Cu câteva zile înainte de Paște, baronul PSD Liviu Dragnea a fost trimis în judecată în dosarul Fraudă la Referendum. În același timp, reprezentanții instanței supreme, unde se judecă acest dosar, au declarat că pe data de 22 aprilie vor avea loc dezbaterile finale în acest dosar, așa că ”lațul” se strânge încet dar sigur în jurul celor inculpați. Acuzațiile asupra lui Dragnea au venit în urma unui autodenunț făcut de fostul senator PSD Valer Marian, în prezent reprezentant al formațiunii politice PPDD. Conform informațiilor judiciare, Dragnea ar fi instigat la o fraudă de 3.192.350 de voturi în plus, în ipoteza în care ar fi fost convinşi toţi şefii celor 18.242 de secţii de votare din ţară.

 

În ajunul sărbătorilor pascale, Liviu Dragnea a fost audiat în calitate de inculpat în dosarul Fraudă la Referendum. În același timp, reprezentanții Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au făcut un anunț de ultimă oră potrivit căruia dezbaterile finale din cadrul acestui dosar vor avea loc pe data de 22 aprilie, după ce, anterior, ei anunţaseră că în 30 martie vor avea loc dezbaterile finale în acest proces. La ieşirea din sala de judecată, ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, a spus că avea pregătite concluziile finale, făcute de avocatul său şi a arătat că nu poate comenta situaţia, el neavând pregătire juridică.

Inculparea lui Dragnea vine în urma unui autodenunț făcut de un ex PSD-ist, senatorul Valer Marian, acum reprezentant al PPDD. Valer Marian arată în denunţ că, duminică 22 iulie 2012, între orele 9.00 şi 10.00, a fost sunat pe telefonul mobil de Liviu Dragnea, care i-a transmis să se prezinte, în calitate de preşedinte al Organizaţiei PSD Satu Mare, la o întâlnire la Hotelul Dacia Continental din Oradea, împreună cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Mircea Vasile Govor, şi cu primarul municipiului, Costel Dorei Coica. El menţionează în actul pe care spune că l-ar fi depus la DNA că Dragnea a venit atunci la Oradea cu un elicopter şi că la întâlnirea la Hotel Dacia au mai venit preşedinţii organizaţiilor PSD Bihor, Ioan Mang, Arad, Dorel Căprar, şi Timiş, Titu Bojin.

Valer Marian a mai arătat, în documentul citat, că, la un moment dat, Dragnea le-a cerut să lase telefoanele în sala în care erau, apoi au ieşit toţi pe hol, lângă o toaletă, unde Dragnea le-a spus că „pentru a realiza în duminica viitoare cvorumul de participare la referendum de 50% plus unu, va trebui să convingem, inclusiv prin promisiuni băneşti, cât mai mulţi preşedinţi de secţii de votare, ca să raporteze la orele stabilite de Biroul Electoral Central, respectiv din două în două ore, o prezenţă cu 25 de alegători în plus faţă de cea reală”. Senatorul a precizat că Dragnea le-ar fi spus că această decizie a fost luată la cel mai înalt nivel politic în USL, întrucât Uniunea Europeană ar agrea demiterea preşedintelui Traian Băsescu. El a mai arătat că, din ce ştie, Dragnea ar mai fi avut în acea zi astfel de întâlniri şi la Sibiu şi Cluj-Napoca.

 

Dragnea și 74 de ”haiduci”

În dosarul instrumentat de procurori există suspiciunea că sistemul de sms-uri conţinea o bază de date cu numărul de telefon al persoanei care raporta datele şi cu secţia din care raporta, către care era transmis un mesaj, de la numărul 1855, cu înştiinţarea că trebuie raportate separat prezenţa la vot în secţie şi separat numărul de voturi DA şi NU exprimate în secţia în care se aflau. Instanţa supremă a înregistrat în 7 octombrie 2013 dosarul „Fraudă la referendum”, în care au fost trimişi în judecată Liviu Dragnea şi alte 74 de persoane, iar judecarea cauzei a început în 15 noiembrie.

Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, „cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale”.

Anchetatorii susţin că Dragnea a fost susţinut în fraudarea referendumului de 74 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt. Aceştia au fost trimişi în judecată pentru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracţiuni comise sub forma autoratului, complicităţii sau a instigării.

 

Ponta îl arată cu degetul pe Dragnea 

În cadrul declarației pe care a dat-o în acest dosar, Ponta a arătat în declaraţia sa că mesajele sms de campanie nu sunt făcute de liderii politici, ci de consultanţi politici, fiind aprobate de către echipa de campanie, cu decizii luate uneori de o echipă de reacţie rapidă, fără consultarea liderilor. Potrivit declarațiilor făcute public, Ponta a susținut că nu ştie dacă lui Dragnea i s-a cerut acordul pentru conţinutul mesajul transmise prin sms la referendumul din 2012, dar că el personal, dacă ar fi fost consultant, şi-ar fi dat imediat acordul, deoarece prezenţa la vot, care putea fi astfel impulsionată, este o expresie a esenţei democraţiei. Ponta a arătat faptul că sms-urile erau semnate doar „Liviu Dragnea”, nu şi „PNL” sau „Hellvig”, prin faptul că Dragnea avea doar o funcţie politică, în timp ce toţi ceilalţi, inclusiv Hellvig, aveau şi funcţii în Guvern, astfel că era firesc să nu fie implicaţi direct în campanie. „Nu cunosc cine coordona centrul de transmitere a mesajelor. Era personal tehnic, angajaţi PSD şi PNL, nu cunosc nume”, a mai spus Ponta.

 

Atanasiu băgat în dosarul de la Cluj

În dosarul ”Fraudă la referendum”, la DNA Cluj sunt inculpați liderul PNL Alba care a ocupat și postul de ministru al Apărării, Teodor Atanasiu, și Dumitru Samson, fiul vitreg al actualului ministru al Apărării, Corneliu Dobrițoiu. De asemenea, în dosar a fost amintit și numele liderului local liberal, fostul președinte al CJ Cluj, Marius Nicoară, care a candidat pentru primărie. La ieșirea din sediul DNA Cluj, fostul ministru al Apărării a spus că este un dosar politic instrumentat de procurori doar pentru ”satisfacerea” lui Băsescu să aibă dreptate. Cu toate acestea, la nivel național au fost deschise circa 500 de dosare în acest caz.

1 COMENTARIU

  1. […] Cu câteva zile înainte de Paște, baronul PSD Liviu Dragnea a fost trimis în judecată în dosarul Fraudă la Referendum. În același timp, reprezentanții instanței supreme, unde se judecă acest dosar, au declarat că pe data de 22 aprilie vor avea loc dezbaterile finale în acest dosar, așa că ”lațul” se strânge încet dar sigur în jurul celor inculpați. Acuzațiile asupra lui Dragnea au venit în urma unui autodenunț făcut de fostul senator PSD Valer Marian, în prezent reprezentant al formațiunii politice PPDD. Conform informațiilor judiciare, Dragnea ar fi instigat la o fraudă de 3.192.350 de voturi în plus, în …read more […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.