sectiile de votare a unor persoane venite din partea unui ONG care au dat sms-uri cu prezenta la vot. De asemenea, au fost audiati toti cei cinci care au dat sms-uri si trei presedinti de sectii. In Vitomiresti au fost la referendum cinci sectii de votare, insa doar in trei se face ancheta pentru ca acolo prezenta la vot depaseste suta la suta. In celelalte doua sectii de votare prezenta la urne a fost de 98 la suta, respectiv 97 la suta”, a declarat Constantin Priboianu.

Presa internationala cu ochii pe referendum

Dupa vizita in Romania a demnitarului Phillip Gordon, asistentul secretarului de stat american, Hillary Clinton, presa internationala a acordat un interes sporit situatiei politice generale de referendum. Dupa ce s-a intalnit atat cu presedintele suspendat, Traian Basescu, dar si cu presedintele interimar Crin Antonescu si cu premierul Victor Ponta, Phillip Gordon a accentuat interesul pe care statul pe care il reprezinta il are fata de situatia actuala din Romania. Adresandu-se presedintelui interimar, Phillip Gordon a declarat ca Washingtonul este preocupat de evolutiile politice din Romania, in conditiile in care SUA privesc Romania ca pe un prieten si partener.
Intr-un articol al publicatiei France Presse, semnatarul articolului prezinta situatia problematica din Romania, facand referire la referendum ca sursa de dezechilibrul economic si politic. „Romania s-a mai confruntat cu un scandal vineri, o data cu punerea sub acuzare de catre Justitie a unui fost ministru implicat in organizarea referendumului privind destituirea presedintelui Traian Basescu si a dezvaluirilor referitoare la presupusele tentative de manipulare a listelor electorale”, se arata in articol.  Referindu-se la schimbul de scrisori dintre Victor Ponta si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, semnatarul articolului crede ca „tara este cufundata in cea mai grava criza politice de la sfarsitul dictaturii comuniste, din cauza procedurii de destituire a presedintelui de centru-dreapta lansata la inceputul lui iulie de coalitia de centru-stanga, Uniunea Social-Liberala (USL)”.
Sabin Ripan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.