Tudor Grindean, noul șef al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Cluj, nu a reușit să facă ordine în propria ogradă. Un jaf petrecut în Cluj-Napoca în urmă cu peste șapte ani a trebuit să fie preluat de procurorii de la DIICOT Arad pentru ca ancheta să-și găsească cursul. Alte cazuri similare petrecute în aceeași perioadă au fost prescrise și nu s-a găsit vinovatul. Vorbim despre incendiere de mașini și jafuri ale caselor de schimb valutar. Chestiuni neimportante pentru IPJ Cluj probabil. În schimb, în spatele jafului preluat de DIICOT Arad unul dintre suspecți este nimeni altul decât Sorin Mureșan, zis Ludușul. El este unul dintre locotenenții lui Toma Rus, fostul șef al BCCO Cluj, și un apropiat al cercului polițiștilor. Din acest motiv să fie protejat Sorin Mureșan timp de șapte ani? Cercetează cineva și această protecție?

IPJ Cluj nu găsește vinovații până la prescriere

 

Trei cazuri au răzbit Clujul în perioada 2005-2007: un jaf asupra lui Emad Jurbaka, un patron de casă de schimb valutar, o casă de schimb spartă în Câmpia Turzii în 2005 și incendieri de mașini pe străzile Bâlea și Mehedinți în 2007. Primul caz a fost preluat după șapte ani de procurorii DIICOT Arad, care au și un cerc de suspecți. Cazul a dus la arestarea preventivă a interlopului clujean Sorin Mureșan, zis Ludușu, protejat de Toma Rus. Celelalte două cazuri au fost prescrise și nu s-a găsit un vinovat. Un articol apărut la acea vreme în Clujeanul  punea o întrebare foarte buna chiar din titlu: ”Când se prind vinovații?” Erau prezentate aceste trei cazuri. La două dintre cazuri răspunsul e simplu: niciodată. Cu toate că aceste cazuri nu au început în perioada șefiei lui Tudor Grindean, ele s-au prescris în timpul lui. Nici după nouă ani polițiștii nu au găsit un vinovat al acelor cazuri. Mai contează acest lucru?

 

În continuare vă prezentăm ce le-am solicitat polițiștilor de la IPJ Cluj legat de cele trei cazuri.

“În conformitate cu Legea 544/2001 vă rugam respectuos să ne precizați care este stadiul jafului din iulie 2007 asupra lui Emad Jurbaka. De asemenea, vă rugăm să ne precizați care este stadiul jafului din iulie 2005 asupra patronului casei de schimb valutar Macrogrup din Câmpia Turzii, Dionisie Rosznyai. Vă rugăm să ne comunicați dacă au fost identificați cei care au incendiat mașini pe străzile Bâlea și Mehedinți în seara de 17 spre 18 martie 2007. Vă rugăm să ne precizați stadiul anchetei. Vă rugam ca în fiecare caz în parte să ne precizați dacă au fost identificați cei care au produs incidentele și dacă ancheta a fost finalizata”, solicitam în urmă cu o săptămână oficialilor IPJ Cluj, instituție condusă de Tudor Grindean.

 

Ce a răspuns IPJ Cluj

“Ca urmare a solicitării dumneavoastră adresată Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, formulată în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare, vă comunicăm următoarele:

Referitor la prima situaţie, vă aducem la cunoştinţă faptul că dosarul nu este instrumentat de către lucrători din cadrul instituţiei noastre, D.I.I.C.O.T- Biroul Teritorial Arad desfăşurând activităţi în acest dosar.

Cu privire la celelalte două cazuri, Biroul de presă al I.P.J. Cluj este abilitat să vă comunice faptul că, urmare a modificărilor aduse de Codul penal, respectiv a Codului de procedură penală, s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale”, arată în răspunsul oficial subordonații lui Tudor Grindean.

Interlopul clujean Luduşu, pe numele său real Sorin Mureşan, a fost arestat pentru 30 de zile de către magistraţii Tribunalului Arad, decizie confirmată de Curtea de Apel Timişoara. Datorită faptului că Luduşu avea doi buni prieteni: pe Toma Rus, fost şef al BCCO Cluj-Napoca şi secretar de stat în ministerul de Interne, dar şi pe Pop Puşcaş Teodor, fostul şef al Poliţiei din Cluj, actual patron al firmei de pază PP Protect, dar şi concubinul ministrei PSD Aurelia Cristea, acesta nu a putut fi cercetat în judeţul Cluj.

Procurorii DIICOT Arad au demarat cercetările şi au preluat apoi anchetele ”terfelite” de organele de cercetare clujene. Un caz de tâlhărie de 63.000 de euro, un alt caz de tâlhărie de 50.000 de euro şi poate mai multe anchete au fost preluate de procurorii din Arad. Dar oare pe cei care le oferea protecţie nu îi urmăreşte nimeni?

 

Ameninţările de după gratii

Relaţiile lui Sorin Mureşan zis Luduşu sunt cele care l-au protejat de anchetele clujene. Unii procurori au privit cu scepticism tâlhăriile din Cluj. Oamenii care au fost bătuţi şi cărora li s-au furat banii au fost supuşi chiar detectoarelor de minciuni. Iar Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ar trebui să fie mai atent la desfăşurarea actului de justiţie din Cluj. Pentru că atunci când procurorii atacă victima, împingând-o până la culmea disperării şi ”trântesc” o anchetă nu este în interesul public. Culmea este că din spatele gratiilor el le transmite un mesaj tuturor învinuiţilor: ”naşul şi cu finul sunt încă în libertate.” Mai mult, el le-ar spune că va ieşi rapid de după gratii. Cei care au fost terorizaţi de acest interlop cât a fost în libertate le este frică de el.

 

Tâlhăriile şi omul sub acoperire

Luduşu împreună cu grupul său organizat ar fi în spatele şi a unei escrocherii petrecute acum şapte ani, mai precis în vara lui 2007. Pe atunci, patronul unei case de schimb valutar din Cluj, cetăţeanul sirian Emrad Jurbaka. Mai exact, Emrad Jurbaka a spus în cursul anului 2007 că i-a fost furat 50.000 de euro şi o armă cu aer comprimat. O altă tâlhărie care ar fi cercetată este cea făcută asupra lui Nelu Hurlui. De altfel, poliţiştii au reuşit să introducă un om sub acoperire în gruparea lui Luduşan, conform unor surse apropiate anchetei.

 

Ce spune probatoriul DIICOT Arad:

1) În data de 10.10.2013, în jurul orelor 17.50, în mun.Arad, prin violenţă, sub coordonarea directă a inculpatului Şărban Ioan Cătălin, suspectul Butnaru Tudor şi încă o persoană de sex masculin (rămasă neidentificată până în prezent), au deposedat un bărbat de o geantă în care se afla suma de 220.000 lei (50.000 Euro). Ulterior, au părăsit locul faptei cu un autoturism marca VW Golf  III, de culoare vişinie, cu numere de înmatriculare de Bulgaria, la volanul căruia se afla inculpatul Burz Eugen Teodor;

2) În data de 16.03.2014, în jurul orelor 23.00, la instigarea inculpatului Mureşan Sorin Mircea, sub coordonarea directă a inculpatului Şărban Ioan Cătălin, suspecţii Butnaru Tudor şi Grişco Artiom au distrus prin incendiere autoturismul  marca Land Rover, parcat pe o stradă din municipiul Cluj-Napoca. Prejudiciul cauzat persoanei vătămate (proprietarul autoturismului) este în valoare de 30.500 lei;

3) În cursul dimineţii de 25.04.2013, în jurul orelor 08.00, sub coordonarea directă a inculpatului Şărban Ioan Cătălin, suspectul Butnaru Tudor şi o altă persoană de sex masculin (rămasă neidentificată până în prezent),  au atacat un alt bărbat din municipiul Cluj-Napoca în timp ce acesta se deplasa de la domiciliu spre parcarea din apropierea blocului. Prin exercitarea de violenţe şi ameninţări, cei trei membri ai grupării l-au deposedat de geanta pe care o avea asupra sa, în care se aflau diverse acte precum şi suma de 273.819,8 lei.

sorin muresan ludusu
sorin muresan ludusu

3 COMENTARII

  1. ati uitat sa intrebati despre incendierea unui grup de autovehicule din anul 2007-2008 de pe raza comunei Poieni,jud.cluj,dosar de care nu se mai stie nimic,oare de ce?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.