Clujenii ies periodic la proteste pentru probleme naționale, dar sunt dezinteresați total de aspecte legate de comunitatea locală. O dovedește participarea extrem de scăzută la proiectul de bugetare participativă. Nici Primăria nu este mai cu moț – nu a promovat aproape deloc acest proiect.

21.189 de conturi au fost activate și 11.499 de voturi au fost acordate în cadrul proiectului de bugetare participativă, organizat de Primăria Cluj-Napoca. Demersul a urmărit ca cetățenii să vină cu idei pentru oraș, acestea să fie votate de locuitori, iar proiectele care adună cele mai multe voturi să fie finanțate din bugetul local și puse în practică. Inițiativa Primăriei este demnă de toată lauda, dar dacă comparăm numărul de voturi și de conturi activate cu numărul total al populației din Cluj-Napoca, concluzia este una extrem de tristă: doar 7% din clujeni au fost interesați de acest proiect și și-au făcut cont pe site. Dacă ne uităm la numărul de voturi, situația este și mai dezamăgitoare: sub 4% din clujeni și-au exprimat votul pentru un proiect.

Promovare spre zero pentru bugetarea participativă

A cui este vina pentru eșecul total al acestui proiect? Pe de o parte, Primăria Cluj-Napoca nu a promovat aproape deloc bugetarea participativă. În afara unor comunicate de presă și a unei conferințe de presă nu s-a făcut nimic. S-a mai publicat ceva în Jurnalul Municipal, dar nu se știe la câți clujeni a ajuns pentru că distribuirea ziarului Primăriei lasă de dorit. Atunci, este firesc ca lumea să nu știe despre acest proiect. Un scurt sondaj pe care l-am realizat pe un eșantion de 30 de persoane, cu vârste cuprinse între 23 și 55 de ani, care nu activează în domeniul mass-media arată clar că oamenii habar nu au despre bugetarea participativă. Doar 5 persoane au auzit despre acest proiect pentru că au citit în presă și nu pentru că i-ar fi informat Primăria.

Pe de altă parte, vorbim și despre dezinteresul clujenilor pentru cheltuirea banului public și în general pentru orașul în care trăiesc. Un singur exemplu spune totul despre dezinteresul clujenilor – aceștia ies la proteste doar pentru probleme generale, naționale, legate de decizii politice proaste, la nivel de țară, dar niciodată nu au făcut un protest pentru o problemă locală.

Elevii și-au votat proiectele pentru modernizarea școlilor

Au fost depuse 338 de propuneri de proiecte, din care au fost declarate eligibile 126, iar 30 au ajuns în etapa finală de vot. Este interesant faptul că cel mai votat proiect este transformarea Școlii Gimnaziale „Nicolae Titulescu” într-un complex educațional. 2.809 voturi a adunat acest proiect. De ce? Pentru că elevii sunt familiarizați cu internetul și și-au votat școala. Ideea creării unui complex educațional este interesantă și ar presupune alocarea a 150.000 euro pentru mansardarea școlii în vederea creării unor săli de clasă în plus, modernizarea și mansardarea sălii de sport, care acum este prea mică,

Pe locul doi se află tot un proiect legat de școli, amenajare mansardă Școala „Ion Creangă”. A adunat 2.392 voturi, valoarea acestuia fiind de 120.000 euro. Inițiatorii proiectului propun amenajarea unei mansarde în vederea creării a 6-8 săli de clasă. Numărul elevilor a crescut în ultima perioadă, dar nu și numărul de clase, așa că elevii sunt nevoiți să meargă la cursuri și după-masa.

Proiect pentru tineri, pe locul trei

Locul trei în clasament revine proiectului Centrul de Tineret Cluj-Napoca, în valoare de 150.000 euro. Acesta a adunat 1.876 de voturi și a fost gândit ca un ”spațiu destinat organizațiilor de tineret și tinerilor din Cluj-Napoca în vederea realizării de activități și evenimente educative și de petrecere a timpului liber pentru tineri. Ideea de participare comunitara a căpătat în Cluj odată cu Capitala Europeană a Tineretului o nouă dimensiune. El trebuie sa fie un spațiu de minim 200mp, situat în zona centrală a orașului dotat cu mobilier, echipamente IT, videoproiectoare, ecrane de proiecție și sistem de sonorizare”.

Deși este o problemă foarte importantă pentru oraș, creșterea siguranţei pietonale la trecerile de pietoni a adunat doar 659 de voturi. Proiectul presupune ”adăugarea de indicatoare rutiere luminoase permanent (preferabil cu energie regenerabilă – acumulatori solari) și poziționate cât mai vizibil (nu ascunse după copaci sau alte obstacole), la trecerile de pietoni nesemaforizate, în special în zonele din proximitatea grădinițelor, școlilor, piețelor agroalimentare”.

Dezinteres pentru parcuri și colectare selectivă

Crearea Parcului Între Lacuri este pe locul cinci și a contabilizat doar 591 de voturi. Cu toate că orașul are puține zone verzi amenajate, iar cetățenii se plâng de acest lucru, foarte puțini au fost interesați să voteze acest proiect. Se are în vedere amenajarea parcului în zona fostei pepiniere Între Lacuri, unde cadrul natural este foarte prielnic, există deja lacuri naturale care trebuie doar puțin amenajate.

Un alt proiect care a adunat puține voturi este amenajarea spaţiilor publice cu unităţi de colectare inteligentă a gunoiului. Doar 306 clujeni au votat.  ”Se vor amplasa tomberoane inteligente echipate cu panouri solare pentru a elimina costurile de electricitate. De asemenea, aceste puncte de colectare vor fi amenajate doar pe categorii astfel încât să se realizeze colectarea selectivă”, se arată la descrierea proiectului.

Trăiască garajele din tablă!

Cu toate că garajele din tablă sunt o oribilitate pentru oraș, doar 294 de voturi a primit proiectul privind derularea acestor hardughii din tablă. Bineînțeles că inițiatorii proiectului nu au propus demolarea tuturor garajelor din tablă, ci doar a câtorva de pe Calea Florești. Chiar și așa, interesul populației a fost foarte scăzut. E mai bine să țină murături și cârnați la afumat în garaje, decât să aibă locuri de parcare amenajate ca în secolul XXI. ”Se dorește demolarea garajelor existente (aprox. 40 garaje ) și înlocuirea loc cu parcaje și spații verzi. Prin demolarea garajelor existente se poat crea 50 de locuri de parcare și amenajarea a cel puțin 1000 mp de spațiu verde cu arbori , băncuțe și chiar și un mic loc de joacă pentru copii”, scrie în descrierea proiectului.

Top 10 cele mai votate proiecte:

  1. Complex educațional Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu” (150.000 euro), 2.809 voturi
  2. Amenajare mansardă Școala „Ion Creangă” (120.000 euro), 2.392 voturi
  3. Centrul de Tineret Cluj-Napoca (150.000 euro), 1.876 voturi
  4. Creșterea siguranţei pietonale la trecerile de pietoni (50.000 euro), 659 voturi
  5. Parcul Între Lacuri (100.000 euro), 591 Voturi
  6. Amenajarea spaţiilor publice cu unităţi de colectare inteligentă a gunoiului (120.000 euro), 306 voturi
  7. Demolare garaje și înlocuirea lor cu parcări și spaţiu verde (150.000 euro), 294 voturi
  8. Toalete pentru toţi (150.000 euro), 247 voturi
  9. Clujul Verde – Un copac la trei parcări (30.000 euro), 237 voturi
  10. Trotinete electrice – Sistem de închiriat (100.000 euro), 231 voturi

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.