După decăderea adjunctului SRI Florian Coldea procurorii încep să scoată doarele de la sertar

1094

Bogdan Gruiţă, unul dintre partenerii constanţi de afaceri ai lui George Coldea, vărul fostul adjunct al SRI, Florian Coldea, a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală. Potrivit unor surse din mediul de afaceri clujean, Gruiţă se ocupă de ”lichidarea” firmelor prin care s-au tras ”tunuri” iar patronii vor să scape de ele. De asemenea, Gruiţă mai este partener de afaceri cu Oprean Voicu, patronul uneia dintre cele mai mari firme de IT din Cluj Napoca, AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE SA, o afacere de peste 70 de milioane de lei.

 

Potrivit unei minute din cadrul unui dosar de la Tribunalul Cluj, Bogdan Gruiţă va fi judecat pentru evaziune fiscală. ”În baza art.346 alin.2 C.pr.pen. respinge excepţia neregularităţii rechizitoriului nr. 705/P/2013 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj şi cererea de restituire a cauzei la parchet, precum şi excepţia nelegalităţii probelor şi a mijloacelor de probă, formulate de inculpatul Gruiţă Bogdan Andrei şi în consecinţă, constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr.705/P/2012 emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj privind pe inculpatul Gruiţă Bogdan Andrei, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală prev. de art. 9 al. 1 lit. c şi al. 3 din Legea nr. 241/2005 cu art. 35 al. 1 C.pen. şi art. 5 C.pen. şi a infracţiunii prev. de art. 4 din Legea nr. 241/2005 , totul cu art. 38 C.pen. Constată legalitatea administrării probelor, precum şi a actelor de urmărire penală efectuate în cauză. Dispune începerea judecăţii în cauza privind pe inculpatul Gruiţă Bogdan Andrei, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală prev. de art. 9 al. 1 lit. c şi al. 3 din Legea nr. 241/2005 cu art. 35 al. 1 C.pen. şi art. 5 C.pen. şi a infracţiunii prev. de art. 4 din Legea nr. 241/2005 , totul cu art. 38 C.pen., urmând a se fixa primul termen de judecată după rămânerea definitivă a prezentei încheieri. Stabileşte în favoarea Baroului de Avocaţi Cluj suma de 70 lei reprezentând onorariul apărătorului din oficiu (cuvenit av. CI) care se avansează din FMJ. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu”, arată minuta sentinţei.

După cum se poate observa, procurorii au deschis dosarul în care îl cercetează pe Gruiţă încă din anul 2012, însă abia acum el a fost trimis în judecată. Bogdan Gruiţă este unul dintre partenerii constanţi de afaceri ai lui George Coldea, vărul fostului adjunct SRI, Florian Coldea. Odată cu căderea lui Coldea, dosarul instrumentat de procurori a ieşit din sertar.

 

Societatea lui Coldea se transformă în ”fantomă”

Încă din primăvara anului trecut, Gazeta de Cluj a prezentat cum vărul fostului adjunct SRI, George Coldea, este implicat în afaceri din domeniul medical. Coldea a fost partener de afaceri cu Gruiţă în cadrul IMPACT STRATEGIC SOLUTIONS SRL, firmă care acum este radiată de la Registrul Comerţului. La sfârşitul anului 2011, George Coldea şi Gruiţă au cesionat părţile sociale ale irmei menţionate anterior către off-shore-ul  DIMERY CORP din Republica Seychelles, locul de vacanţă al lui Florian Coldea. Off-shore-ul respectiv era reprezentat de Bogdan Gruiţă.

Potrivit lichidatorului judiciar Curta Eva firma clujeană patronată de Gruiţă şi Coldea a devenit un fel de ”fantomă” după ce acţiunile au fost transferate off-shore-ului. În cadrul unui proces de la Tribunalul Cluj, lichidatorul judiciar care se ocupă de firma Impact Strategic Solution a făcut o cerere de răspundere patrimonială împotriva lui Bogdan Gruiţă pentru suma de 3.388.721 de lei, reprezentând cuantumul datoriilor societăţii. Conform lichidatorului judiciar, în perioada 1 ianuarie – 20 noiembrie 2011, administraţia societăţii a fost realizată de către Bogdan Andrei Gruiţă, iar, începând cu data de 21 noiembrie 2011, administrarea s-a realizat de către asociatul unic DIMERY CORP. din Seychelles. “Prin sentinţa civilă nr. 1595/2015, din 29 mai 2015, când s-a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenţei, şi, apoi, procedura insolvenţei în formă simplificată, lichidatorul judiciar a notificat atât reprezentantul administratorului statutar , la domiciliul acestuia, cât şi debitoarea, la sediul declarant”, se arată în nota lichidatorului, prezentată instanţei, care a adăugat că toată corespondenţa trimisă la sediul social şi la domiciliul reprezentantului administratorului statutar s-a întors la sediul lichidatorului judiciar, cu menţiunea “mutat de la adresă”.

Potrivit Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor din Cluj Napoca, Bogdan Andrei Gruiţă figurează cu domiciliul la adresa la care a fost trimisă corespondenţa, declarat încă din 22 decembrie 2008, însă nu există o reşedinţă activă a acestuia în Cluj-Napoca.

Potrivit lichidatorului “în mod intenţionat, acesta evită să ia legătura cu lichidatorul judiciar şi cu rea-credinţă nu pune la dispoziţia lichidatorului sau a judecătorului sindic actele societăţii şi nici nu a indicat bunurile societăţii debitoare”. La tabelul creanţelor, masa credală a fost stabilită la suma de 3.388.721 lei.

Potrivit datelor contabile,  pentru perioada 2012 – 2014, SC Impact Strategic Solutions SRL nu a întocmit şi nu a depus la organele fiscale bilanţul, chiar dacă societatea a derulat activităţi comerciale în 2012 şi 2013.

În data de 22 aprilie 2016, judecătorul sindic Voichiţa Laura Grunea, de la Tribunalul Comercial Cluj, a admis cererea formulată de lichidatorul judiciar al SC Impact Strategic Solutions SRL în contradictoriu cu Bogdan Andrei Gruiţă, obligându-l pe acesta să plătească întregul pasiv al societăţii aflate în insolvenţă, în sumă de 3.388.721 de lei.

 

Afaceri cu Sereş

Gazeta de Cluj a prezentat o ”suveică” de afaceri care se învârte în jurul lui George Coldea, vărul fostului adjunct al SRI, Florian Coldea, care în urma unor scandaluri a fost trecut în rezervă, şi a unui magnat din domeniul afacerilor medicale, Mugurel Stancu.

Gazeta de Cluj a prezentat aspecte legate de implicarea vărului lui Coldea în afacerile medicale din România din primăvara anului trecut, iar în urma dezvăluirilor senatorul Valer Marian a făcut o interpelare care aşteaptă şi acum răspuns pentru că reprezentanţii Ministerelor Justiţiei şi Sănătăţii şi-au pasat răspunsurile de la unii la alţii, punând batista pe ţambal.

În afacerile lui George Coldea este implicată şi Lorina Sereş, soţia fostului ministru al Economiei, Codruţ Sereş, care a fost condamnat pentru acte de corupţie în dosarul Hidroelectrica.  Firmele respective au încheiat sute de contracte cu instituţiile medicale bugetate din România.

George Coldea a avut legături cu două societăţi care activează în domeniul medical: Medicare Technics şi Eurorad Invest, companie aflată în insolvenţă. Eurorad este administrată de cetăţeanul german DAUS HANS JURGEN, compania fiind deţinută de două firme, una din Malta, cealaltă din Ungaria (MEDITERRANEAN RADIOLOGICAL SUPPLIES LTD, acţionar majoritar, şi EURORAD 2002 KFT).

Firma Medicare Technics îi are ca asociaţi sunt NECULAI MAZILU, GABRIEL CORNELIU ALBU, FANICA NICULESCU SANDRU, off-shore-ul COMPENIA ASSOCIATES LTD, BT LEASING TRANSILVANIA IFN SA şi firma românească DOMINION INVESTMENTS.

George Coldea mai este acţionar minoritar în cadrul firmei MEDICAL GAZPLUS SRL din Bucureşti alături de compania Ginza Invest. Societatea din urmă este administrată de SERES LORINA IOANA, soţia lui Codruţ Sereş. Firma Ginza a devenit acţionar majoritar după ce Coldea, care în 2014 deţinea 90% din firmă, a vândut un pachet de acţiuni lui soţiei lui Sereş.

 

Ce firme mai are vărul fostului adjunct al SRI

George Coldea mai deţine, împreună cu soţia lui, Simina, firma Isis consulting din Cluj Napoca. În ultimii doi ani firma a mers destul de rău din punct de vedere financiar pentru că a înregistrat pierderi. În 2014 societatea a declarat o cifră de afaceri de zero lei.

Reporterii Gazeta de Cluj au încercat să obţină un punct de vedere din partea lui George Coldea, cât şi a lui Bogdan Gruiţă, însă ei nu au răspuns apelurilor telefonice. Coldea a fost contactat la numerele de telefon deţinute de GLOBAL STRATEGIC SOLUTIONS SRL, firmă administrată şi deţinută de George Coldea, şi IMPACT STRATEGIC SOLUTIONS, societate administrată de Coldea împreună cu GRUITA BOGDAN ANDREI şi deţinută de off-shore-ul DIMERY CORP.

1 COMENTARIU

  1. Groaznic , ce se întâmpla in Cluj Napoca !

    Nu iese mare lucrul, au grija sa se rezolve totul ,doar cu ajutorul unor angajați ai statului din toate instituțiile lui, și a găștii din Cluj Napoca ,care este cunoscuta între bandiți.
    Clujul este corupt .

LĂSAȚI UN MESAJ