În judetul Cluj mai exista o singura tabara scolara, la Leghia. Elevii pot opta, în schimb pentru tabere în strainatate. În ultimii ani, în România au aparut si taberele private sau „tematice”, care concureaza sistemul clasic, de stat.

Oferta de vara pentru elevi a scazut considerabil. Singura tabara scolara care mai functioneaza în judet este cea de la Leghia. Aceasta a fost renovata si reamenajata în 2007si poate fi considerata ca fiind conforma cu normele europene. Tabara, situata într-o zona de deal se afla la 43 de kilometri de municipiul Cluj-Napoca si, în urma modernizarii, include o piscina si o cabana cu camere cu 2,4, 6 sau 8 paturi, teren de sport si mese cde ping pong, iar copiilor care aleg aceasta locatie li se promit excursii la Ciucea si muntii Apuseni, competitii sportive si seri speciale.

Potrivit inspectorului scolar general al judetului, Hadrian Arion,  Leghia a ramas singura tabara functionala din Cluj, tabara de la Blajoaia fiind închisa. În 2007 pretul unui sejur era calculat în functie de durata acestuia, pretul fiind de 43 de lei pe zi.

Concurenta adevarata vine, în schimb, din partea agentiilor de turism care le ofera copiilor sejururi în afara granitelor tarii. De fapt, în ultimii ani a devenit o obisnuinta ca elevii sa îsi petreaca câteva zile în strainatate în tabere aprobate de catre Inspectoratul Scolar Judetean. Majoritatea parintilor aleg aceste variante, considerate fiind mai avantajoase si fiind încredintati ca, pe parcursul sejurului, copiii sunt asistati de catre cadre didactice competente numite de catre reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii. Hadrian Arion a afirmat ca si aceste excursii trebuie, în prealabil, avizate de catre inspectorat, ceea ce ar putea sa le ofere mai multa încredere parintilor.

O alta noutate este înfiintarea unor tabere private, dupa modelul celor americane. Un astfel de exemplu este cel de la Straja, din apropiere de orasul Petrosani, unde copiii, chiar si de vârste prescolare, sunt încurajati sa înfrunte natura, sa traiasca experiente noi, sa deprinda notiuni de alpinism, orientare, etc.

În aceste conditii, clasice tabere pioneresti par a fi perimate locul lor fiind luat sau de circuite ale Europei oferite de catre marile agentii de turism la preturi începând cu 450 euro, tabere pe litoralul unor tari ca Grecia, Italia sau Spania sau cele înfiintate si patronate de alte agentii decât cele ale ministerului de resort, construite pe anumite teme, de creatie sau adventure.

Ligia Popa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.