Doi şefi de la Romgaz sunt cercetaţi de procurorii DNA pentru fapte de corupţie care gravitează în jurul unei licitaţii care a avut ca obiect instalarea unor utilaje în comuna Cojocna. Procurorii DNA au anunţat că Avram Pantelimon, Banu Sergiu şi Matei Gheorghe, împreună cu ale persoane, sunt urmăriţi penal pentru o mită de 60.000 de euro. Potrivit unor informaţii judiciare, în acest dosar ar fi implicat şi Mihai Prundianu, unul dintre ”băieţii deştepţi” care activează în domeniul energiei electrice şi care este acţionar majoritar al firmei care a câştigat licitaţie respectivă. Prundianu nu este la prima întâlnire cu DNA, el fiind implicat şi în dosarul fostului senator Toni Greblă.

 

Procurorii DNA au anunţat că trei dintre şefii Romgaz sunt urmăriţi penal pentru fapte de corupţie care au avut loc în 2011, cu ocazia organizării unei lictaţii pentru instalarea şi punerea în funcţiune a unor generatoare în localitatea clujeană Cojocna. Licitaţia ”Echipamente pentru producerea de energie electrică cu motoare termice pe gaz, lucrări de montaj, probe şi punere în funcţiune, şi racordarea acestora la Sistemul Energetic Naţional” estimată de oficialii Romgaz la 6,9 milioane de lei, fără TVA, a fost câştigată de firma INSTITUTUL DE CERCETARE ŞI PRODUCŢIE ÎN ELECTROTEHNICĂ ICPE ELECTROCOND TECHNOLOGIES S.A. pentru suma de 6,4 milioane de lei, fără TVA. societatea este deţinută de acţionarul majoritar Mihai Prundianu împreună cu Vasile Dumitraşcu, firma aflându-se, în momentul de faţă, în insolvenţă.

Potrivit DNA, ”În cursul anului 2011, S.N.G.N. Romgaz SA – Sucursala Tîrgu Mureş a organizat o licitaţie publică ce avea ca obiect implementarea proiectului ”Echipamente pentru producerea de energie electrică cu motoare termice pe gaz în locaţia Cojocna, jud. Cluj”, fiind declarată câştigătoare o asociere formată din  trei societăţi comerciale. În acest context, suspectul Avram Pantelimon, în calitate de director sucursală în cadrul S.N.G.N. Romgaz SA – Sucursala Tg. Mureş, a primit de la reprezentantul uneia dintre firmele câştigătoare a licitaţiei suma de 60.000 de euro pentru a accepta recepţia unui echipament (motogenerator) cu toate că acesta nu corespundea cerinţelor stabilite în documentaţia de atribuire şi în oferta tehnică anexă la contract.

De asemenea, suspectul Avram Pantelimon, în aceeaşi calitate, alături de ceilalţi doi suspecţi, în calitate şi de membri ai comisiei de recepţie a lucrărilor, a semnat un document (minută) privind modalităţile de recepţie a echipamentelor de producere energie electrică aferentă, în baza căruia a fost efectuată recepţia echipamentului menţionat mai sus.

Procedând în această manieră, suspecţii au creat un prejudiciu  S.N.G.N. ROMGAZ SA de 2.620.250 lei, echivalent cu contravaloarea achitată pentru  echipamentul respectiv.

În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane”, arată procurorii.

 

Pe-o mână cu Greblă

Mihai Prundianu, care anul trecut a fost reales pentru un mandat de patru ani la conducerea Institutul de Cercetare pentru Acoperiri Avansate (ICEV), fostul Institut de Cercetări pentru Protecţii Anticorozive Lacuri şi Vopsele, nu este la prima întâlnire cu procurorii DNA.  În perioada 2006-2007, ICPE Electrocond Tehnologies, una dintre firmele lui Prundianu, a derulat mai multe contracte cu  CE Rovinari şi Hidroelectrica. Modul în care se derulau afacerile între cele două unităţi şi firma omului de afaceri era simplu: societatea cumpăra energie ieftină de la stat şi o vindea cu preţuri mult mai mari tot statului, adică Electrica.

Una dintre cunoştinţele lui Prundianu este Toni Greblă, fost senator şi judecător al Curţii Constituţionale a României care a fost anchetat de DNA pentru corupţie.

Potrivit DNA ”În perioada 2009 – 2015, în calitate de senator (2008 – 2013) şi ulterior judecător de Curte Constituţională (decembrie 2013 – 2015), inculpatul Greblă Toni a pretins şi primit, direct şi indirect, de la cumpărătorul de influenţă Prundianu Mihai mai multe foloase necuvenite în cuantum total de 481.276,42 lei, din care:

– 360.269,42 lei reprezentând investiţii în curs consemnate în lista activelor unei societăţi comerciale (un tractor cu remorcă şi marfă aflată în custodie, respectiv contravaloarea a 80 de struţi, materiale de tip tâmplărie PVC şi alte materiale de construcţie pentru reabilitarea clădirilor unei ferme din judeţul Gorj).

– 121.007 lei reprezentând cheltuielile salariale pentru un număr de şase angajaţi în perioada 2011 – 2015, pe firma Camera de Comerţ şi Industrie România – Japonia (care lucrau în realitate la ferma din Buduhala – Teleşti).

În schimb, Greblă Toni a promis că va interveni şi determina diferiţi funcţionari publici din cadrul companiilor şi societăţilor naţionale, respectiv autorităţi publice centrale şi locale, să îndeplinească şi să urgenteze realizarea unor acte ce intrau în atribuţiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de cumpărătorul de influenţă Prundianu Mihai, cu interese în domeniul energiei. (…) În perioada 2010 – 2015, inculpatul Grecu Gheorghe a înlesnit şi l-a ajutat pe inculpatul Toni Greblă în săvârşirea faptei de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia (de senator şi judecător de Curte Constituţională). Concret, acesta a acceptat să acţioneze în mod ocultat şi disimulat în sensul asumării, în mod nereal, a calităţii de proprietar al fermei, efectuând pentru Greblă Toni diferite acte de gestionare şi administrare a fermei, inclusiv operaţiuni financiare ca acte de comerţ (negocieri, contracte ş.a.). Aceasta, în condiţiile în care Grecu Gheorghe cunoştea care erau sursele de finanţare şi cine era proprietarul fermei situate în extravilanul comunei Teleşti, jud. Gorj, respectiv Greblă Toni.

În perioada respectivă, Grecu Gheorghe a obţinut ca folos propriu, din activitatea prestată, contravaloarea veniturilor salariale, în cuantum total de 34.335 lei. Aceste beneficii salariale necuvenite au fost plătite de inculpatul Prundianu Mihai prin Asociaţia Camera de Comerţ şi Industrie România – Japonia. Aceste acţiuni ale inculpatului Grecu Gheorghe au avut drept scop atât mascarea existenţei situaţiei de incompatibilitate în care se afla senatorul / judecătorul Toni Greblă, cât şi facilitatea obţinerii, de către acesta din urmă, a foloaselor necuvenite provenind din administrarea fermei respective.”, arată rechizitorul DNa din dosarul politicianului Greblă.


Şeful Pantelimon de la Romgaz mai are un dosar la DNA

Şeful Romgaz, Avram Pantelimon, este şi el la a doua întâlnire cu procurorii DNA. Potrivit anchetatorilor, în martie anul trecut el a fost trimis în judecată sub control judiciar într-un alt dosar de corupţie. ”În primăvara anului 2014, inculpatul Avram Pantelimon împreună cu inculpaţii Mincan Emil Valentin, Ştefan Ioan şi Olaru Ioan Tiberiu, invocând existenţa unor presupuse defecte şi emanaţii de gaze, au hotărât, în mod nejustificat, ca o lucrare de deviere a unor conducte de aducţiune de la trei sonde, ce trebuia executată de către o asociere din care făcea parte şi Primăria Târgu Mureş, să fie realizată din bugetul propriu al societăţii naţionale Romgaz. Devierea conductelor era realizată în condiţiile construirii unui cartier de locuinţe pe raza oraşului

Acest lucru a fost posibil prin încălcarea, de către cei patru inculpaţi, a normelor legale privind disciplina financiară şi în construcţii, a legislaţiei specifice din domeniul gazelor naturale şi mai mult, fără să existe o justificare tehnico-economică. Prin înregistrarea acestor cheltuieli nejustificate în contabilitatea SNGN Romgaz – Sucursala Târgu Mureş s-a produs un prejudiciu în bugetul acestei societăţi în sumă de 160.649,06 lei, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit în favoarea Asocierii care trebuia să execute lucrarea respectivă”, arată actul de sesizare a instanţei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.