Primăria Municipiului Cluj Napoca anunțat azi câștigătorii concursului de soluții ce vizează „Amenajarea urbană a străzii Kogălniceanu, str. Universității și străzile adiacente”.

În urma deliberărilor juriului a fost selectate proiectele câștigătoare și anume:

Premiul I – Proiect nr. 53 – DP1212 – MOSSFERN SRL

Autor principal: MOSSFERN ARHITECTURĂ

Premiul II – Proiect nr. 56 – GC0301 – ȘERBAN I. DANIEL LUCIAN B.I.A.

Autori principali: Andrei Bacoșcă, Mădălina Doroftei, Ruxandra Grigoraș, Marina Melenti, Daniel Șerban

Premiul III – Proiect nr. 52 – NO1808 – NORMA ARHITECTURĂ ȘI URBANISM S.R.L.

Autori principali: arh. Fleșeriu Alexandru Nicolae, arh. Péter Eszter

Amenajarea și revitalizarea acestor străzi constituie un răspuns dat așteptărilor locuitorilor orașului, dintre care unii, și nu puțini, consideră strada M. Kogălniceanu ca fiind „cea mai frumoasă” din Cluj.

Juriul a selectat și ierarhizat proiectele în funcție de calitatea și fezabilitatea propunerilor, printr-un proces riguros și transparent. În analizarea propunerilor, juriul a considerat foarte important și modul în care participanții la concurs au integrat și pus în valoare patrimoniul existent. Componența juriului, alcătuit din arhitecți care aparțin unor generații, naționalități, specialități și școli de gândire diferite, a generat o abordare complexă și integrată a procesului de jurizare.

Proiectul câștigător este o reflecție integrată a problemelor complexe ale sitului și a cerințelor specifice asociate concursului de arhitectură. Pentru concept, autorii pornesc de la metafora șotronului: „este ritualul vieților noastre de fiecare zi, pe care trebuie să le îndeplinim”.

Proiectul întărește specificitatea fiecărui loc anume prin aceea că se adresează adecvat contexului construit și instituțional; creează o interfață între domeniul public și viața unei serii de instituții culturale: școală, universitate, academie, biserică. În același timp, evocă principiile jocului de copii, furnizând locuri cu trafic auto redus, shared space și locuri de repaus. Astfel, viața perenă a orașului este integrată cu experiența individuală a trecătorilor..

Proiectul furnizează valoare adăugată monumentelor existente și este atent să facă referiri la istoria arhitecurală și urbană a locurilor. De asemenea, propune o versiune reținută pentru monumentul rectorilor Universității, completând sculptura existentă fără a o concura. Autorii elimină brazii din spatele monumentului Școlii Ardelene, oferind astfel o perspectivă spectaculoasă turnului modernist.

Câștigătorul concursului a obținut premiul cel mare reprezentat de contractul de proiectare cu valoare estimată la nivelul sumei de 755.000 RON, fără TVA.

Pentru proiectul plasat pe locul doi se va oferi un premiu de 60.000 RON, iar pentru cel de-al treilea, de 30.000 RON.

Juriul concursului a fost alcătuit din specialiști cu mare experiență în domeniul lucrărilor de această anvergură, fiind cooptați experți în arhitectură, urbanism și peisagistică cu notorietate internațională.

Concursul în vederea amenajării urbane str. Kogălniceanu, str. Universității și străzile adiacente din Cluj Napoca a fost organizat de Primăria Cluj-Napoca și Ordinul Arhitecților din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.