Luna trecută a început judecata pe fond a lui Gabriel-Mihai Erhan, rodneanul în vârstă de 34 de ani care a fost angajat grefier la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sighetul Marmației, acuzat de procurori de sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, uzurparea de calități oficiale, favorizarea făptuitorului, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals. Cercetarea penală a fost una foarte scurtă, de aproximativ două luni.

Erhan a căzut în mâna anchetorilor în ianuarie anul acesta, după ce în iarna anului trecut procurorii sigheteni au observat ca lipseau peste 300 de dosare din sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmației. La scurt timp, au descoperit că grefierul se dădea procuror și își făcea de cap, se pare, falsificând ordonanțele procurorului. 

În decembrie 2023, cu puțin înainte de Crăciun, anchetatorii au efectuat o patru percheziții domiciliare, printre care una la domiciliul lui Erhan din Sighetu Marmației, o alta la casa pe care acesta și-o construia în Ocna Șugatag. Timp de vreo două săptămâni, Erhan a fost de negăsit, după care s-a predat autorităților judiciare și ulterior a fost reținut și arestat preventiv.

Ancheta s-a derulat foarte repede, iar la începutul lunii martie, Gabriel Erhan a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv. Imediat după ce a fost arestat preventiv, Erhan a demisionat din cadrul parchetului, unde a fost angajat în anul 2015.

În prima fază, dosarul a intrat în cameră preliminară pentru verificarea legalității probatoriului întocmit de procurori, etapă care s-a finalizat în luna mai, când instanța a dat undă verde pentru începerea judecății pe fond. 

Fostul grefier a stat după gratii până în luna mai, după care a fost plasat în arest la domiciliu.

Ce spun procurorii în rechizitoriu

Conform rechizitoriului, fostul grefier este acuzat de comiterea a cinci infracțiuni, aparent toate comise în noiembrie 2023. 

Una dintre acestea este sustragerea de înscrisuri oficiale, după ce în urma perchezițiilor a sustras sute de dosare penale din incinta Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighetul Marmației, dar și documente oficiale. 

“Inculpatul Erhan Gabriel-Mihai, în calitate de grefier al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmaţiei, la data de 11 noiembrie 2023, ar fi sustras înscrisuri oficiale (dosare penale şi alte documente – cereri, adrese, lucrări, ordonanţe, etc.), înregistrate sau aparţinând acestei unităţi de parchet și le-ar fi depozitat în garajul imobilului în care locuia, înscrisuri din care au fost identificate un număr de 323 dosare penale, 10 dosare de casă şi 100 de alte documente oficiale. (…)”, au arătat procurorii. 

Cu circa două săptămâni mai devreme, Erhan a fost abordat, spun procurorii, de o persoană, cercetată într-un dosar penal pentru conducere fără permis, infracțiune comisă în stare de recidivă postexecutorie, căreia i-ar fi dat de înțeles că el este procuror și că va întocmi o soluție de netrimitere în judecată. Ca să scape persoana respectivă de trimiterea în judecată, Erhan a întocmit o ordonanță de clasare falsă și a contrafăcut semnătura procurorului de caz. Pentru aceste fapte, Erhan a fost acuzat de uzurparea de calități oficiale, favorizarea făptuitorului, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.

“La data de 02 noiembrie 2023, inculpatul în timp ce a fost abordat de către martorul XX, şi-ar fi asumat, fără drept, calitatea de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmației şi i-ar fi dat de înţeles martorului că va întocmi o soluţie de netrimitere în judecată în dosarul penal în care acesta era cercetat pentru săvârşirea infracţiunii prevăzută de art. 335 alin. 2 Cod penal, comisă în stare de recidivă postexecutorie, urmată de întocmirea în fals a unei ordonanţe de clasare în numele unui procuror din cadrul acestei unităţi de parchet. (…); 

Fapta aceluiaşi inculpat care, în intervalul 02-03 noiembrie 2023, în calitate de grefier la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmaţiei, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, ar fi acordat ajutor martorului XX, în sensul că ar fi întocmit în fals ordonanţa de clasare nr. (…)/P/2023 din data de 09 octombrie 2023, în numele procurorului (…) din cadrul acestei unități de parchet, pentru a împiedica tragerea acestuia la răspundere penală în dosarul în care martorul XX avea calitatea de inculpat, fiind cercetat pentru săvârşirea infracţiunii prevăzută de art. 335 alin. 2 Cod penal, în stare de recidivă postexecutorie. (…); 

Fapta aceluiaşi inculpat care, în intervalul 02-03 noiembrie 2023, în calitate de grefier la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmației, ar fi întocmit în fals ordonanţa de clasare nr. (…)/P/2023 din data de 09 octombrie 2023, contrafăcând semnătura procurorului (…) la rubrica „Procuror”. (…);

Fapta aceluiaşi inculpat care, la data de 03 noiembrie 2023, i-ar fi înmânat martorului XX un exemplar al ordonanţei de clasare nr. (…)/P/2023 din data de 09 octombrie 2023, întocmită în fals în numele procurorului (…), în vederea producerii unei consecinţe juridice, respectiv pentru ca martorul să nu mai poată fi tras la răspundere penală în dosarul în care era cercetat şi pentru a-şi putea ridica permisul de conducere de la Serviciul Rutier din cadrul I.P.J. Maramureş. (…)”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

Sesizarea “din oficiu” a procurorilor a venit ca urmare a faptului că persoana pentru care Erhan a întocmit în fals ordonanța de clasare a fost trimisă în judecată și astfel l-a dat de gol pe grefier.

Anchetă scurtă, întrebări multe

La o primă vedere, dosarul pare foarte subțire, în sensul în care este construit doar pe unul dintre dosarele penale “lucrate” de Erhan. Dar restul? Procurorii vorbesc despre 323 de dosare penale scoase de grefier din unitatea de parchet. 

Cum a reușit Erhan să sustragă într-o singură zi, dacă este vorba doar de o singură zi, sutele de dosare (unele probabil cu mai multe volume) și alte documente zi din incinta unității de parchet într-o singură zi fără ca nimeni să-l vadă, este mai mult decât ciudat. Deci este foarte probabil ca sustragerea a peste 300 de dosare să se fi petrecut în timp, probabil ani, fiindcă nu vorbim de doar câteva file. 

Cât timp a acționat astfel grefierul și ce beneficii a obținut de pe urma unor astfel de acțiuni? Pentru că este clar că nu a acționat gratis. 

Câte probe din dosarele penale au dispărut fără urmă până când Erhan a fost prins și cine erau persoanele vizate în aceste anchete penale? S-au efectuat verificări în acest sens? 

Sunt întrebări fără răspuns până în acest moment, iar durata extrem de scurtă a anchetei, de circa două luni, arată graba cu care anchetatorii maramureșeni au vrut să închidă acest dosar în care este inculpat fostul grefier. 

BOX

Ce pedepse prevede Codul Penal pentru infracțiunile comise de Erhan

Art. 259 – Sustragerea sau distrugerea de înscrisuri

(1) Sustragerea ori distrugerea unui înscris care se află în păstrarea ori în deţinerea unei persoane dintre cele prevăzute în art. 176 sau art. 175 alin. (2) se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(2) Dacă fapta este săvârşită de un funcţionar public în exercitarea atribuţiilor de serviciu, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.

Art.258 – Uzurparea de calități oficiale

(1) Folosirea fără drept a unei calităţi oficiale care implică exerciţiul autorităţii de stat, însoţită sau urmată de îndeplinirea vreunui act legat de acea calitate, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Art. 320 – Falsul în înscrisuri oficiale

(1) Falsificarea unui înscris oficial, prin contrafacerea scrierii ori a subscrierii sau prin alterarea lui în orice mod, de natură să producă consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

(2) Falsul prevăzut în alin (1), săvârşit de un funcţionar public în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Art.269 – Favorizarea făptuitorului

(1) Ajutorul dat făptuitorului în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor într-o cauză penală, tragerii la răspundere penală, executării unei pedepse sau măsuri privative de libertate se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

Art.323 – Uzul de fals

Folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, când înscrisul este oficial, şi cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, când înscrisul este sub semnătură privată.

Liana Mureșan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.