Doru Ciuban, şeful Biroului Vamal al Aeroportului Cluj Napoca, condamnat la închisoare cu suspendare

2365

Şeful Biroul Vamal Aeroport Cluj-Napoca, Doru Ciuban, este înşurubat în această funcţie chiar dacă anul trecut el a fost condamnat penal cu suspendare la nouă luni de închisoare pentru că a fost prins băut la volan. Culmea ironiei face ca înainte ca Ciuban, care a fost şi directorul coordonator al Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj, să ocupe acest post, funcţia i-a aparţinut lui Florin Modrea, acuzat de luare de mită. După ce Ciuban a ajuns şeful Biroului Vamal al Aeroportului Cluj Napoca, postul de şef al Direcţiei Judeţene Vamale Cluj a ajuns la Călin Vesa, şi el implicat într-un dosar penal.

 

Vama clujeană, ca şi restul regionalelor din ţară, sunt aflate în sfera de influenţă a lui Vasile Blaga. La Cluj situaţia este ieşită din comun deoarece, în ultimul timp, persoanele care au acces în funcţiile de conducere ale vămii clujene s-au pricopsit cu acuzaţii sau acuzaţii penale.

Spre exemplu, actualul şef al Biroului Vamal Aeroport Cluj Napoca, Doru Ciuban, a fost condamnat anul trecut la o pedeapsă de nouă luni de închisoare cu suspendare pentru că a fost prins condus băut. Cu toate acestea, chiar dacă are o condamnare la activ, nimeni nu l-a deranjat până acum pe Ciuban.

”Condamnă pe inculpatul Ciuban Doru la următoarea pedeapsă: – 9 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului, prev. şi ped. de art. 336 alin.1 C.pen., cu aplicarea art. 396 al. 10, C. proc. pen. În baza art. 83 alin. (1), (3) C. pen. amână aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere stabilit în condiţiile art. 82 C. pen., de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. În baza art. 85 alin. (1) C. pen. pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Cluj la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art. 86 alin. (1) C. pen. pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 85 alin. (1) lit. c) – e) se comunică Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Cluj. În baza art. 404 alin. (3) C. proc. pen. atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării măsurilor de supraveghere şi obligaţiilor impuse şi ale săvârşirii de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere. În baza art. 275 alin 1, 2 C.proc. pen. obligă inculpatul la plata către stat a sumei de 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare”, arată soluţia pe scurt a actului de condamnare. Ulterior, într-o şedinţă de Cameră de consiliu, Ciuban a reuşit să schimbe soluţia în sensul că a înlocuit termenul de ”condamnă” cu cel de ”stabileşte”.

Soţia lui este Corina Ciuban, director executiv în cadrul Primăriei Cluj Napoca. Şi ea a avut de-a face cu procurorii DNA, dar nu în calitate de inculpat, ci de ”sursă”.

 

Modrea condamnat cu suspendare

Înainte de a fi şeful Biroului Vamal din cadrul aeroportului clujean, Doru Ciuban a avut o funcţie mult mai importantă, cea de director coordonator al Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj.

Înainte de el, această funcţie a fost ocupată de MODREA ALAIN FLORIN care a fost condamnat cu suspendare în 2013.

Potrivit procurorilor DNA, ”MODREA ALAIN FLORIN, şef al Serviciului Inspecţie Fiscală şi Control Ulterior din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită şi

ZUR MOSHE, cetăţean israelian, administrator la S.C. LAURA MODEL S.R.L., în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de trafic de influenţă şi dare de mită. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: În perioada 10 – 16 martie 2011, inculpatul Zur Mosche a pretins şi primit de la un denunţător, administrator al unei societăţi comerciale din Cluj, suma de 12.000 de euro pentru a o remite inculpatului Modrea Alain Florin, şef serviciu în cadrul Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (D.R.A.O.V.) Cluj, în scopul de a-l determina pe acesta să se implice în întocmirea unui act de control favorabil respectivei societăţi comerciale. În cursul lunii februarie 2011, echipa de control din cadrul D.R.A.O.V. îi comunicase denunţătorului că au fost descoperite probleme grave şi că vor fi calculate retroactiv accize, taxe vamale şi accesorii pentru mărfuri importate de firma sa în decursul a cinci ani.

Astfel, pentru a emite o decizie de impunere care să stabilească o amendă în cuantum mai mic precum şi taxe şi impozite mai mici de plată în sarcina societăţii denunţătorului, la data de 16 martie 2011, Modrea Alain Florin a primit de la inculpatul Zur Mosche suma de 4.000 de euro cu titlu de mită, fiind prins în flagrant de procurorii anticorupţie.

La data de 17 martie 2011, Tribunalul Cluj a admis propunerea procurorilor anticorupţie şi a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor Modrea Alain Florin şi Zur Mosche pe un termen de 29 de zile.

Calin Vesa

Omul lui Blaga

După ce Doru Ciuban a plecat din funcţia de director coordonator al Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj, postul a fost ocupat de Călin Vesa. Nici el nu a fost ocolit de ”blestemul” dosarelor penale. Vesa a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi este acuzat de procurori că este implicat într-un tun de 2,5 milioane de euro. Vesa este cunoscut ca fiind unul dintre protejaţii lui Vasile Blaga, făcând parte din aceeaşi linie de partid. De asemenea, şeful Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj face parte din cercul de interese al lui Adrian Tărău, un controversat om de afaceri din zona Bihorului. Vesa, împreună cu ceilalţi şefi din cadrul Vămii care au fost trimişi în judecată sunt cercetaţi pentru o serie de afaceri frauduloase cu combustibil.

Procurorii DNA Oradea i-au trimis în judecată pe MĂRGINEAN RADU TRAIAN, la data faptelor şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor şi vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, IGNAT SERGIU ADORIAN, la data faptelor inspector vamal în cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor, SELEŞ GHEORGHE CONSTANTIN, la data faptelor director adjunct al Direcţiei Supraveghere Accize şi Operaţiuni Vamale din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor, VESA CĂLIN VALER, la data faptelor director executiv al Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj, VIDICAN OVIDIU DORIN, la data faptelor şef Serviciu Antifraudă Fiscală şi Vamală în cadrul Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj, SOTOC CORNELIU CRĂCIUN, la data faptelor director executiv al Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Bihor şi BACIU AURELIAN SIMEON, la data faptelor şef Birou supraveghere accize din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Bihor, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, BUNA GEORGE CRISTIAN şi COSTEA VASILE OVIDIU, comisari în cadrul Gărzii Financiare Bihor, la data faptelor, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

 

Vesa legat de Adrian Tărău, arestat în 2001 pentru contrabandă cu combustibil

Numele lui Călin Vesa este legat şi de cel al lui Adrian Tărău, fiul fostului prefect PSD de Bihor, Aurel Tărău. În luna aprilie 2001, Adrian Tărău a fost arestat pentru contrabandă cu produse petroliere. În numerele din anii trecuţi, Gazeta de Cluj a arătat că directorul Călin Vesa a fost şi subiectul unui amplu raport al serviciilor de informaţii, raport ce făcea referire la aspecte privind contrabanda cu produse petroliere.

 

Pe linie de partid…

Călin Vesa a fost adjunctul lui Vasile Blaga. În 2005, după ce Blaga a devenit ministru de Interne, Călin Vesa a fost numit director al Direcţiei Vamale Regionale Cluj, care cuprinde toate judeţele din nord-vestul României (Bihor, Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Bistriţa şi Cluj). Din 1991, Vesa a lucrat ca şi controlor vamal la Vama Borş. În 1993 a ajuns şef al Brigăzii de supraveghere şi control vamal având atribuţii de control ulterior al vămuirii la agenţii economici. Din 2001 a lucrat ca director executiv la DRV Oradea, iar din 2007 este director executiv al Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj.

Sebastian Albescu

20 COMENTARII

 1. Ati uitat sa-l amintiti pe Ghiurutan si el fost director la vama Cluj despre care se vorbeste in dosarul Uioreanu (conform presei locale). Poate ne spune si noua cum se poate ca din salariul sau de funtionar sa cumpere fara credite semnificative casa de 200 mp in Cluj-Napoca cu peste 600 mp de teren, apartament si doua masini in conditiile in care sotia nu figureaza in declaratiile lui de avere cu nici un venit si mai are si doi copii in intretinere. Se vede treaba ca ANI nu se autosesizeaza din oficiu. Poate acum.

  • Mai Danut Ghiurutan are bani ca nu e alcoolist ca altii care se fac manga prin cluburile de streptease , iar dimineata vin la birou si dau sarcini subalternilor asa in starea de mahmureala ! Vamesii nu sant sfinti , dar macar cu alcoolul la locul de munca ar trebui sa o lase mai moale ! Unii !

   • Domnule Dragomir Porumb (nume predestinat) ai scapat “ porumbei pe gura”.Ai dreptate Ghiurutan nu este alcoolist , el este “ drojdier”-expresie care ii apartine.Tu spui ca el are bani. Ti-a platit tie tratamentul ce ti-a fost/iti este prescris de medicii de la Spitalul Clinic de adulti Cluj-Napoca Sectia de Psihiatrie ? Si pentru a da spaga lui Uioreanu a avut bani(vezi ce spune presa in cazul Uioreanu) ca sa-l puna director la vama! Numai ca au fost prea putini de vreme ce l-a numit director la vama 2-3 luni in perioada august-octombrie 2013, chiar in perioda in care au fost restructurari si tu ai plecat din sistem.Aminteste-ti cine a luat postul pe care ai concurat-un salajan prieten cu Ghiurutan.Mai mult Ghiurutan a fost membru in comisia de examen la acele restructurari.Daca suntem bine informati Ghiurutan si-a facut veacul si prin vama Zalau si este de origine din Salaj.Oare sunt simple coincidente? Asteptam cu nerabdare reactia ta.

    • Cine asteapta cu ” nerabdare reactia mea ? Mai Danut ai curajul sa-ti dai numele adevarat daca esti barbat ! Eu am curajul sa-mi spun parerea despre orice si oricine despre care am date concrete ! Eu nu sant de partea lui Ghiurutan sau Cioban , eu sant de partea dreptatii ! Dumnezeu nu doarme ! Doi oameni au crezut ca Vama Cluj este proprietatea lor si a acolitilor lor ! Unul a plecat iar celalalt urmeaza sa plece ! Cu ura , razbunare si alcool nu se poate conduce o institutie publica ! Poti sa fi acoperitul acoperitilor ! Cu psihiatria las-o mai moale baietas , sa nu te impiedici si sa cazi in canal ! Gunoi stradal ce esti !

    • Asa reactionau si securistii pe vremuri , cand vedeau ca spune unul adevarul despre regim era catalogat ca bolnav psihic ! Esti un nesimtit Danut, iar daca esti asa informat te-as ruga sa publici in fotocopie tratamentul care imi este prescris de la psihiatria care o visezi tu , gunoiule ! Sper sa iti afisezi numele corect ca sa te pot scuipa intr-o zi intre ochi, si pe tine si pe protectorul tau !

  • Mai duma pardon danut tu lucrezi la cadastru de stii asa bine suprafetele de teren si cat are casa colegului tau , bravo ?! Am inteles , e in declaratia de avere securist mic ce esti ! Mai cochetezi cu psd ul schiopule ? Vezi repara-ti piciorul , ca o sa ai nevoie cand te fugaresc !

 2. Ce amuzanti sunt cei ce spun ca COrina CIuban a fost la DNA ca si sursa. La o sursa este perchezitionata toata casa si ridicate tone de acte pt cercetari. Sunt 2-3 la Urbanism ce sunt cancerul urbanismului. Iar ei in loc sa fie cercetati…sunt surse…Vai de mama noastra unde am ajuns.

 3. A fost odata ca niciodata o restructurare in Directia Regionala Vamala vamal Cluj , era vara anului 2011 prin august se incheiau examinarile la sediul Vamii Cluj , a plecat si comisia de concurs condusa de dl Claudiu Ardelean de la DGV Bucuresti ! Totul a iesit bine pentru Vama si vamesii clujeni , asa ca domnii directori ai Vamii Doru Ciuban si Claudiu Nasalean zis si Taranul , au inceput colecta de sume de bani de la angajatii vamii Cluj pentru ca au fost salvati de la restructurare , adica de la expulzarea din sistem ! Si au adunat ce au adunat iar cei care nu au vrut sa cotizeze au fost trecuti pe liste speciale in asteptarea noii restructurari din 2013 ! Continuarea povestii la sediul DNA de pe Dorobantilor ! Somn usor , SRI ul vegheaza ca acestor ” geambasi ” sa nu li se intample nimic ! Oare ?????

  • Stimate d-le Porumb. Ti-a pierit curajul de incepi sa scri sub pseudonim? Iti sugerez sa-ti iei un nume de scena mai cu rezonanta. Ceva de genul: ATTILA- biciul lui Dumnezeu sau IRON MAN – Cavalerul dreptatii. Cred ca Serpico ti s-ar potrivi. Se vede treaba ca e mare deranj in capul tau. Probabil aseara ai uitat iar sa-ti iei medicamentele. Ai grija acuma dimineata sa nu uiti sa nu te faci de minume si la noul loc de munca asa cum ai facut-o la cel vechi.

   • Da de unde stii tu ma Boule ce e in capul meu !? Esti ceva frustrat din asta care le stie pe toate si de fapt nu stie nimic ! Ti-o repet , daca ai sange in instalatie afiseaza numele din Cartea de Identitate si maine sant calare pe tine Gunoiule ! Si apoi iti arat eu psihiatrie , prin gura ! Gura matii !

 4. Apropo mai stimate dle Danut , daca vrei sa vezi cum m-am facut de minume ( cum ai scris tu prostovane) , in cei 20 de ani de vamesie intra in secretariatul de la Vama Cluj si priveste in vitrina cu trofee sportive , si intreba conducerea actuala sau secretara cine a contribuit la imaginea buna a vamii Cluj in Romania sistemului de finante si vama ?!Vezi ca acum e director unul Nasalean , un cap patrat din zona Dejului omul SRI ului , care o veit in Cluj cu o pijama in geamantan si acum are terenuri cu livada de ciresi si Mercedes Benz in parcare ! Taranul s-a emancipat ! Ai inteles mai Boule de Danut ?

 5. Stimate dle Porumb. Serpico !!!. Se vede treaba ca ti-a promis Ghiurutan ca te angajeaza pe postul lui Bindea daca ajunge el sef la aeroport. Am o veste buna si una rea pentru tine… Vestea buna e ca se doreste intinerirea personalului si se introduc probe eliminatorii sportive (aici ai putea sa-ti pui in valoare diplomele pe care le-ai amintit iar, in plus, tu poti intra gratis pe Cluj Arena sa te antrenezi) Vestea rea este ca va trebui sa treci testul psihologic. Se vorbeste ca inafara de testul de legislatie sa se introduca si un test de masurare a IQ-ului (nu stiu daca serios sau nu). Naspa pentru tine. Bine ca se aplica numai la recrutare ca altfel ai ramane si fara protector.

 6. Stimate domnule Danut iti doresc o sambata si duminica placuta ! Vestile dumitale bune sau rele nu ma intereseaza ! Locul lui Bindea e deja ocupat de o doamna pe care o respect prea mult ca sa imi spun parerea despre cum a fentat restructurarea si a ajuns din nou langa marele sef de trib de la vama Aeroport ! Eu stiu cum dar nu spun !

 7. Ce nu ne spui? Si ne lasi asa in suspans??? Pe cine crede-ti voi ca mai pacaliti? Stii foarte bine ca postul ramas dupa pensionarea lui Bindea e vacant si ca ti s-ar potrivi de minune (in opinia ta) doar ca nu iti convin anumite persoane de acolo. Cum celalalt naspet dupa ce a lins clantele pe la toate partidele a primit pe rand flit acum s-a gandit sa joace cartea sindicala. Aici a avut nevoie de tine. Pe de-o parte sa arunce cineva cu laturi nu numai in cei ce conduc acum dar si in orice alti pretendenti si, pe de alta parte, are nevoie de relatiile tale cu Marica castigate cu sudoarea atator campionate de fotbal si concursuri de pescuit. Ti-a promis ca daca vine el la conducere te lasa sa faci ce stii tu mai bine? Adica NIMIC? Nu ca el ar sti mai multe dar macar poate fi in pozitia de a pune pe altii sa faca. Oricum toate posturile prin care s-a vanturat pana acum le-a obtinut prin spagi (pardon, contributii) si combinatii asa ca nu e nicio noutate. Numele meu din cartea de identitate o sa-l afli de la el pentru ca intentionez sa depun o sesizare la Agentia Nationala de Integritate cu nume si prenume ca sa ma poti gasi, in legatura cu justificarea averii dobandite de Ghiurutan si care in opinia mea nu rezulta din declaratiile lui de avere din 2008 si pana in prezent (asta ca tot vorbiti de altii) Nu spun ca a furat ca nu am probe dar poate nu a declarat corect veniturile ca altfel nu se poate. Acestea fiind spuse nu voi mai interveni in nici un fel aici (doar daca altcineva o face sub acest pseudonim) si va las pe voi cu ultimul cuvant sau, ma rog, pe tine ca tu nici nu poti raspude penal sau civil pentru afirmatii.

  • Danutule ai cam chiulit de la ora de gramatica ! Credeti sau crede-ti ?? Eu ti-am spus intr-o postare anterioara ca tu doar crezi ca le stii pe toate , dar nu prea le nimeresti ! Nu e nici un post vacant , intreba si tu pe adjunctul lui Ciuban , respectiv pe Niculae Pura ! Sa traiti sefu !

 8. Apropo , Danut iti dau o tema de meditatie pentru aceasta noapte ! Tu stii ca Ciuban si Ghiurutan au fost foarte buni prieteni si colegi care se intelegeau excelent ?! De exemplu am in arhiva imagini cu cei doi in Gara CFR din Cluj in momentul cand eu predam un colet ” usor ” d-lui Ciuban care sa il predea sefului biroului Resurse Umane de la DGV Bucuresti , Stambelu , daca numele acestuia iti spune ceva ! Oare ce era in colet ??? Alta intrebare !

 9. Opreste-te Dumo fraiere! Ce-i cu jocul asta? Pe cine vrei sa discreditezi ca sa-ti batatoresti calea?
  Cind mergi cu milogeala la vecinu Vuscan sa-i spui ca toti colegii zic de tine ca esti prost, da tu nu sti de ce. Sa-i mai zici ca ai fost un experiment dureros, care descalifica PSD-ul la nivelul Clujului. Si sa-i mai spui ca tu nu ai incalcat niciodata legea si ca esti imaculatul vamii. Si ca atunci cind s-or facut distrugeri tu erai acasa si nu ai primit nimic. Si nu esti invidios pe nimeni, ai vrea doar ca lucrurile sa mearga mai bine. Si ca nu esti tu ala facut din laba de la aeroportul Cluj.

 10. Ei bine stimate d-le Danut vad ca ai luat o decizie buna sa nu continui comentariile tale aberante , dar eu nu pot sa nu finalizez comentariul de mai sus , simtindu-te curios sa afli ce era in coletul cu pricina si daca a ajuns la destinatar , adica la seful Resurselor Umane din Directia Vamilor Gh. Stambelu ! Coletul pe care l-am predat d-lui Ciuban continea ” calificativele ” a doi angajati , un barbat si o femeie care in loc sa ajunga la Resurse Umane la DGV au ajuns la un local de noapte din Bucuresti reprezentand nota de plata aferenta consumatiei ! Si cum ziceai d-le Danut ca eu oricum nu raspund nici penal nici civil pentru ceea ce afirm ??! Daca lucrezi in sistemul vamal inseamna ca il cunosti pe dl. Fotache de la DRV Cluj cu sediul la Oradea nu ? Poti atunci sa-l intrebi ce i-am raspuns in momentul in care ieseam cu Nota de Lichidare de la Resurse Umane de la Oradea. ! M-a intrebat ” si acum ce o sa faci unde o sa lucrezi ” ? Raspunsul meu il afli daca il contactezi pe insp. Fotache ! Nu fi trist Danut ca ai luat ” plasa ” , se mai intampla ! Doamne-ajuta !

 11. Danutule mai traiesti mai baiete , da si tu un semn de viata ca am mustrari de constiinta ca te-au bolnavit de inima rea replicile din postarile mele ?! Mai zboara dopurile de la sticlele de Wiskey pe Aero vama Cluj ? Sau e tristete generala ??

LĂSAȚI UN MESAJ