Oamenii de incredere ai unuia dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Romania au fost trimisi sa ingroape o fabrica simbol din Iasi. Dupa ce au fost folositi la devalizarea mai multor societati care fac parte din grupul SCR, acestia au fost numiti pe functii cheie la Iasitex SA, moment in care au inceput scurgerile de bani din societate si pregatirile pentru inchiderea definitiva a fabricii. Recent, conducerea Iasitex si-a dat in judecata toti angajatii pentru anularea contractelor de munca si urmeaza disponibilizari in masa, cel mai probabil fara plata salariilor compensatorii. Salariatii Iasitex au facut o miscare spontana la sfarsitul saptamanii trecute, pentru ca nu au mai primit bonurile de masa de cateva luni si sunt pregatiti sa mai organizeze astfel de miscari pentru a-si cere drepturile. Din cei peste 100 mii mp de teren care au apartinut Iasitex SA, mai bine de jumatate a fost deja vanduta in scopuri imobiliare si, cel mai probabil, in locul fabricii urmeaza sa fie ridicate cladiri de birouri si apartamente. Omul de afaceri Stefan Vuza a reusit sa puna mana pe atatea fabrici prin intermediul Serviciului Roman de Informatii. Oameni trebuie sa stie ca Vuza era considerat „pusculita SRI”, toate afacerile lui fiind protejate de fostul director al SRI, Radu Timofte, decedat intre timp. Acum, ar trebui ca Sistemul sa iasa si sa explice oamenilor de ce Stefan Vuza a beneficiat de protectie ani la randul din partea SRI.

Omul de afaceri Stefan Vuza, care controleaza Iasitex SA prin intermediul companiilor pe care le detine, este pe cale sa inchida fabrica de textile din Zona Industriala. Prin influenta pe care o detine, acesta a numit la conducerea societatii doi dintre cei mai fideli locotenenti ai sai care, desi nu au experienta in domeniu, sunt folositi pe functii cheie, tocmai pentru a pune in aplicare comenzile date de Vuza, scrie bzi.ro.

Este vorba despre Nicolae Mihail Lazaroaie, presedintele Consiliului de Administratie al Iasitex SA, cel caruia i s-au oferit un fel de puteri depline in cadrul fabricii. Acesta vine din Cluj, orasul in care locuieste si Stefan Vuza, iar in trecut a fost reprezentant de vanzari al unei firme de morarit si panificatie, fiind fara experienta in domeniul in care activeaza Iasitex SA.

„Imputernicirea domnului Lazaroaie Nicolae Mihail pentru a actiona pe seama societatii, in vederea indeplinirii tuturor formalitatilor necesare legate de aducerea la indeplinire a hotararilor adoptate, redactarea si semnarea tuturor documentelor, precum si pentru inregistrarea la Oficiul Registrului Comertului Iasi si publicarea la autoritatile competente a hotararii adunarii generale ordinare a actionarilor”, dupa cum mentioneaza raportul Adunarii Ordinare a Actionarilor din cadrul Iasitex SA.

Un alt locotenent al lui Stefan Vuza care a fost numit in conducerea Iasitex SA este Gheorghe Dutuc, director tehnic in cadrul fabricii de textile. Acesta este un apropiat al milionarului roman care detine grupul SCR, fiind pana nu demult director la Somes SA Dej, fabrica care a fost si ea devalizata.

Practic, la sefia Iasitex SA au fost implantati in ultima jumatate de an un agent de vanzari, prieten apropiat al lui Stefan Vuza, caruia i s-au oferit puteri depline in fabrica, precum si un locotenent fidel care a stat in spatele devalizarii Somesul Dej SA.

 

Se incearca inlaturarea angajatilor fara salarii compensatorii

O miscare spontana a angajatilor Iasitex SA a fost organizata la sfarsitul saptamanii trecute, motivul fiind neplata indelungata a tichetelor de masa si a bonurilor valorice catre salariati. Oamenii si-au exprimat nemultumirea in fata reprezentantilor OTP Bank, principalul creditor al Iasitex SA, fata de ultimele masuri luate de conducerea societatii.

La mijlocul lunii iulie, la Tribunalul Iasi, a fost deschis un dosar care priveste anularea contractelor colective de munca pentru toti cei 156 de angajati ai Iasitex SA. Demersul este realizat prin influenta omului de afaceri Stefan Vuza, iar masura este una surprinzatoare avand in vedere faptul ca in urma cu doar 2-3 ani, Iasitex SA rula numeroase contracte cu firme importante din strainatate, printre care si cunoscutul producator suedez de mobila IKEA, care comanda aproximativ 80 la suta din materialele textile de la Iasitex SA.

Conform informatiilor din interiorul companiei, salariatii au fost informati de conducere ca activitatea tesatoriei ar urma sa fie mutata la Pitesti, iar cine doreste sa continue activitatea, sa se mute din Iasi la Pitesti. Aceste actiuni ar fi facute insa doar „de ochii lumii”, in acest fel fortandu-se mana angajatilor pentru a-si da demisia de bunavoie, iar societatea ar evita plata salariilor compensatorii in cazul disponibilizarii, conform contractului colectiv de munca. Asta se intampla in conditiile in care procesul deschis la Tribunalul Iasi pentru anularea contractelor de munca are slabe sanse de reusita pentru sefii companiei.

 

Iasitex SA – o afacere imobiliara de sute de milioane de euro

Din momentul preluarii fabricii de textile de catre omul de afaceri Stefan Vuza, mai bine de jumatate din cei peste 100.000 mp de teren au fost vanduti in scopuri imobiliare. Stefan Vuza, originar din Iasi, a platit 76 miliarde lei vechi in 2003 pentru preluarea Iasitex SA, iar prin diverse metode controversate, a primit o scutire de 11 miliarde lei vechi din partea statului roman, asta cu conditia sa investeasca o suma de 5 miliarde lei vechi la vremea respectiva. Investitiile nu au mai fost facute, insa din cei 2.450 de angajati cati lucrau la Iasitex SA in momentul preluarii de catre Vuza, in momentul de fata mai lucreaza doar 150 de salariati.

In anul 2007, o suprafata de 46.500 mp de teren care apartinea Iasitex SA a fost vanduta catre Green Plaza pentru suma de 28 milioane de euro, firma cu capital strain intentionand la vremea respectiva sa ridice un complex rezidential pe terenul respectiv, insa proiectul nu a mai fost demarat.
In anul 2016, o suprafata de 4.100 mp a fost vanduta catre magazinul de bricolaj Dedeman, iar alti 2.000 mp au fost vanduti catre Sit Travel, care a folosit mai departe terenul pentru deschiderea unor spatii comerciale pentru alti retaileri. Mai mult, in ultimii ani, au fost vandute utilaje perfect functionale din cadrul fabricii, cu suma totala de 200.000 euro.

In total, o suma de aproape 30 milioane euro a fost obtinuta de Iasitex SA numai din vanzarea terenurilor, insa niciun leu din aceasta suma nu a fost directionata catre actionarii de drept, asa cum este SIF Moldova sau AVAS, toti banii intrand in conturile firmelor controlate de Stefan Vuza.
In momentul de fata, Iasitex SA mai detine 66.000 mp de teren in zona Primaverii-Socola din municipiul Iasi, pretul estimativ in aceasta zona aflata in plina dezvoltare fiind de 200-250 euro/mp, mai ales avand in vedere deschiderea de noi cladiri de birouri pentru companii precum Continental sau FanCourier.

 

Se devalizeaza toate fabricile din grupul SCR, iar banii sunt folositi pentru preluarea Oltchim Râmnicu Vâlcea

In decembrie 2017, dupa indelungi negocieri asupra combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, Stefan Vuza a fost desemnat castigator pentru suma de 127 milioane de euro, insa doar o mica parte din acesti bani au fost achitati, iar asta abia dupa ce au fost devalizate mai toate fabricile care fac parte din grupul SCR, controlat de Vuza. Omul de afaceri trebuie sa achite obligatoriu pana la finalul anului o suma de 76 milioane de euro, pentru a investi in protectia mediului la Oltchim si incearca tot felul de metode controversate pentru a face rost de bani.

Practic, din zece companii care fac parte din grup, doar doua mai au productie, una dintre ele fiind Iasitex SA. Somes SA Dej, Uzuc SA Ploiesti, Nova Textile Bumbac Pitesti, Sinterom SA Cluj-Napoca, Caromet SA Cluj-Napoca, Contractoare SA Buzau si Inav SA au fost deja inchise. Din grup mai functioneaza doar Chimcomplex SA Onesti si Iasitex SA, insa cele doua fabrici se afla si ele in ultima perioada de functionare avand in vedere presiunile facute. Toate deciziile in ceea ce priveste destinele acestor fabrici au fost luate din biroul AISA Invest SA Cluj-Napoca, cea de-a zecea firma care face parte din grupul SCR si care nu are activitate de productie.

Avand in vedere faptul ca mai toate fabricile controlate prin grupul SCR au fost devalizate rand pe rand, iar cele care mai rezista inca urmeaza sa aiba acelasi destin, este greu de crezut ca preluarea Oltchim Râmnicu Vâlcea va fi urmata de continuarea activitatii de productie a combinatului, ci mai degraba de afaceri imobiliare.

 

Autoritatile si actionarii nu au intervenit pentru stoparea dezastrului

Actionarii principali ai Iasitex sunt SC A2 Impex SRL Ploiesti, membra a SCR, grup controlat de Stefan Vuza, cu 60 la suta din actiuni, SIF Moldova, cu 29 la suta din actiuni, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, cu 3,1 la suta din actiuni, iar alti actionari detin 4,7 la suta din total. Desi s-au obtinut aproape 30 milioane de euro din vanzarea terenurilor, niciun leu nu a fost impartit intre actionari, mai ales catre statul roman sau SIF Moldova, toti banii intrand in conturile societatilor controlate de Vuza.

Totodata, la privatizarea firmei iesene a fost acordat un ajutor de stat prin stergerea unor datorii in suma de 11 miliarde lei vechi, insa statul roman nu s-a asigurat ca investitiile obligatorii sa fie facute.
Nici statul roman prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, nici Societatea de Investitii Financiare SIF Moldova si nici Prefectura Iasi sau o alta autoritate locala sau nationala nu a facut absolut nimic pentru a stopa devalizarea acestei fabrici simbol a Iasului.

Omul de afaceri Stefan Vuza a reusit sa puna mana pe atatea fabrici prin intermediul Serviciului Roman de Informatii. Oameni trebuie sa stie ca Vuza era considerat „pusculita SRI”, toate afacerile lui fiind protejate de fostul director al SRI, Radu Timofte, decedat intre timp. Acum, ar trebui ca Sistemul sa iasa si sa explice oamenilor de ce Stefan Vuza a beneficiat de protectie ani la randul din partea SRI.

 

Sursa: bzi.ro

7 COMENTARII

  1. Ăștia sunt oameni de afaceri, bașca industriași? Sunt în stare doar să căpușeze și să distrugă afaceri adevărate, pentru un câștig facil, lăsând oameni pe drumuri, oameni care sunt nevoiți să plece din țară. Cred că există un loc special în iad pentru hrăpăreții și umflații ăștia.

    • e putin ce ai scris de ”basca industriasi” care au anihilat industria clujenilor, care au ramas fara locuri de munca sa incepam cu Clujana …Sarbu… CUG ..Ilies,…. o cat de multi gropari care nu i-a cercetat nimeni probabil dor D-zeu o sa-i judece. Ce spui Dl Gicu?

  2. (…) Scheme cât se poate de încurcate, „ţări-canale de scurgere a banilor” cât se poate de îndepărtate şi dubioase, câştigători mascaţi – acestea sunt elementele unui atac raider http://moldova-suverana.md/article/atacuri-raider-in-lege-sau-despre-articolul-buclucas-din-codul-civil-de-la-care-pornesc-atacurile-raider-in-moldova_19891 https://ro.wikipedia.org/wiki/Fiducia http://bancamea.md/news/abc-darul-unui-atac-raider https://noi.md/news_id/53180

  3. … un borfas, incult si mizerabil nu deseu al moldovenilor care avea doar baraci cu produse // zarzavat a ajuns pe pamant „‘om de afaceri”‘in iad cu el.. dar SRI sau Dna, cand o sa-si faca timp sa-l cerceteze pe borfas . Nu il cercetati nici la impozite sau declarati de avere case,,,curve” e un infect a inchis multe fabrici lui cand ii vine randul sau voua??

  4. … ura e impotriva a celor care au distrus fabricile, uzinile de fapt industria, agricultura etc., construita cu sudoarea pensioarilor. Toate au fost distruse cu ajutorul SRI SIE DNA tara procurorilor …. si toti trapadusi pradatori de tara si popor si care vor fii pedepsiti doar de |dumnezeu justitia lui ca justitia pamanteana e plina de alti hoti si borfasi…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.