În vara anului trecut, Gazeta de Cluj a vorbit despre plangerile penale depuse de două firme ce au fost ţepuite de primarul Saşa Valer din Comuna Tritenii de Jos. Vorbim de doi afacerişti din zona Câmpiei Turzii care au furnizat materiale de construcţii şi combustibil fără a fi plătiţi. După ce Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda a dispus trimiterea plângerii spre soluţionare la procurorii de la DNA Cluj. Între timp unul dintre afacerişti, Nicolae Hada- reprezentatul firmei H&H Investment SRL a reuşit să câştige aproape un milion de lei în instanţă. Sentinţa este definitivă şi irevocabilă.


Într-o scurtă introducere vă reamintim că Benidrom SRL reconfirmatul primar al comunei Tritenii de Jos este oficial anchetat de autorităţi. Doi afacerişti clujeni îl acuză pe edil de corupţie şi de cauzarea unui prejudiciu de peste 500.000 de euro. O plângere penală instrumentată de procurorii de la Serviciu de Investigare a Criminalităţii Economice îl transformă pe social democratul Saşa Valer (poreclit ”Împăratul Roşu”) într-un suspect şi a fost transmisă celor de la DNA.

Între timp, însă, a începuse procesul dintre H&H Investment SRL şi Primăria Trintenii de Jos alături de edilul Valer.

 

Soţii Cămăraşan au suferit pierderi din cauza lui Valer Saşa

Simona Ana Cămărăşan şi soţul acesteia, Cristian Ioan sunt patronii firmei Benidorm Trans SRL din Luna.

Firma cu peste 40 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 5,6 milioane de lei apare ca parte vătămată în ancheta desfăşurată împotriva edilului din Tritenii de Jos.

Potrivit surselor apropiate anchetei, tandemul de angajaţi ce ascultă exclusiv de ordinele lui Valer Saşa ar fi omis intenţionat înregistrarea mai multor facturi emise de Benidorm Trans, pentru prestări servicii în beneficiul Primăriei Tritenii de Jos.

„Au venit şi au alimentat ani de zile şi au refuzat să le plătească. Mi-a spus ”să fiu atent”. Veneau funcţionarii primăriei care au alimentat ani de zile, iar apoi primarul s-a prefăcut că nu-i cunoaşte. A luat marfă de la Vel Trans, de la Hada şi de la o mulţime de firme şi nu le-a achitat.

De doi ani nu mi-am mai plătit o factură. De atunci mă tot judec şi mă lupt cu morile de vânt. El în faţa instanţei se preface că nu îi cunoaşte. Venea Ceclan Pavel şi încă un lucrător pe camion. Cum să spună că nu îşi cunoaşte propriul văr.

După ce am văzut că patru luni nu a mai achitat facturile am refuzat să le mai dau combustibil şi mi-a spus că nu îl interesează şi că va alimenta din altă parte” a declarat pentru Gazeta de Cluj, patronul Benidorm Trans, Cristian Cămăraşan.

 

H & H invest – o altă păgubită

Aceiaşi angajaţi ai primăriei cu pricina au luat materiale de la Hada Nicolae, patronul H&H Invest SRL. Ca în cazul lui Cristian Cămărăşan, după ce Saşa a refuzat să achite facturile către aceştia la proces a declarat că nu îi cunoaşte pe cei ce luau materialele de construcţii, în pofida faptul că unul din ei îi e rudă iar ceilalţi erau angajaţi de-ai primăriei.

Toate acele infracţiuni comise de Valer erau puse la punct prin firma lui Pavel Ceclan, omul despre care Gazeta de Cluj a scris că în vreme ce era angajat al primăriei Tritenii de Jos, semna alocări de bani către firma soţiei sale.

 

Prejudiciu de jumătate de milion de euro

Anchetatorii îl cercetează pe Valer Saşa în urma sesizărilor depuse de cei doi patroni păgubiţi de edil şi rudele sale.

„În urma activităţilor de cercetare penală efectuate în dosarul penal nr 613/P/2016 şi a probatoriului administrat în cauză, privind sesizarea persoanelor vătămate SC Benidorm Trans SRL şi SC H & H Invest SRL care reclamau faptul că au suferit un prejudiciu în valoare de 61.553 respectiv 259.960 lei, ca urmare a faptului că autori necunoscuţi, funcţionari publici angajaţi ai Primăriei Tritenii de Jos nu au înregistrat în contabilitate facturile emise de către vătămaţi, în calitate de furnizori, organul de cercetare penală, din cadrul IPJ Cluj, Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice (…) pentru fapte de corupţie comise de numitul Saşa Valer, care şi-a îndeplinit defectuos atribuţiunile e serviciu cu ocazia atribuirii şi derulării contractelor cu cei doi furnizori, cauzând Primăriei Tritenii de Jos un prejudiciu de 2.408.431 lei(533.110 euro) ” arată anchetatorii.

 

Instanţa de fond dă dreptate afaceriştilor de la H & H Invest SRL

Instanţa a evaluat cele invocate de Nicolae Hada şi s-a pronunţat în toamna anului trecut în favoarea acestuia. Lucru ce a însemnat ca aproximativ un milion de lei datoria iniţială şi penalităţile la zi, dat fiind faptul că firma a fost ţepuită în urmă cu câţiva ani.

„ Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta în contradictoriu cu pârâta, astfel cum a fost precizată. Obligă pârâta la plata în favoarea reclamantei a sumei totale de 933.904,69 lei, din care suma de 259.960,22 lei reprezentând debit principal şi suma de 673.944,47 lei penalităţi de întârziere calculate până la data de 12.11.2015. Obligă pârâta la plata de penalităţi de 0,5% pe zi de întârziere calculate începând cu data de 12.11.2015 şi până la plata efectivă a debitului. Obligă pârâta la plata în favoarea reclamantei a sumei de 813,39 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare, calea de atac urmând a fi depusă la Tribunalul Cluj, Secţia mixtă de contencios administrativ şi fiscal, de conflicte de muncă şi asigurări sociale. Pronunţată în şedinţa publică din data de 17 octombrie 2016”

 

La apel se pierd bănuţii definitiv

Conform legii, instituţiile de stat sunt obligate să facă apel sau recurs la sentinţele date pe fond. La fel a încercat şi primăria împreună cu edilul. Au făcut recurs la decizia de mai sus. Acţiunea s-a judecat la Curtea de Apel Cluj, iar magistraţii de acolo au definitivat prima sentinţă.

„ Constată nulitatea recursului declarat de Com. Tritenii de Jos prin Primar împotriva sentinţei civile nr. 2964 din 17.10.2016 pronunţată în dosarul nr. 5227/117/2015 al Tribunalului Cluj pe care o menţine în întregime. Constată rămas fără efect recursul incident declarat de SC H & H I SRL. Decizia este definitivă . Pronunţată în şedinţa publică din 26.01.2017
Document: Hotărâre  124/2017  26.01.2017”

Astfel, atât primăria cât şi  edilul vor trebui să achite suma de peste 933.000 lei către afaceriştii de la H & H Invest SRL, pentru acele materiale furnizate de societatea comercială şi neplătite de administraţia locală.

Cu o  astfel de acţiune câştigată, familia Cămărăşan au o  şansă să îşi recupereze banii ce primarul îi datorează, prin unitatea administrativ teritorială, firmei Benidorm Trans care le-a furnizat motorină la discreţie conform facturilor ”cândva dispărute”.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.