Potrivit DNA Cluj, doi comercianţi de autoturisme second-hand au fost trimişi în judecată de procurorii Serviciului Teritorial Cluj al DNA într-un dosar de evaziune fiscală cu prejudiciu de peste 12 milioane de lei. Ovidiu Nicoară şi Cătălin Ovidiu Petruş, administrator al unei societăţi comerciale la data faptelor, în prezent arestat într-o altă cauză, sunt acuzaţi de evaziune fiscală în formă continuată.

„În perioada februarie-noiembrie 2012, inculpatul Petruş Cătălin Ovidiu, în calitate de asociat unic şi administrator al unei societăţi comerciale, acţionând în baza unei înţelegeri prealabile împreună cu inculpatul Nicoară Ovidiu, în mod repetat, a desfăşurat operaţiuni comerciale constând în achiziţii intracomunitare de autoturisme revândute pe teritoriul naţional. În acest context, acesta a omis, în totalitate, să evidenţieze în actele contabile sau în alte documente legale operaţiunile respective precum şi veniturile obţinute, fapt ce a avut ca rezultat prejudicierea bugetului de stat cu suma de 12.357.458 lei”, se precizează în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, inculpaţii au achiziţionat din spaţiul comunitar şi ulterior au revândut în România, pe seama unei societăţi comerciale, 743 de autoturisme second-hand în valoare de 31.509.469 de lei, pentru care agentul economic datora 7.562.272 TVA şi 86.191 impozit pe profit. „În perioada februarie-noiembrie 2012, când societatea respectivă a desfăşurat operaţiuni comerciale, nu a fost depusă nicio declaraţie fiscală (deconturi de TVA şi declaraţia 390 privind achiziţiile intracomunitare) şi nici nu au fost înregistrate în evidenţele contabile tranzacţiile efectuate pe teritoriul României constând în revânzarea autovehiculelor”, se mai arată în comunicatul DNA.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 12.357.458 de lei, reprezentând prejudiciul cauzat ca urmare a sustragerii de la plata taxelor datorate bugetului de stat. Procurorii nu au putut dispune sechestru pentru recuperarea prejudiciului, întrucât nu au fost identificate bunuri mobile sau imobile deţinute de către cei doi inculpaţi. De asemenea, societatea comercială prin intermediul căreia s-au desfăşurat tranzacţiile nu a deţinut în patrimoniu bunuri, iar începând cu data de 23 noiembrie 2015 s-a dispus radierea în baza hotărârii pronunţate de către Tribunalul Specializat Cluj. Dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Cluj.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.