Dracul te fură din uşa bisericii! Cum a ajuns, băut, la balamuc un om din Feleacu, după 16 ani de abstinenţă

618

Eveniment desprins parcă dintr-o piesă de teatru absurd în localitatea clujeană Vâlcele, comuna Feleacu: un sătean în vârstă de 65 de ani, care nu mai pusese o picătură de băutură în gură de 16 ani a vrut să se convingă dacă pălinca mai are acelaşi gust ca odinioară. Ca urmare a băut circa 250 de grame, însă şocul etilic a fost atât de puternic încât omul a făcut scandal acasă, apoi la sediul poliţiei din Apahida – unde s-a prins şi de o maşină a poliţiei, alergând cu ea 50 de metri – iar în final, încătuşat, a ajuns la Psihiatrie. Acum omul se pregăteşte să depună plângere la Parchet împotriva poliţiei pentru comportament abuziv.


„Şi-o fi schimbat alcoolul gustul sau o fi putrezit”?

Ioan Maier, un pensionar în vârstă de 65 de ani a fost timp de peste 40 de ani şofer la vechiul I.R.T.A. şi la R.A.T.U.C, fiind căsătorit – tot de atâţia ani – cu Viorica, partenera sa de viaţă care i-a dăruit de-a lungul căsniciei două fete, astăzi măritate şi la rândul lor cu copii.Marţi, 11 iulie, bărbatul – după o tatonare de circa o oră, în care urmăreşte cu atenţie toate mişcările pacienţilor şi medicilor de pe holul I.M.L. Cluj – mă abordează cu timiditate, în ciuda staturii sale impunătoare şi mă face şah-mat cu o întrebare: „Ce-aţi zice să vă povestesc păţania unui prost care n-a băut timp de 16 ani şi apoi după două sute de grame de pălincă a ajuns să fie târât de maşina poliţiei, apoi încătuşat de patru poliţişti şi dus şi internat la balamuc pentru opt zile”? Tulburat, nu reuşesc decât să bâigui ceva şi să dau din cap, afirmativ, fapt care îl încurajează pe bărbat să continue: „Ei bine, prostul ăla sunt eu. Nu mai băusem de 16 ani şi stând aşa, pe 28 iunie, în faţa cămării cu sticle în care se afla pălinca producţie proprie, m-am întrebat dacă nu cumva între timp, de când eu nu beau alcoolul şi-o fi schimbat gustul sau cine ştie, o fi putrezit… Am trecut în toţi aceşti ani peste cele două nunţi ale fiicelor, botezurile nepoţilor şi alte evenimente şi nici măcar nu am gustat un gram de alcool. Aşa că, până la urmă, am umplut o sticlă de jumătate de litru şi am reuşit să beau din ea vreo douăsute cincizeci de grame, după care am fost pur şi simplu lovit în cap de efectul pălincii – şi n-am mai ştiut de mine”. Bărbatul povesteşte toate acestea cu o mină senină, amintindu-mi de bravul soldat Svejk, de parcă ce i s-a petrecut n-a fost decât ceva impersonal, un gest al destinului căruia nu avea cum să-i facă faţă. Continuă acesta: „Soţia era acasă în tot acest timp şi văzându-mă aşa „lovit” a început să mă ameninţe că divorţează. I-am zis să facă ce vrea, că atunci eu mă şi apuc să împart bunurile, şi stric ce-am făcut cu mâna mea în casă. Aşa că am luat un ciocan şi-am început să sparg plăcile de gresie din coridor, la care ea a sunat la poliţie. Văzând asta, m-am potolit şi m-am dus la culcare, liniştit. Însă n-am dormit decât puţin că am şi fost trezit cu brutalitate de către poliţişti, sosiţi la chemarea soţiei”.


intoxicacion-alcoholica

„Opt zile am stat la balamuc pentru nimic”

Nedumerit, acesta i-a întrebat pe oamenii legii, cu naivitate, inspirat probabil de filmele poliţiste americane, dacă au mandat de arestare, dacă există vreo plângere scrisă împotriva sa, „ori un act, ceva”. „Au vrut să-mi pună cătuşele. Le-am spus să nu se joace cu mine, că am reacţie inversă. Au chemat salvarea şi după ce m-a consultat, medicul le-a spus că-s doar băut şi să mă lase în pace să mă odihnesc. Însă, ambiţioşi, au luat-o pe nevastă-mea cu ei, la postul din Apahida,ca să depună plângere împotriva mea. Ea e diabetică şi m-am gândit să nu păţească ceva – pentru că au luat-o cu hei-rup-ul, iar ea nu-şi luase insulina – aşa că l-am rugat pe un vecin să mă ducă la Apahida cu maşina, la poliţie, ca să văd în ce stare e”, explică mai departe Ioan Maier. Acolo l-a zărit ieşind din clădire tocmai pe poliţistul care îl vizitase şi a mers direct la el, cerându-i explicaţii. Acesta nici n-a vrut să stea de vorbă şi a urcat într-o maşina parcată în faţa postului. Atunci, Maier a insistat ca poliţistul să nu plece şi şi-a introdus mâna pe geamul deschis al maşinii, moment în care autoturismul a pornit. Continuă, exasperat bărbatul: „Aveam braţul prins acolo şi n-am mai putut să-l desprind, aşa că individul a mers cu mine,în pas alergător, după maşină, vreo 50 – 70 de metri, până ce a oprit şi abia atunci am putut să mă eliberez. Însă în clipa următoare m-am trezit pus la pământ, cu faţa în jos – cu o brutalitate incredibilă – de alţi trei-patru poliţişti. Am fost încătuşat şi apoi dus la Clinica de  Psihiatrie unde m-au ţinut opt zile”. Îmi arată hârtia de ieşire din spital, unde apare, negru pe alb: „Tulburare de personalitate instabil emoţională tip impulsiv, uz nociv de alcool pentru sănătate”. Apoi îmi arată nişte vânătăi pe trup, încă vizibile după aproape două săptămâni, rodul confruntării sale cu poliţiştii. Este poftit ulterior în cabinetul de consultaţii de unde se întoarce cu un certificat medico-legal în care i-au fost recomandate 2-3 zile de îngrijiri medicale. Ţine să-mi prezinte şi certificatul medico-legal, ca să mă conving că a fost bruscat: „Prezintă leziuni traumatice care s-au putut produce prin cădere de la acelaşi nivel în cadrul unei auto sau heterorpopulsii”. Declară hotărât că pe baza certificatului va face plângere la Parchet împotriva poliţiştilor şi nu-i va lăsa să scape nici în gaură de şarpe.Interesat de personaj, am apelat o cunoştinţă din Vâlcele rugând-o să-mi spună dacă nu cumva acest Maier e vreun beţiv – şi sărac cu duhul pe deasupra. Răspunsul acesteia fost însă cu adevărat surprinzător: „Să ştiţi că omul este serios, respectat, un familist convins care n-a fost văzut demult prin cârciumi – în urmă cu vreo douăzeci de ani mai bea, dar niciodată în exces – om cu frica lui Dumnezeu şi ortodox practicant. Aşa că sunt uimit de situaţie, dar aşa se întâmplă când poliţiştii nu cunosc oamenii din zonă şi acţionează prea strict din punct de vedere legal, nesesizând în schimb latura umană a situaţiilor”.


Punctul de vedere al I.P.J. Cluj

“La data de 28 iunie a.c., în jurul orei 16:20, Secţia 2 Poliţie Rurală Apahida a fost sesizată despre existenţa unui scandal în familie în localitatea Vâlcele, din comuna Feleacu. La faţa locului, poliţiştii au identificat un bărbat de 65 de ani, din Vâlcele, care avea un comportament recalcitrant. Persoana care a făcut sesizarea, o femeie de 64 de ani, a relatat organelor de poliţie că a fost agresată de soţ, aceasta fiind condusă la unitatea de poliţie pentru a depune plângere penală. La câteva ore de la sesizare, la unitatea de poliţie s-a prezentat şi soţul femeii; acesta a avut un comportament violent, impunându-se încătuşarea lui. Bărbatul a fost transportat la Clinica de Psihiatrie, unde a rămas internat.În continuare, poliţiştii fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de violenţă în familie”, a declarat, pentru Gazeta de Cluj, Carmen Jucan, purtător de cuvânt al I.P.J.Cluj.

3 COMENTARII

  1. Femeia lui i-a făcut cel mai mare rău chemîndu-i pe ageamiii milițieni care nu își cunosc concetățenii și acționează după cum au văzut prin filme americane.

  2. Cum ar fi inainte sa lansam astfel de articole sa avem si o parere a politistilor si a sotiei? Daca era asa de „familist” credeti ca sotia se lega cu politia la cap? Presa din Romania, un gunoi infect!

  3. E foarte amuzant articolul :)))) In primul rand imi plac politistii foarte ambițioși care au dus-o cu forta pe soția domnului sa depună mărturie :))) Pentru ca aveau ei un interes ascuns impotriva domnului si nu pentru ca au fost chemati de doamna care fusese agresata violent… Apoi, nu te tine nimeni 8 zile la psihiatrie de pomana, ci trebuie să fii într-o stare care sa necesite cu adevarat acest lucru. Sau poate tot polițiștii sa se fi ambiționat să îl tina închis acolo? Nu stiam ca personalul psihiatric primește recomandari de tratament de la poliție..

LĂSAȚI UN MESAJ