Electrica, dată în judecată și acuzată că a adus prejudicii de 800 milioane euro

197

Grupul Electrica, care deţine trei din cele opt distribuţii regionale de electricitate din România, a primit o cerere de chemare în judecată formulată de Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), pretenţiile solicitate fiind în valoare de aproximativ 800 milioane euro şi reprezintă prejudicii cauzate „prin neurmărirea în trecut de către Electrica a îndeplinirii obligaţiilor post-privatizare”.

„În data de 8 iunie, Electrica a primit o cerere de chemare în judecată formulată de SAPE în contradictoriu cu Electrica, cu foşti administratori şi directori ai societăţii, cu Ministerul Economiei şi cu Ministerul Energiei”, arată un comunicat transmis vineri seara de companie Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Potrivit celor susţinute de SAPE, pretenţiile ar reprezenta „aşa-zise prejudicii cauzate prin neurmărirea în trecut de către Electrica a îndeplinirii obligaţiilor post-privatizare asumate de către investitorii care au dobândit acţiuni la societăţile privatizate cu privire la care Electrica a acţionat în calitate de vânzător, astfel cum aceste obligaţii rezultau din respectivele contracte de privatizare”, spun oficialii Electrica.

Aceste pretenţii au făcut obiectul notificării transmise către Electrica în anul 2015 de către SAPE, raportate în 9 septembrie 2015.

„Electrica va face demersurile necesare în vederea apărării intereselor sale şi ale actionarilor săi şi va informa în mod constant piaţa cu privire la evoluţia acestui litigiu”, precizează comunicatul.

SAPE a fost înfiinţată în 2014, ca urmare a divizării parţiale a Electrica, înainte de listarea la bursă.

Grupul Electrica a înregistrat în trimestrul I al acestui an o pierdere de 51 milioane lei, comparativ cu un profit net de 142 milioane lei în perioada similară a anului trecut.

Electrica a obţinut venituri operaţionale de 1,44 miliarde lei, în scădere cu 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Totodată, compania a distribuit 4,6 TWh de energie electrică, în creştere cu 4%, la 3,68 milioane de utilizatori.

Grupul Electrica are 3,68 milioane de clienţi şi a distribuit aproximativ 17,5 TWh de electricitate în 2016, în creştere cu 2,6% faţă de 2015.

În urma listării companiei la bursă, în 2014, statul nu mai este acţionar majoritar, iar în consiliul de administraţie mai deţine doar trei din şapte locuri. Totuşi, statul, prin Ministerul Energiei, rămâne cel mai mare acţionar, cu o deţinere de 48,78%.

Electrica are în prezent o valoare de piaţă de 4,85 miliarde lei (1,07 miliarde euro).

Sursa: news.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ