Dosarul în care presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, este acuzat de abuz în serviciu va fi judecat de Tribunalul Cluj, dupa ce instanta suprema a admis stramutarea acestuia de la Tribunalul Vrancea.

La termenul de marti, procurorul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a cerut admiterea cererii de stramutare pe motivul ca zona Vrancea nu este una propice judecarii dosarului în care Oprisan este acuzat de abuz în serviciu, din cauza popularitatii acestuia. Procurorul a spus ca Oprisan ar fi oferit locuinte unor judecatori din zona si ca popularitatea acestuia ar putea afecta judecata impartiala a magistratilor. Totodata, procurorul le-a amintit judecatorilor instantei supreme dubla calitate pe care o are Oprisan, de presedinte al Consiliului Judetean Vrancea si de membru al PSD. Procurorul a invocat ca element de noutate pentru cea de-a doua cerere de stramutare formulata de DNA o plângere penala facuta împotriva presedintelui Tribunalului Vrancea.  Fata de aceasta plângere penala avocatul lui Marian Oprisan, Alexandru Balan, a aratat ca respectiva plangere penala nu este semnata de nimeni. Tot în replica, avocatul Balan a aratat ca Marian Oprisan nu avea cum sa ofere locuinte judecatorilor si ca aceasta putere o are organul executiv al statului. Mai mult, aparatorul lui Oprisan a explicat judecatorilor instantei supreme ca DNA aduce acuzatii grave judecatorilor în motivarea cererii de stramutare formulate si ca acest fapt poate da senzatia ca judecatorii vrânceni ar fi impartiali.Aceasta este a doua cerere a DNA în care solicita stramutarea cauzei. În iulie 2006, DNA a cerut magistratilor Înaltei Curti de Casatie si Justitie stramutarea dosarului, însa la primul termen al procesului, care a avut loc în septembrie, a renuntat la cerere. La începutul lunii iunie 2006, Marian Oprisan a fost trimis în judecata de procurorii DNA, pentru abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri, fals si uz de fals. Alaturi de el, în dosar au mai fost inculpati vicepresedintele Consiliului Judetean, Mircea Diaconu, Valeria Teodorescu, directorul Directiei Economice, Ion Costeanu, directorul Directiei Tehnice, Liviu Rusu, fost sef Serviciu Drumuri si Poduri din Directia Tehnica a Consiliului Judetean. Procurorii au sustinut ca o comisie de licitatie de la Consiliul Judetean, numita de Marian Oprisan, ar fi încredintat lucrari de pietruire a unor drumuri comunale, în valoare de 1,9 milioane de dolari, virati de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului unor firme neeligibile.

Alte acuzatii se refera la achizitia corpului de cladiri de la "Caprioara" si la sumele cheltuite pentru întretinerea unitatilor de protocol Vila "Rucar" si "Hanul dintre Vii", situate în localitatile Soveja, respectiv Cîmpineanca, imobile pentru întretinerea carora Consiliul Judetean ar fi alocat 5,2 miliarde de lei. Primul termen al acestui proces a avut loc în data de 7 iulie 2006. De atunci, procesul a fost amânat de 12 ori, din diverse motive. Judecatoria Focsani a dispus, în 14 noiembrie 2007, trimiterea la Parchet a dosarului în care Marian Oprisan este acuzat de abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri, fals si uz de fals. Instanta a retinut în motivarea sentintei ca nu ar exista un prejudiciu mai mare de un milion de euro, astfel încât ancheta sa fie de competenta DNA, iar infractiunile de care ar fi acuzat Oprisan nu ar fi nici ele fapte de coruptie. "Instanta admite exceptia nulitatii urmaririi penale. Restituie cauza la Parchetul de pe lânga Judecatoria Focsani pentru refacerea urmaririi penale“, se arata în motivarea sentintei date de judecatorul Luminita Duta. Decizia a fost contestata de procurorii DNA la Tribunalul Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.