Filmele BOX de Florin Şerban, care rulează deja în cinematografe, şi ORIZONT, de Marian Crişan, care va avea premiera mondială în 20 noiembrie, sunt jucate de actori clujeni, de Teatrul Naţional şi de la Teatrul Maghiar. În rolurile principale apar Hilda Peter, Sorin Leoveanu, respectiv András Hatház,  Bogdan Zsolt şi Maria Seleş.

 

O poveste de dragoste neconvenţională

Al doilea film al regizorului  Florin Şerban, BOX,  este o poveste de dragoste specială şi complicată între Rafael, un boxer de etnie romă în vârstă de 19 ani, şi Cristina, o actriţă măritată de 34 de ani, interpretată de Hilda Peter. Regizorul şi-a dorit să arate spectatorilor o altfel de poveste, nu una americanizată, şi a reuşit.

Filmările au fost realizate în cea mai mare parte la Sibiu, iar director de imagine a fost Marius Panduru. Ca şi în prima peliculă a regizorului, ”Eu când vreau să fluier, fluier”, o mare parte din distribuţie este alcătuită din neprofesionişti. De altfel, interpretul rolului principal, Rafael Florea, este debutant şi s-a pregătit un an şi jumătate pentru acest rol. El a fost ales după un casting lung şi anevoios, tocmai pentru că regizorul nu a găsit un actor profesionist credibil în scenele din ring.

 

În rolul principal feminin, Hilda Peter confirmă că este una dintre cele mai versatile actriţe de film de la noi.

După succesul repurtat în 2009 cu rolul principal din filmul „Katalin Varga”, regizat de britanicul Peter Strickland, actriţa  a început o carieră de freelancer în film. Coproductia a avut un bun parcurs internaţional, Început la Festivalul de la Berlin, şi i-a adus  nominalizarea la British Independent Film Awards pentru cea mai promiţătoare debutantă (2009), cea mai bună actriţă la Festivalul de film european de la Bruxelles, si la Premiile Gopo. Hilda Peter locuieşte în prezent la Londra si joacă în filme realizate în Ungaria, Germania şi România.

Tot în rolul unui actor, soţul personajului Hildei, joacă actorul Nationalului clujean Sorin Leoveanu.Iar regizorul de film Cătălin Mitulescu are o apariţie neaşteptată în rolul unui regizor de teatru, pe scena pe care personajele repetă o piesă cehoviană.

”Jumătate dramă socială, jumătate comedie romantică aspră, cel de-al doilea film al lui Florin Şerban este o curiozitate provocatoare”, scrie despre film Variety, cea mai prestigioasă revistă de cinema din lume.

 

Regizorul filmului a studiat la Cluj

Regizorul Florin Şerban a studiat la Universitatea Columbia din New York, unde a absolvit un masterat în regie de film. Este absolvent al Universităţii Naţionale de Teatru şi Film din Bucureşti şi are, de asemenea, o diplomă în Filosofie la  Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj  şi un masterat în Filosofia Culturii şi Hermeneutică (stiinţa interpretării).

Reşiţean de origine, Florin Şerban îşi aminteste cu nostalgie de studenţia petrecută la Cluj,  între 1993 şi 1998. „Sunt foarte legat emoţional şi spiritual de Cluj. Oraşul a însemnat foarte mult pentru mine. Am venit la 18 ani şi am plecat la 23. Am venit puşti şi am plecat bărbat. Facultatea de Filosofie m-a ajutat foart mult, deoarece în filme lucrezi foarte tare cu inima, iar facultatea te antrenează. Dacă aş avea ce să fac în Cluj, m-aş muta înapoi mâine. Dacă ar exista aici măcar un platou de filmare… Am plecat pentru că vroiam să fac film. Nimic altceva”, a declarat Florin Şerban pentru Adevărul.

Regizorul  a primit Ursul de Argint – Marele Premiu al Juriului şi premiul Alfred Bauer pentru inovaţie în cinematografie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, ediţia 2010, pentru filmul său de debut ”Eu când vreu să fluier, fluier”. Pelicula a obţinut şi numeroase alte premii la categoriile „Cel mai bun film” şi „Cel mai bun regizor”.

Florin Şerban este, de asemenea, director şi profesor coordonator al Scolii de Actorie, din Bucureşti, de unde provin mulţi dintre actorii pe care îi distribuie în filme.

Lucrează în prezent la al treilea său lungmetraj, America, prima parte a unei trilogii despre sufletul balcanic.

 

ORIZONT, al treilea film al regizorului Marian Crişan

Tot un film de autor este şi ORIZONT, care va avea premiera mondială la sfârşitul acestei săptămâni, in 20 noiembrie, în competitia festivaluluiTallin Black Nights. Deşi mai puţin cunoscut publicului larg,Tallin Black Nights Film Festival este unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice la nivel mondial, fiind cotat de clasă de A, alături de cele trei mari festivaluri din Europa – Cannes, Berlin, Veneţia – şi de Locarno şi Karlovy Vary.

Regizorul propune o  adaptare liberă după nuvela “Moara cu noroc” de Ioan Slavici,  o variantă modernă plasată în România de azi. Scenariul se construieşte pe rediscutarea temelor principale ale nuvelei, dar  într-o stilistică diferită de cea din ecranizarea clasică , făcută de Victor Iliu în 1953.

 

O dramă domestică şi mafia tăierilor ilegale de păduri

”Spre deosebire de nuvela şi filmul clasic, acţiunea adaptării mele e plasată undeva în Munţii Apuseni, între judeţele Cluj şi Bihor. În nuvela şi în filmul clasic acţiunea avea loc undeva lângă Ineu, în Ţara Zarandului, ceea ce acum e judeţul Arad. Am ales această relocare pentru a rămâne aproximativ  în aceaşi zonă geografică încercând să găsesc un fundal potrivit pentru acţiunea din zilele noastre. Am ales zona de munte pentru a crea fundalul necesar traficului ilegal cu lemn care înlocuieşte simbolic turmele de porci de care se ocupa Lică Sămădăul.

Aceasta opţiune constituie premiza tensiunii care se creează treptat la pensiunea administrată de cei doi soţi Lucian şi Andra în filmul meu – Ghiţă şi Ana în nuvela şi filmul clasic. Tăierile ilegale de padure sunt parte din lumea actuală românească şi mi s-a părut interesant şi credibil să folosesc acest subplot în scrierea scenariului. Desigur filmul nu este despre tăierile ilegale de pădure, la fel cum nici nuvela nu era despre crescătorii de porci”, a declarat regizorul pentru filmframe.ro.

 “Orizont” spune povestea lui Lucian (András Hatházi) şi a Andrei (Rodica Lazăr),  soţ şi soţie, care, în căutarea  „norocului’, preiau în adminstrare o cabană pierdută undeva în Munţii Apuseni. Lucrurile par să meargă bine până când Lucian realizează că tot ce se întâmplă pe munte şi la cabană e controlat de Zoli (Bogdan Zsolt), un cap al mafiei tăierilor ilegale de păduri.Din distribuţie mai fac parte Emilian Oprea, Maria Seleş (de la Teatrul Naţionaal din Cluj), Ioan Paraschiv, Valeriu Andriuţă, Elena Purea.

Filmările au fost făcute la Băişoara şi la Turda.Imaginea este semnată de Oleg Mutu, cel mai tirat director de imagine romăn, alături de Marius Panduru,  iar montajul a fost realizat de Tudor Pojoni.

 

orizont filmare

Actori clujeni în toate rolurile principale

Marian Crişan s-a născut la Salonta şi a studiat regia la UNATC Bucureşti. În 2008, câştigă cu “Megatron” trofeul Palm D’Or la Cannes pentru cel mai bun scurtmetraj. Debutează în lungmetraj cu producţia “Morgen”, cu care câştigă Premiul Special al Juriului şi Premiul Ecumenic la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, Premiul de regie la Wiesbaden, dar şi alte 15 importante distincţii. În 2012, al doilea lungmetraj, “Rocker” are premiera mondială în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastian. În fiecare film a distribuit actori clujeni: în ”Morgen” a jucat rolul principal , András Hatházi, de la Teatrul Maghiar, iar în ”Rocker” protagonistul a fost actorul Naţionalului clujean Dan Chiorean.

Carmen Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.