Câteva dintre construcţiile cele mai controversate din Cluj-Napoca au primit de la reprezentanţii primăriei ”intrarea în legalitate”. Vorbim despre unele proiecte imobiliare care nu corespund specificaţiilor aprobate anterior, astfel, administraţia locală ”a oprit” dezmăţul urbanistic, iar unii clujeni au avut norocul de a primi în final autorizaţia de construire pentru a intra în legalitate.

 

În vara anului trecut, reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca au confirmat că la blocul-turn de pe strada Ploieşti nr. 9-11 s-a construit ilegal un al 13-lea etaj. Însă, deşi se vorbeşte despre autorizaţii de construire diferite, la faţa locului se află adresa 9-11 ca fiind aceeaşi clădire, deci nu este clară diferenţa între adresele Ploieşti nr. 9 şi Ploieşti nr. 11.

„Poliţiştii locali din cadrul Serviciului Control Urbanism şi Disciplina în Construcţii, verificând aspectele sesizate, la imobilele din str. Ploiesti nr. 9 şi nr. 11, au constatat următoarele: la adresa din str. Ploieşti nr. 9, lucrările de construcţii s-au executat în baza autorizaţiei de construire nr.1384 din 04.12.2014 pentru ,,CONSTRUIRE IMOBIL CU FUNCTIUNI MIXTE S+P+12E, AMENAJARI EXTERIOARE”, iar în continuare lucrările de construire la imobilul cu nr. 9 s-au desfăşurat în baza autorizaţiei de construire cu modificarea soluţiei constructive – imobil cu funcţiuni mixte S+P+12E, nr.1100 din 14.07.2016, cu următoarele modificări propuse: recompartimentări interioare, realocări funcţionale, modificare înălţime niveluri, creare supantă, spaţiu tehnic, refaţadizare şi modificări ale poziţiei golurilor, majorare număr locuri de parcare, beneficiar fiind SC CENTRAL BUSINESS PLAZA SRL;

La adresa din str. Ploieşti nr. 11, proprietarul actual SC VENT CAR TRANS SRL, nu a respectat prevederile autorizaţiei de construire cu nr. 1436/15.12.2014, pentru ”Construire imobil cu funcţiuni mixte S+P+12E, amenajări exterioare situat la adresa mai sus amintită, astfel: s-a construit deasupra etajului cu nr. 12, un nivel suplimentar care nu era prevăzut în autorizaţia de construire; beneficiarul autorizaţiei fiind SC ITALIA TILES SRL. Astfel pentru imobilul situat pe str. Ploieşti de la nr. 11, s-a întocmit un proces verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor iar ca măsură complementară s-a dispus oprirea imediată a lucrărilor şi intrarea în legalitate”, se arată într-un răspuns al Primăriei adresat Ziar de Cluj.

Astfel, după ce organul de control a constatat ilegalitatea săvârşită la proiectul imobiliar de pe strada Ploieşti nr. 9-11, administraţia locală a eliberat autorizaţia de construire pentru intrarea în legalitate a imobilului de pe strada Ploieşti nr. 11.

Deşi în presă se scria vara trecută că Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj este proprietarul terenului unde s-a ridicat blocul-turn (acesta având împreună cu soţia şi o autorizaţie de construire în 2014), Tişe a negat parţial acest aspect, spunând că a fost proprietarul terenului de pe Ploieşti nr. 9, însă ”înainte de a fi preluat proiectul de mai multe societăţi private”.

Proprietarul actual al imobilului de pe strada Ploieşti nr. 11 este societatea Vent Car Trans SRL (imobil iniţial aparţinând de SC Italia Tiles SRL) administrată de omul de afaceri clujean , Ştefan Berciu, un investitor în imobiliare care de altfel se afla pe lista celor 40 de datornici de frunte ai ANAF.

 amera Tower 

Omul de afaceri în favoarea căruia a intervenit Anna Horvath a primit autorizaţia

O altă construcţie care a intrat în legalitate este cea de pe Calea Baciului nr. 2-4, edificată de societatea Amera Tower SRL, firmă patronată de omul de afaceri Adam Ambrus, implicat în dosarul de corupţie ce o vizează pe Anna Horvath, fostul viceprimar al Clujului.

Se speculează că Adam Ambrus ar fi sponsorizat campania electorală a Annei Horvath şi că la schimb ar fi beneficiat de sprijin administrativ în vederea modificării destinaţiei clădirii Amera Tower, de pe strada Calea Baciului, nr. 2-4.

Surse ale Ziar de Cluj afirmau că una dintre verigile slabe în apărarea viceprimarului Anna Horvath, cum că a avut parte de o sponsorizare curată în timpul companiei pentru locale, ar fi HCL nr. 36/6.07.2016 prin care se aprobă Planul Urbanistic Zonal pentru instituire subzonă S_Is (subzonă pentru investiţii şi servicii) pe Calea Baciului nr. 2-4 – unde deja există un bloc turn de birouri. Beneficiar al cestei modificări de PUZ este SC Amera Tower SRL, pe o documentaţie întocmită de SC Planwerk SRL.

Adam Ambruş a modernizat un spaţiu mai vechi pe care l-a închiriat la E.On Servicii Bussines. Ulterior, cei de la E.On i-au solicitat lui Ambruş să modernizeze un alt spaţiu, în care să funcţioneze o grădiniţă pentru angajaţii companiei.

Cum funcţionarii din Primăria Cluj Napoca i-au băgat beţe în roate lui Ambruş, acesta a intervenit la viceprimarul Anna Horvath, pe care, în timpul campaniei electorale l-a sponsorizat cu 8.000 de lei.

”În calitate de persoană fizică am donat 8.000 de lei pentru campania electorală a doamnei Horvath Anna, iar în calitate de persoană juridică (Amera Grup SRL), am donat suma de 9.900 de lei pentru formaţiunea politică UDMR”, a recunoscut Ambruş Adam. Sursele Gazetei de Cluj afirmau la acea vreme că prin documentaţia aprobată, clădirea Amera Tower a fost scutită oarecum de la plata impozitului.

La dosar există mai multe SMS-uri schimbate de viceprimar şi omul de afaceri care se interesa de soarta proiectului.

Acum,  Amera Tower devine din clădire de birouri în clădire multifuncţională.

”Se autorizează executarea lucrărilor de construire pentru intrarea în legalitate conform procesului verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor nr. 080200 din 20.04.2017 – modificare soluţie constructivă autorizată iniţial AC 1671 din 26.09.2016 pentru ”schimbare destinaţie din clădire de birouri în clădire multifuncţională conform PUZ aprobat cu HCL nr. 419/06.07.2016.

Modificări propuse: modificări interioare la nivel parter, etaj 1 şi etaj 2, montare balustradă inox pe marginea trotuarului de pe faţadele est, respectiv sud, modificarea balustradei terasei aferente etajului 1 de la 1,0m la 1,5 m, modificare funcţiune din sala de mese în sală de mişcare, realizarea unei împrejmuiri din lemn pe latura sudică a imobilului, realizarea unor lucrări în parcarea imobilului în sensul reamenajării locurilor de parcare, cu încadrarea în limitele avizelor şi acordurilor obţinute”, se arată în noua autorizaţie de construire din iulie 2017.

Reamintim faptul că Adam Ambrus este în spatele proiectului Nervia care trebuia să se concretizeze lângă Expo Transilvania în “Groapa” din Mărăşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.