După ce a evoluat din administrator de cămine în şef al Senatului USAMV, rotaryanul Ioan Oroian, a făcut o mega escrocherie pe seama UNTOLD

761

Profesorul universitar Ioan Gheorghe Oroian a fost trimis în judecată în 31 iulie pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la infracţiunea de delapidare, pentru că în 2016, când activa în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, alături de alţi complici a închis, sub „pretexte ştiinţifice”, Căminul Agronomia II, pentru a închiria camerele participanţilor la festivalul UNTOLD 2016.

 

Procurorii clujeni i-au mai trimis în judecată pe Vasile Viorel Poruţiu pentru delapidare şi pe Alin Florin Avram, Claudiu Popa, Adina Ramona Grigorean şi Traian Marcel Grebenişan, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la infracţiunea de delapidare.

Potrivit anchetatorilor, în 2016, Ioan Oroian îndeplinea funcţia de preşedinte al Senatului aceleiaşi universităţi şi, în virtutea acestei calităţi, dar mai ales raportat la faptul că prima sa funcţie în cadrul USAMV Cluj-Napoca a fost aceea de administrator de cămin, cunoştea modul în care puteau fi închiriate camerele de cămin pe timp de vară, motiv pentru care – în calitate de preşedinte al Societăţii de Protecţie a Plantelor Transilvania – a inventat un pretext ştiinţific în vederea rezervării spaţiului de cazare din Căminul Agronomia II, pe perioada 4 – 8 august 2016, în care s-a organizat Festivalul Untold la Cluj-Napoca, cu intenţia de a închiria în interes propriu aceste spaţii de cazare către participanţii la festivalul menţionat.

„Având în vedere însă că cel care – potrivit fişei postului – putea încheia contracte şi reprezenta instituţia în probleme administrativ economice, respectiv cel care conducea instituţia în toate problemele ce revin compartimentului economico-administrativ şi cel care aproba folosirea spaţiilor de cazare era inculpatul Poruţiu Vasile Viorel, director general administrativ al USAMV Cluj-Napoca, inculpatul Oroian Ioan Gheorghe l-a instigat pe acesta să aprobe blocarea închirierii spaţiului de cazare din Căminul Agronomia II, sub pretextul organizării unei conferinţe ştiinţifice, în perioada 4 – 8 august 2016”, arată procurorii.

În acest sens, Vasile Poruţiu a primit şi a aprobat o cerere formulată de Ioan Oroian, în calitate de reprezentant al Societăţii de Protecţie a Plantelor Transilvania, ştiind că acel document este fals deoarece manifestarea ştiinţifică preconizată nu va avea loc, urmând ca, în realitate, spaţiul de cazare să fie folosit în vederea însuşirii sumelor de bani ce urmau să fie percepute cu titlu de chirie de la diferite persoane care urmau să participe la Untold.

„În concret, la data de 7 martie 2016, Ioan Oroian a depus adresa falsă, din care rezulta că, în perioada 4 – 7 august 2016, la Cluj-Napoca se va organiza a XXXV-a ediţie a Conferinţei Societăţii Naţionale de Protecţia Plantelor din România, motiv pentru care era necesară aprobarea a 120 de locuri de cazare, iar în aceeaşi zi inculpatul Poruţiu Vasile Viorel a aprobat cererea respectivă. Deoarece cei doi erau conştienţi că – raportat la funcţiile lor înalte deţinute în cadrul USAMV Cluj-Napoca – închirierea acestor camere de către ei în mod direct ar fi însemnat o expunere prea mare şi o dare în vileag a planului lor în cadrul instituţiei şi că acesta nu ar fi fost realizabil fără persoanele din eşalonul administrativ inferior, inculpaţii Oroianu Ioan Gheorghe şi Poruţiu Vasile Viorel au apelat la ajutorul coinculpaţilor Avram Alin Florin, care îndeplinea funcţia de administrator al Căminului Agronomia II, şi Grebenişan Traian Marcel, care era administratorul financiar al restaurantului studenţesc Agronomia”, precizează PÎCCJ.

În cauză, USAMV Cluj-Napoca s-a constituit parte civilă cu suma de 80.676,40 lei faţă de inculpaţi, din care suma de 79.476,40 lei reprezintă contravaloarea chiriei neîncasate de USAMV Cluj-Napoca şi suma de 1.200 lei reprezintă contravaloarea meselor acordate în mod ilegal din fondurile USAMV Cluj-Napoca.

Dosarul a fost trimis spre soluţionare Judecătoriei Cluj-Napoca.

  

De numele lui Oroioan se leagă o serie de scandaluri 

Potrivit CV-ului lui Ioan Oroian, din 1992 până în 1998 a făcut parte din personalul administrativ al USAMV şi, uşor, a avansat ierarhic devenind profesor, iar ulterior şef al Senatului.

De numele lui se leagă o serie de scandaluri referitoare la faptul că şi-a amenajat pentru el şi fiul lui câte un apartament într-unul dintre căminele Universităţii. De altfel, USAMV a deschis un proces împotriva lui, dar judecătorii i-au dat câştig de cauză.

USAMV l-a dat în judecată pe profesorul Ioan Oroian, care şi-a amenajat un apartament cu patru camere în căminul XV şi un altul cu două camere pentru fiul său, în anul 2011. Astfel, în aprilie 2011, Tribunalul Cluj a respins acţiunea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj. Totodată, la recurs, Curtea de Apel Cluj a dat un verdict favorabil profesorului Ioan Oroian.

Un ziar local a relatat, în 2012 că, în urma unui control la căminul XV al USAMV, prodecanul Adrian Zaharia, de la Facultatea de Horticultură a descoperit mai multe nereguli. Acesta a susţinut că administratorul căminului Florin Dumitrache, profesorul Ioan Oroian, liderul sindicatului USAMV, dar şi Bogdan Moldovan, şeful Federaţiei Asociaţiilor Studenţeşti (FAS)-USAMV au dezafectat mai multe camere din căminul XV al universităţii pe care le-au transformat în apartamente, spaţii de depozitare, birouri administrative sau camere de consiliu.

„În acel cămin, profesorul Ioan Oroian, care a fost şi administrator, a zidit uşile a patru camere de pe două etaje şi şi-a făcut apartament cu scară interioară, iar universitatea este în proces cu el. Tot Ioan Oroian a făcut din două camere de cămin un apartament în care locuieşte fiul său de 16 ani”, a declarat Adrian Zaharia.

Potrivit sursei citate, a încheiat cu Ioan Oroian un „accesoriu la contractul de muncă”, un contract de locaţiune încheiat în anul 2002 pentru locuinţă de serviciu al cărui obiect l-a constituit spaţiul din căminul XV. „De comun acord, părţile contractante la data semnării prezentului contract stabilesc o chirie lunară de 2.000 de lei/mp, respectiv o sumă totală de 156.480 de lei pentru întreaga suprafaţă închiriată, plătibilă lunar până la data de 30 a lunii”, adică universitarul plătea chirie echivalentului a 15 lei pe lună. „Durata contractului este determinată de durata contractului individual de muncă al angajatului, respectiv al beneficiarului prezentului contract, cu precizarea că în caz de deces sau alte evenimente majore, beneficiarul locuinţei profită în continuare familia acestuia, dacă au locuit cu acesta, modificarea beneficiarilor putând fi făcută doar prin hotărâre judecătorească”. Totodată, documentul mai prevede că contractul de locaţiune va înceta o dată cu contractul de muncă „cu precizarea că el va putea fi comutat prin acordul părţilor în unul de chirie obişnuită, în caz de deces al titularului său, acesta putând fi preluat de soţie sau de descendenţii acestora”.

 

Mediul de afaceri al rotaryanului Ioan Oroian

Ioan Oroian a fost asociat în cadrul a două societăţi comerciale, Eco Vânătoare şi Torocom, ambele fiind acum închise.

Asociaţia de Mediu Vânătoare şi Pescuit “Pro Mediu” a fost fondată de Ioan Oroian, Viorel Bunea, Teodor Hozan, Jaradat Mohammad,  Romeo Micu, Ioan Păcurar, Liviu Holonec, etc. Conform statutului, asociaţia se ocupă de “crearea condiţiilor de practicare a vânătorii şi pescuitului, ca modalitate de odihnă activă şi de petrecere a timpului liber, cu asigurarea conservării biodiversităţii, a echilibrului în natură şi protecţiei mediului înconjurător”.

În vara anului 2015, Viorel Bunea, împreună cu Constantea Nicolae Augustin, Dan Dănuţ, Hozan Teodor Victor, Iancu Ioan, Jaradat Mohammad, Oancă Vasile, Oroian Ioan Gheorghe, Oroian Ioan Gheorghe, Simon Francisc, Totan Costel, Micu Romeo şi Asociaţia de Mediu, Vânătoare şi Pescuit „PRO MEDIU” au înfiinţat SC Eco Vânătoare. Astfel, din susţinerea “echilibrului în natură şi protecţia mediului”, activitatea persoanelor enumerate anterior se concretizează în “vânătoare, capturarea cu capcane a vânatului şi activităţi de servicii anexe vânătorii”, obiectul de activitate al SC Eco Vânătoare.

Viorel Bunea este fratele lui Gheorghe Bunea, fost comisar în cadrul IPJ Cluj şi şeful catedrei de pregătire juridică din cadrul Şcolii de Agenţi de poliţie „Septimiu Mureşanu”. De asemenea, Viorel Bunea este unul dintre asociaţii constanţi ai lui Gheorghe Terheş, fostul director al SC Silcotub cel mai mare producător român de ţevi de oţel, şi cel care a închiriat Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Serviciul Teritorial Cluj fostul spaţiu în care această Direcţie funcţionează. Atribuirea a fost făcută în baza unei încredinţări directe a contractului şi nu a unei licitaţii. De asemenea, Viorel Bunea a obţinut prin intermediul firmei SC Romviocons SRL, o parte din lucrările de reamenajare a Şcolii de poliţie „Septimiu Mureşanu”, în situaţia în care fratele lui, Gheorghe, ocupă funcţia de şef al catedrei de pregătire juridică din cadrul instituţiei de învăţământ şi pregătire.

De asemenea, Ioan Oroioan este coleg, în cadrul Rotary Cetăţuie, cu Viorel Bunea şi cu procurorul Mircea Hrudei, fostul şef al DIICOT Cluj, dat afară recent pentru dosare instrumentate defectuos.

Din acelaşi club exclusivist mai fac parte şi Teodor Hozan, Jaradat Mohammad (rectorul Universităţii Bogan Vodă),  Nistor Dan Călin, patronul SC Nisco Invest, proprietarul proiectului eşuat Akademia Center.

Amintim că Jaradat a fost închis pentru că a falsificat patru contracte de vânzare-cumpărare şi certificatele de înmatriculare. După ce a ieşit din puşcărie, “noul” Jaradat şi-a deschis Universitatea “Bogdan Vodă”, unde, până în 2003, fostul procuror general a României, Ilie Botoş, a fost conferenţiar şi secretar ştiinţific, apoi Gheorghe Bunea. Printre cunoştinţele lui Jaradat se numără Khaled Matar, unul dintre membrii organizaţiei teroriste Al-Queda, arestat de FBI în vederea anchetării implicării sale în atentatul din 11 septembrie 2001.

1 COMENTARIU

  1. Atenție la judecător/procuror etc.! Dacă sunt și aceia masoni rotary, vor face totul pentru a își scăpa confratele de lojă. Mafioți criminali.

LĂSAȚI UN MESAJ