La începutul acestei luni, o porţiune de 3 km dintr-un drum aflat în administrarea Ministerului Transporturilor a fost transferată în administrarea Primăriei Cluj Napoca pentru suma de 1 leu. Decizia este o copie la indigo după Cazul Belina în care fostul vicepremier Sevil Shhaideh a ajuns inculpat într-un dosar trimis în judecată de DNA. Dacă justiţia ar funcţiona la fel ca în cazul menţionat anterior, Emil Boc împreună cu premierul Viorica Dăncilă şi miniştrii Paul Stănescu, Lucian Şova şi Eugen Orlando Teodorovici ar trebui trimişi în judecată pentru abuz în serviciu.

În august 2017, Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat Hotărârea nr. 776, prin care se solicita Guvernului transferul unei porțiuni de drum (cuprins între Calea Turzii, intersecție cu str Bună Ziua și str Fagului, intersecție cu C-tin Brâncuși) cu o lungime de trei kilometri în proprietatea publică a orașului și a terenului aferent cu o suprafață totală de 1,5490 de hectare.

În data de 3 mai 2018, Guvernul a emis Hotărârea de Guvern nr. 290, privind transmiterea sectorului de drum naţional, inclusiv a terenului aferent, din domeniul public al statului, în domeniul public al Municipiului Cluj-Napoca, declasând, totodată, acest teren din categoria funcţională a drumurilor de interes naţional și încadrându-l în categoria drumurilor de interes local. În acest sens, Varianta Trafic Greu din intravilanul Clujului, situat între km 0+00 și km 3+00, în lungime de trei kilometri liniari, precum și Teren Variantă Trafic Greu Cluj, cu suprafaţa de 1,5490 ha, ambele având, potrivit anexei care face parte integrantă din Hotărârea de Guvern, valoarea de inventar de un leu. Hotărârea emisă la începutul acestui an poartă semnătura premierului Viorica Dăncilă şi este contrasemnată de către miniștrii Paul Stănescu, Lucian Șova și Eugen Orlando Teodorovici.

 

Cum a trimis DNA în judecată un vicepremier de-a lui Dragnea

Pentru o hotărâre similară, fostul vicepremier SHHAIDEH SEVIL a fost trimisă în judecată de procurorii DNA.

”SHHAIDEH SEVIL, la data faptelor secretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (M.D.R.A.P.), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave.

IONELA STOIAN ( fostă VASILE), director în cadrul M.D.R.A.P, sub aspectul săvârșirii complicității la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave. În aceeași cauză s-a dispus extinderea urmăririi penale, schimbarea încadrării juridice și extinderea acțiunii penale față de inculpatul.

G DEA ADRIAN IONUȚ, la data faptei președinte al CJ Teleorman, sub aspectul săvârșirii, în forma complicității, a infracțiunilor de: abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și participaţiei improprii la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave.

În anul 2013, prin acțiunea concertată a unor persoane cu funcții publice, părți din Insula Belina și Brațul Pavel (cu suprafață de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private. Pentru realizarea transferului de proprietate a fost adoptată H.G. 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost încălcate o serie de dispoziții legale.

Fiind situate în albia minoră a Dunării, Insula Belina și Brațul Pavel fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii și al Constituției, prin urmare nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu județean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege.

Concret, în perioada 23 septembrie 2013 – decembrie 2013, în calitate de secretar de stat, inculpata Sevil Shhaideh, a iniţiat, a fundamentat, a introdus pe circuitul de avizare şi a prezentat guvernului pentru aprobare un proiect de hotărâre de guvern (ce se va numi H.G. 943/2013), precum și nota de fundamentare pe care a semnat-o, în calitate de iniţiator. Pe baza acestor acte s-a aprobat transmiterea unor părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel către domeniul public al judeţului Teleorman şi administrarea Consiliului Judeţean Teleorman. Aceasta, în condițiile în care inculpata cunoștea că în acest mod întocmeşte acte care încalcă o serie de dispoziţii legale, respectiv:

-art. 136 alin. 3 din Constituţia României,

-art. 3 din Legea apelor 107/1996,

-art. 3 alin. 2 din Legea 213/1998 privind bunurile proprietate publică,

-anexa 2 din O.U.G. 107/2002 privind înfiinţarea Administraţiei Naţionale „Apele Române”,

-art. 38 alin. 2, alin. 3, art. 30 alin. 2 şi art. 77 din Legea 24/2000

-art. 860 alin. 3) teza întâi din Codul civil”, arată DNA în referatul de trimitere în judecată!

Prevederile legislative care te pot trimite după gratii

Mai mult, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Justiţiei formulaseră observaţii pe parcursul circuitului de avizare prin care semnalau că există aspecte de nelegalitate în ceea ce privește transferul, aspecte ce au fost ignorate.

La rândul său, inculpata Ionela Vasile Stoian, în calitate de director la M.D.R.A.P. – Direcția Juridică, Relația cu Parlamentul și Relații Internaționale, a sprijinit demersurile nelegale prin aceea că: nu a întocmit note referitoare la observațiile pe care le-au făcut cele două ministere avizatoare (ministerul Justiției și cel al Finanțelor Publice), nu a respectat reglementările privind circuitul de avizare, a contribuit la crearea unei reprezentări false M.F.P. și M.J. referitor la contactele de închiriere deja existente.

În acest caz, DNA a pus în mișcare acţiunea penală și a inculpat-o pe fostul vicepremier Sevil Shhaideh pentru că, în anul 2013, a întocmit nota de fundamentare și a supus aprobării Guvernului hotărârea de guvern identică, prin care Braţul Pavel și Insula Belina au fost trecute, din domeniul public al statului, în proprietatea publică a Consiliului Judeţean Teleorman. Atât actul normativ din 2013, respectiv HG 943/2013, cât și hotărârea având ca obiect sectorul de drum naţional transmis către Primăria Cluj Napoca, în 2018, au la baza lor aceleași prevederi legale: cele ale articolului 108 din Constituţie și ale articolului 9, alineat 1, din Legea nr. 213/1998.

 

Prejudiciul din cazul Belina

Ca urmare a faptelor descrise s-a cauzat un prejudiciu statului român de 3.237.800 lei, reprezentând valoarea totală a celor două bunuri imobile ieşite din patrimoniul statului.

În cursul lunii ianuarie 2014, după adoptarea HG 943/2013 prin care se consfințea trecerea Insulei Belina şi a Braţului Pavel în proprietatea județului Teleorman şi în administrarea Consiliului Județean, în calitate de preşedinte al C.J. Teleorman, inculpatul Gâdea Adrian Ionuţ a făcut demersuri astfel încât, pe baza HG 943/2013, să creeze posibilitatea încheierii a trei contracte de închiriere între Consiliul Judeţean Teleorman pe de o parte și o societate comercială și o altă persoană pe de altă parte. Contractele, având ca obiect părți din insula Belina și brațul Pavel al fluviului Dunărea (în suprafață totală de 80 ha), au fost încheiate pe o perioadă de 10 ani, fără organizarea unei licitaţii şi fără iniţierea şi parcurgerea procedurii de emitere a unei hotărâri de consiliu judeţean.

Ca urmare a acestei din urmă fapte, prejudiciul creat în dauna județului Teleorman este estimat la valoarea de 5.646.237 lei (defalcat pe contractul nr 1: 2.029.202,09 lei, contractul nr. 2: 2.743.880,93 lei şi contractul nr. 3: 842.364,76 lei), ceea ce reprezintă și folosul obținut de beneficiarii contractelor de închiriere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.