Alexandru Duma, directorul Directiei Sanitar Veterinare Cluj l-a acuzat pe prefectul Calin Platn de presiuni politice. Paradoxal, demisia de oanoare ceruta de prefect saptamâna trecuta nu a avut niciun efect, în schimb controlul Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare l-a convins sa renunte la functie.

Directorul Alexandru Duma a demisionat miercuri, 21 mai din functia de director al Directiei Sanitar Veterinare Cluj. El l-a acuzat pe prefectul judetului, Calin Platon de „presiuni politice”. Ciudat este faptul ca desi saptamâna trecuta reprezentantul guvernului i-a cerut o demisie de onoare directorului DSV, dupa descoperirea unui focar de infectie cu trichineloza, acesta a refuzat sa îi raspunda acestuia si a ramas în functia ocupata.

Totusi, marti la Cluj au aparut reprezentanti ai ANSVSA dornici sa afle mai multe despre activitatea Directiei. În ziua urmatoare a fost initiat controlul institutiei iar Alexandru Duma si-a înaintat demisia reprezentantilor ANSVSA.

Paradoxal, prefectul Calin Platon a declarat ca nu a facut presiuni asupra lui Alexandru Duma din cauza apartenetei sale la Partidul Democrat, „în niciun caz nu se poate vorbi de presiuni politice în acest caz” si a declarat ca, în principiu, nu are nicio legatura cu directia în cauza si nici nu are interese în directia respectiva. Prefectul a aflat despre demisia directorului DSV din presa si nu se simte responsabil de aceasta. Desi i+a cerut demisia cu câteva saptamâni în urma, Platon nu a dorit sa îl acuze pe acesta si a ocolit orice fel de acuza la adresa sa.

Cauza demisiei, politicul sau „erorile de pilotaj”?

Desi Duma a invocat presiunile la care a fost supus de catre Platon, surse din interiorul directiei afirma ca problema cea mai mare cu care acesta s-a confruntat este descoperirea faptului ca abatorul firmei MariaCris din Huedin functiona desi nu mai avea autorizatii de mai bine de doi ani. Deci, controlul în cauza ar fi scos sla iveala neregularitati grave facute de catre fostul director si, mai ales, de catre unii dintre subordonatii sai. Se pare ca periodic, DSV aviza probe venite de la Huedin, în ciuda absentei autorizatiilor prevazute de lege.

De asemenea, controlul ANSVSA ar mai putea descoperi si alte aspecte mai putin placute ale activitatii unora dintre angajatii DSV. Din pacate exista chiar suspiciunea ca o parte dintre fondurile alocate de catre forurile europene pentru dotarea noului laborator al directiei, de cca. 3 milioane de euro, ar putea fi pierduti din cauza modului în care au fost gestionate lucrarile.

În aceiasi ordine de idei, activitatea directiei a mai fost criticata si pentru superficialitatea cu care sunt facute unele analize, la sfârsitul anului trecut fiind descoperite mai multe cazuri de trichineloza, iar în acest an au fost semnalate mai multe focare de rabie si de trichineloza.

Practic, controlul ANSVA îi tine cu sufletul la gura pe multi dintre angajatii directiei care, în momentul de fata nu mai sunt protejati de catre conducere, dupa demisia lui Duma.

Stefan Trandafir

Adina Fartusnic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.