Drept la replică la articolul „Și-a violat, temeinic, soacra. Apoi, în timp ce concubina lui anunța poliția, bărbatul s-a spânzurat în camera alăturată…”

215

Referitor la articolul din 04.11.2017, redactat de către reporterul GRECU Sorin: „Și-a violat, temeinic, soacra. Apoi, în timp ce concubina lui anunța poliția, bărbatul s-a spânzurat în camera  alăturată…”, Marton-Alexandru Danciu (fiul celui decedat) a trimis redacției un drept la replică.

”În ziua de sâmbătă, 4.11.2017 a apărut în săptămânalul dvs. online de investigații un articol, la baza căruia s-a aflat o vădită dezinformare din partea doamnelor COLOJI Letiția și PAL Angela din Câmpia Turzii. De asemenea, prin intermediul altor medii de informare, precum Turdanews, Ziar15minute, Ziarul 21, toate din județul Cluj, au fost răspândite în mod repetat neadevăruri și interpretări greșite, provocând rudelor și prietenilor celui decedat pagube morale înspăimântătoare. Pentru mai multe mii de cititori (!) a fost scrisă o poveste aparent palpitantă, autorul articolului, Grecu Sorin, a uitat însă să menționeze și opiniile vecinilor, care cunoșteau, imediat după fapta înfiorătoare, adevăratele dedesubturi ale acestei „povești de groază“. Din rațiuni de solidaritate, și pentru a-l proteja pe cel decedat de și mai multe zvonuri, a fost trimis un comentariu către redacția apariției dvs. săptămânale prin mail, însă acest comentariu a fost, dintr-un motiv neînțeles pentru noi, inserat doar scurt și apoi eliminat complet.

Mai departe, decedatul/sinucigașul a fost acuzat de o faptă care nu a putut fi dovedită; conform raportului polițienesc, constatarea medicului legal nu menționa niciun viol sau alte leziuni în legătură cu o eventuală infracțiune.

Și agenții de investigație ai secției de poliție Câmpia Turzii considerau că fapta nu a fost probabilă, fiindcă așa-numita victimă a ilustrat interpretări diverse ale „desfășurării faptei“ care conțineau numeroase contradicții. Doamna Coloji Letiția este cunoscută demult în colonia de romi I.C.A.R. ca fiind o căutătoare de scandal, deseori aceasta a declarat în fața vecinilor că vrea să distrugă relația dintre fiica ei Angela și concubinul acestuia, Marton, pentru „ca ea să trăiască în pace“.

Mai departe, aceasta a povestit în fața martorilor că fusese violată odată, deja cu câteva săptămâni mai înainte, de către „țigani nomazi“, povestind din prisma lumii ei de fantezie responsabilului proiectului social de construcții din colonie că dorește să se culce cu acesta și să aibă un copil cu el. Chiar și fiica acesteia, Angela, și-a exprimat regretele, în fața mai multor martori din colonie, în timpul verii, că în curând mama ei se va prăpădi, fiindcă aceasta fantazează acum numai povești tâmpite și că ea nu mai știe cum să-și ajute mama suferindă de demență.

Marton (sinucigașul) era totuși cunoscut ca fiind un băutor notoriu, și în stare de ebrietate acesta nu izbutea întotdeauna să pună capăt certurilor cu concubina sa prin împăcare bilaterală. Doamna Pal Angela se folosea de slăbiciunea acestuia pentru băutură și îl înjura pe Marton aproape zilnic în cel mai ordinar mod și provoca de asemenea scandal, uneori cu agresivitate fizică din ambele părți. În ultima vreme, vecinii constataseră deja îmbolnăvirea gravă a acestuia precum și faptul că Marton nu mai putea să stăpânească episoadele depresive care tot reveneau. Toți aparținătorii și prietenii acestuia, precum și autoritățile polițienești ale orașului cunoșteau modul său propriu de rezolvare a problemelor sale familiale, și anume prin automutilare, îndreptată către propriul corp, pentru de oamenii din jur acesta era fiind însă cunoscut ca un muncitor harnic și un om prietenos.

În fața vecinilor și ai lucrătorilor proiectului social-umanitar, acesta a anunțat de mai multe ori că se va sinucide dacă nu se va schimba nimic în viața sa. Cunoștințele și prietenii acestuia nu-l credeau însă.

Și actul sinuciderii dinainte de amiaza de duminică, 29.10, a fost provocat parțial de către Pal Angela, aceasta „punând lemne pe foc“. Cu strigăte puternice în public, aceasta și-a acuzat concubinul de o faptă a cărei veridicitate ea nici nu a verificat-o. Printr-o verificare corporală, aceasta ar fi putut să ajungă ușor la concluzia că nu erau de văzut niciun fel de urme. Mai departe, aparenta victimă nu a strigat după ajutor; cei mai apropiați vecini locuiesc la zece metri distanță. Nici înainte de aceasta, doamna Letiția nu a informat pe nimeni despre fapta reprobabilă a unui viol, chiar și fiica acesteia a fost informată doar după o zi, atunci când izbucnise din nou o ceartă între cei doi concubini.

Este contestabil și faptul, că soacra a putut urmări în mod nemijlocit fapta sinuciderii; Marți s-a spânzurat la un metru de aceasta și nu așa cum s-a precizat în articol, într-o cameră alăturată. Colocatarii coloniei se întreabă de ce doamna Letiția nu a strigat după ajutor pentru a împiedica fapta ginerelui său, contribuind astfel la salvarea unei vieți. Aceasta nu a deschis nici ușa de intrare a casei, cu toate că mai mulți vecini o rugau în mod concomitent să deschidă aceasta. Astfel a trecut timp valoros și doar atunci când un vecin prompt s-a strecurat prin fereastra strâmtă a băii, sinucigașul care era deja mort de mai multe minute a putut fi dat jos din ștreang.

Un alt aspect îl constituie faptul că cele două femei au omis să facă în următoarele 2-5 zile o plângere la Poliția Câmpia Turzii respectiv IML Cluj, pentru a contribui la clarificarea unei eventuale infracțiuni. Acestea ar fi avut timp destul; Pal Angela a fost doar scurt la priveghiul care a durat trei zile în capela în care fusese depus corpul decedatului. Aceasta nu a venit oricum la înmormântare și i-a lăsat acolo singuri pe cei îndoliați. Autoritățile polițienești pot emite o ordonanță pentru IML doar în cazul în care victima face o plângere și/sau nu dispune de mijloace bănești, pentru a contribui la clarificare în interesul victimei. IML Cluj, în contra unei sume de circa 60 de lei, ar fi putut emite o confirmare judiciară a medicului legist, chiar și fără ordonanța poliției. Doamna Letiția și fiica acesteia, Angela, probabil „au uitat“ să se intereseze la Poliție privitor la ce au de făcut pentru constatarea unui viol.

O cercetare penală cuprinzătoare din partea autorităților polițienești ar putea fi de ajutor și ar putea face lumină în această situație, putând elibera pe presupusul autor al violului de sub această acuzație. Și un decedat are un drept la apărare, și, înainte de toate, rudele și prietenii acestuia nu ar trebui să se ascundă de rușine și nu ar trebui să dispere. Din păcare, certurile și zvonurile au devenit „judecătorii“ îndrăgitului nostru „primar al coloniei de romi“ așa cum acesta a fost alintat de către noi cu mult drag, și nouă ne pare cu adevărat rău că l-am pierdut pe „Marți“ într-un mod atât de îngrozitor.

Noi, cei îndoliați, suntem de părere că ar trebui să beneficiem de șansa de a-l putea apăra pe cel decedat, chiar dacă acesta, într-un mod neîntemeiat, s-a pedepsit singur și nu a putut să mai dispună anterior de forța de a rezolva problemele sale într-un alt mod, mult mai uman…

În numele rudelor și prietenilor îndoliați, precum și în numele familiilor coloniei de romi I.C.A.R., str. Republicii nr. 105 Câmpia-Turzii, județul Cluj

DANCIU  Alexandru-Marton

(fiul celui decedat)”.

LĂSAȚI UN MESAJ