Contrele si razboaiele între instituții respectiv între prefectul Aurel Chereches si președintele Consiliului Județean, Alin Tise au intarziat luarea unor măsuri de urgentă in rezolvarea poluării de la depozitul de la Pata Rat. De doua luni joaca albă neagra cu situația dezastruoasa de la vechea rampa, timp în care lacul cu apa toxica a crescut ca si calul lui Făt Frumos, încât mai este putin si ajunge pe centura. Ba este stare de urgentă, ba nu este stare de urgentă, Alin Tise nu acționează fără sa aibă stare de urgentă, apoi nu intervine pentru ca nu are rezultatul expertizei. Si uite așa au trecut mai bine de doua luni de când a început sa se scurga apa otrăvitoare din muntele de gunoi.

Miercuri la prânz, Alin Tise a anunțat ca va începe in sfârșit eliminarea lacului cu levigat de la vechea rampa de deșeuri de la Pata Rat. Nu mai e nevoie de stație de osmoza inversa, nici de stare de urgentă. Acum ca a primit rezultatul expertizei comandata in urma cu aproape doua luni, conducerea forului județean știe ce are de făcut – va monta o pompa in amonte si va transporta apa in niște bazine pe care le vor monta in amonte. Apoi va ajunge in canalizare si de acolo va fi epurată la Compania de Apa Someș.
Alin Tise amenință ca ii va da in judecata pe toți cei care au pus bete in roate începerii operațiunii de rezolvare a poluării de la Pata Rat.
„Noi ii vom da in judecata pe toți pentru ca este o problema a comunității, nu sa existe o stare de tensiune si de conflicte. Dacă vor continua sa ne saboteze, vom face plângeri penale”, a precizat Tise.
Președintele Consiliului Judetean a afirmat ca pana acum nu a acționat pentru ca nu a avut stare de urgentă si nici rezultatele expertizei. Conducerea Prefecturii a instituit inițial stare de urgentă, apoi s-a răzgândit ca nu mai este stare de urgentă. Tise a precizat miercuri ca a purtat o corespondenta cu Ministerul Mediului, dar nu i s-a răspuns la adrese, așa ca nu a putut face nimic. Oricare ar fi adevarul, cert este ca instituțiile statului s-au jucat cu o situație gravă.
„Noi am cerut de doua ori instaurarea unei stări de urgentă, in septembrie am spus acest lucru, dar in ședința după doua săptămâni prefectura si alte instituții au refuzat instituirea stării de urgentă, deci procedurile se pot derula normal. Este o măsura de a sabota o persoana, de a sabota situația, scopul lor a fost de a întârzia implementarea situației de urgentă. Ceea ce noi am cerut atunci azi se dovedește ca am avut dreptate. Dacă s-ar fi luat starea de urgentă astăzi nu ar mai fi existat acel lac cu levigat.
Pentru ca ni s-a refuzat instaurarea stării de urgentă noi am dat drumul la o expertiza, vineri a venit rezultatul, am trimis expertiza la toate instituțiile implicate. S-au degajat câteva idei in urma expertizei. In primul rând poluarea cu levigat este accidentală ca urmare a unor alunecări de teren accidentale, ceea ce noi am spus încă de la început”, a declarat Tise.
Potrivit lui Alin Tise, lucrările vor începe chiar de mâine.
„Se impun măsuri pentru a elimina apa cu levigat si a doua măsura pentru a opri alunecarea. Am si pornit deja acțiunea, avizul de la Apele Romane va sosi astăzi, apoi vor începe lucrările pentru eliminarea levigatului, care va trebui preluat printr-o pompa din amonte in aval si dus către doua bazine de decantare care se vor construi in aval de dealul de gunoi. Nu se va folosi pârâul Zapodie in transportul apei cu levigat. Apele Romane vor monitoriza acest procedeu. Din primul bazin va trece in al doilea bazin unde va fi decontaminat de către specialiștii de la Apele Romane, apoi va fi vărsat in canalizarea cea mai apropiata apoi va ajunge la stația de epurare a Companiei de Apă Someș. De mâine noi vom începe lucrări la partea de stabilire a șanțului, de montare a pompelor”, a explicat Tise.
Potrivit șefului forului județean, bazinele le vor putea construi in câteva zile pentru ca au capacitate de câteva sute de litri. Pentru terenuri vor merge pe procedura de expropriere, in procedura de urgentă.
In paralel se va lucra la procedurile de expropriere.
„Noi lucram la baza dealului, unde terenul tine de depozit, in paralel expertul ne indica exact parcelele care trebuie expropiate, vor fi prinse intr-o hotărâre si aprobate intr-o ședința de îndată. Terenurile nu au fost niciodată folosite de proprietari, ei nici nu știu cum au fost puși in posesie, ei vor lua in sfârșit bani pe terenul pe care era depozitat gunoiul. Lucrurile vor intra in normalitate si va garantez ca vom inchide depozitul neconform. Singura noastră treaba este, așa cum spune si expertul, sa nu mai punem gunoi pe suprafața de baza. Noi trebuie sa închidem un munte de gunoi care se întinde pe 21-22 de hectare, pe suprafața care exista. Expertul spune sa lăsam gunoiul unde este si sa îl închidem pe amplasamentul existent. Noi va trebui sa facem exproprieri si aici pentru gunoiul care se afla pe un teren suplimentar de 2-3 hectare. Aici trebui sa închidem rampa in mod diferit pentru ca este in afara rampei”, a explicat Tise.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.