Emil Boc ameninţă cu rezilierea contractului încheiat cu Garden Center Group pentru spaţiile verzi din oraş

75

Într-o emisiune difuzată la radio, Emil Boc i-a ameninţat pe cei de la Garden Center Group, una dintre firmele de casă ale democraţilor, că ar putea rezilia contractul în baza căruia firma se ocupă de întreţinerea spaţiilor verzi din Cluj Napoca. Oricum, administraţia locală riscă să piardă un proces care are ca miză întreţinerea spaţiilor verzi din oraş, o afacere pentru care administraţia clujeană a semnat un contract de peste 50 de milioane de lei, fără TVA.

Emil Boc a anunţat într-o emisiune la radio că este gata oricând să rezilieze contractul cu Garden Center Group pentru întreţinerea spaţiilor verzi din Cluj Napoca.

”Noi am cerut să facă somaţii în cazul în care constată … pentru că am avut probleme în cimitir că nu erau ridicate mizeriile de acolo, nu era cosită iarba, nu era asigurat spaţiul corespunzător, şi le-am spus: ”Băieţi, treceţi la somaţii în vederea derulării procedurilor de reziliere a contractului”. Noi am avut RADP -ul înainte şi suntem pregătiţi să facem lucrarea prin RADP, dacă o firmă, care a câştigat prin decizia instanţei să i se acorde dreptul de întreţine spaţiile verzi, nu face faţă la exigenţele Clujului. Dacă nu fac faţă, trebuie să plece. Deocamdată sunt în termenul de graţie, dar ori intră în normalitate, ori vor trebui să îşi caute de lucru în altă parte”, a declarat primarul Emil Boc.

Contract cu năbădăi

În 2016, municipalitatea clujeană a semnat un contract pentru întreținerea spațiilor verzi din Cluj Napoca cu RADP Cluj Napoca, instituție condusă de Ioan Pantelimon. Inițial, contractul respectiv a fost atribuit anul trecut firmei Garden Center care a făcut o ofertă de 52,5 milioane de lei, în situația în care Primăria Cluj Napoca estimase valoarea acestui contract la aproape 70 de milioane de lei.

Însă, firma care s-a clasat pe locul secund în cadrul licitației respective, SC Rosal, a reușit să anuleze în instanță atribuirea respectivă. Astfel că primăria condusă de Emil Boc s-a văzut nevoită să accepte oferta venită din partea RADP Cluj Napoca care a propus o serie de prețuri mai mari decât cele ofertate de Garden Center Grup. De altfel, în cadrul ședinței de CL în care s-a decis acordarea serviciilor de întreținere a spațiilor verzi către regia clujeană, avocatul celor de la Garden Center a sesizat acest aspect.

„Am venit să informez membrii Consiliului Local că prin aprobarea contractului cu RADP se creează un prejudiciu bugetului Clujului. Prețurile regiei sunt mai mari decât ale noastre, în condițiile în care noi avem aici un punct de lucru și asigurăm deplasarea a 115 oameni, care își desfășoară aici activitatea”, spunea în cadrul unei ședințe a CL, avocatul Valerică Florea.

Ulterior, instanța a dispus reluarea contractului dintre Garden Center Group și Primăria Cluj Napoca.

Contract de 52 de milioane de lei anulat în instanță

După ce firma Garden Center a câștigat licitația, rezultatul concursului a fost anulat prin decizia instanțelor clujene, care au admis plângerea firmei Rosal, fostul administrator al spaţiilor verzi. Soluția pe scurt: Respinge excepţia inadmisibilităţii capetelor 2,3 din cererea de chemare în judecată.Respinge excepţia decăderii din dreptul de a solicita constatarea nulităţii acordurilor cadru. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active pentru cererea de completare a acţiunii. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtelor 2 şi 3.Respinge excepţia lipsei de interes a reclamantei. Respinge excepţia nulităţii cererii de completare a acţiunii. Admite excepţia autorităţii de lucru judecat penru cererea privind obligarea autorităţii contractante de a continua procedura de atribuire prin licitatie publică. Admite în parte acţiunea. Constată nulitatea absolută a Acordurilor-cadru nr. 75716/24.02.2016 şi 75718/24.02.2016 încheiate între pârâţi. Respinge celelalte capete de cerere. Compensează cheltuielile de judecată. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţata in sedinta publică din 14.11.2016.”

Contestaţia firmei Rosal, respinsă de către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, a fost admisă de instanţa de judecată.

Rosal a contestat rezultatul iniţial al licitaţiei, care o plasase pe Lotul 1, în partea de vest a oraşului, pe locul al treilea, iar pe Lotul 2, pe poziţia secundă, susţinând că oferta Garden Center nu respectase caietul de sarcini.

Primăria Cluj Napoca a încheiat un acord cu propria ei regie, condusă de Ioan Pantelimon, însă instanțele au dispus reluarea contractului cu firma Garden Center Group.

Cine stă în Garden

Garden Center Grup și este deținută, prin intermediul ECO HORTICULTURA, de Ion Olteanu și Adrian Cobzaru. Cele două firme, Garden Center Group și Eco Horticultura, au contracte cu majoritatea administrațiilor locale din România. Conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice, cele două firme sunt titulare în peste 200 de contracte publice  cu administrațiile locale din România și cu cele sectoriale din București. În 2009, un contract încheiat între SC Eco Horticultura și Administrația Domeniului Public sector 1 (primărie condusă de Andrei Chiliman) a făcut obiectul unui control al Curții de Conturi. Verificările au constatat că firma Eco Horticultura a mărit prețurile, iar primarul Andrei Chiliman a plătit mai mult decât făcea pentru amenajarea spațiilor verzi. La data respectivă bugetul lui Chiliman a fost de aproape 23 de milioane de euro. În 2009, Curtea de Conturi recomanda ”extinderea verificărilor privind lucrările efectuate de Geca Impex și Eco Horticultura pentru identificarea tuturor cazurilor de nerespectare a clauzelor contractuale prin decontarea unor prețuri mai mari față de cele din devizul ofertă sau de nerealizare a lucrărilor contractate și achitate”, însă rapoartele Curții de Conturi nu s-au finalizat cu nici un dosar.

Primăria face abonamente la licitații

În urmă cu doi ani, Primăria Cluj Napoca a atribuit contractul ”Material dendrologic pentru municipiul Cluj Napoca” firmei SC Garden Center Grup SRL, valoarea cu care această firmă a câștigat această licitație a fost de 626.640 de lei, în situația în care municipalitatea estimase valoarea contractului la 885.240 de lei.

În urmă cu șase ani primăria clujeană a încheiat un contract cu SC Rosal Grup SRL și S.C. Rasimo Impex SRL pentru cumpărarea și plantarea a 500 de  tei, 300 de mesteceni, 4.000 de fire de trandafir japonez, 2.000 bucăți de  iasomie, 5.000 de… ploaie de aur (nu este visul nocturn al primarului, ci un arbust denumit  FORSYTHIA SUSPENSA care poate ajunge la o înălțime de 5 metri și are flori galbene, n.red.) și 300.000 de bucăți de lemn câinesc. Toate acestea au fost, bineînțeles, pe bani.

De asemenea, în anul 2007, primăria clujeană a mai făcut o serie de achiziții pentru plantarea de arbori în centrul orașului; însă de atunci și până acum copacii s-au uscat.

Pe lângă achizițiile de arbori și arbuști, administrația locală a dat bani și pe celebrele panseluțe. În 2015, primăria a cheltuit 130.000 de lei pentru florile ornamentale care au fost plantate în special în sensurile giratorii, scuaruri, în ghivecele aşezate în zona pietonală de pe Bulevardul Eroilor sau pe alte străzi din zona centrală.

LĂSAȚI UN MESAJ