Zeci de oameni au luat parte duminică la o ceremonie funerară în memoria supravieţuitorului Holocaustului Elie Wiesel, laureat al Nobelului pentru Pace, care a decedat sâmbătă la vârsta de 87 de ani. Cu câteva zile înainte, Elie Wiesel i-a povestit fiului său, Shlomo Elisha, că a visat că se întorsese în oraşul său natal, Sighet, România, şi se plimba alături de părinţii săi şi o soră care au fost ucişi în Holocaust.

Premierul Albaniei este acuzat că a donat bani pentru realegerea lui B… Istoricul Victor Neumann, despre Elie Wiesel: „Nu putea susţine un reg… Evreii din România îl plâng pe Elie Wiesel „Soţul meu a fost un luptător”, a declarat soţia lui Elie Wiesel, Marion, într-un comunicat.

“A luptat pentru memoria celor şase milioane de evrei care şi-au pierdut viaţa în Holocaust şi a luptat pentru Israel. A purtat nenumărate bătălii pentru victimele nevinovate, indiferent de originea sau credinţa lor”, a adăugat ea. „Pentru el a contat cel mai mult să le predea nenumăraţilor studenţi care au luat parte la cursurile sale universitare”, a afirmat Marion Wiesel.

Soţia sa s-a numărat printre cei care au luat parte la ceremonia funerară privată organizat duminică la Sinagoga Fifth Avenue, din Upper East Side, Manhattan. O ceremonie publică va avea loc la o dată ulterioară, a anunţat Fundaţia Elie Wiesel pentru Umanitate. Omenirea a pierdut o voce morală măreaţă, a declarat, în faţa sinagogii, fostul director al Ligii Anti-Defăimare, Abraham Foxman, prieten al lui Wiesel.

“Noi, supravieţuitorii am pierdut vocea amintirii. Iar eu, personal, al pierdut un prieten foarte special”, a adăugat el. Într-un omagiu adus duminică seară, luminile de la One World Trade Center, din Manhattan, s-au aprins în culorile drapelului israelian, alb şi albastru. Tenacitatea lui Wiesel în numele victimelor Holocaustului şi nu numai a fost egalată numai de căldura şi încurajările pentru cei dragi, a spus fiul său, Elisha Wiesel.

“Tatăl meu a ridicat vocea către preşedinţi şi premieri atunci când a simţit că problemele de pe scena mondială cer acţiune. Dar cei care l-au cunoscut în viaţa privată au avut plăcerea de a vedea un om blând şi devotat, care era întotdeauna interesat de alţii şi a cărui voce liniştită îi mişca, pentru a-i face să devină mai buni” , a afirmat el într-un comunicat.

“Voi auzi această voce pentru tot restul vieţii mele şi sper şi mă rog să câştig în continuare dragostea necondiţionată şi încrederea pe care mi le-a arătat el întotdeauna”, a adăugat el.

Liderii din întreaga lume au transmis condoleanţe, iar reţelele de socializare au fost împânzite de imagini, mărturii şi omagii aduse lui Wiesel, un simbol al triumfului binelui asupra ororilor de neconceput.

Guvernatorul de New York, Andrew Cuomo, l-a descris pe Wiesel drept un new-yorkez, autor şi activist legendar.

“Fie ca amintirea lui Elie să fie întotdeauna o binecuvântare”, a adăugat el într-un comunicat. Oficiali de la Muzeul Holocaustului din Israel au declarat că Wiesel a fost o voce pentru oamenii care aveau nevoie de dreptate din toată lumea.

El a luptat pentru drepturile victimelor din regiunea sudaneză Darfur, precum şi pentru evreii din spatele Cortinei de Fier, în timpul Uniunii Sovietice, a notat rabinul Yisrael Meir Lau, preşedintele Consiliului Yad Vashem şi fost Rabin Şef al Israelului. “De-a lungul timpului, Elie Wiesel a devenit o conştiinţă pentru lume”, a spus directorul Bibliotecilor Yad Vashem, Robert Rozett, într-un interviu pentru Reuters TV.

Citeste mai mult: adev.ro/o9slan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.