Primăria Cluj Napoca este incapabilă să se ocupe de edificarea obiectivelor pe care şi le propune. În timp ce parkingul de pe strada Negoiu din cartierul Mănăştur nu poate fi dat în folosinţă, chiar dacă el a fost finalizat, din cauza unor probleme sesizate de Inspectoratul de Stat în Construcţii, administraţia locală este obligată de instanţă să refacă licitaţia pentru un o altă parcare care ar urma să se construiască pe strada Păstorului din complexul studenţesc Haşdeu.

 

Potrivit unei decizii definitive a Curţii de Apel Cluj, administraţia locală condusă de Emil Boc a fost obligată să anuleze licitaţia pentru parkingul de pe strada Păstorului din complexul studenţesc Haşdeu. Acest lucru s-a întâmplat după ce tot primăria condusă de Boc a organizat de două ori licitaţii, în 2013 şi 2014, pentru Planul Urbanistic de Detaliu, studiul de fezabilitate, proiectul tehnic, proiectul pentru autorizaţia de construire, detaliile tehnice de execuţie şi caietul de sarcini pentru edificarea proiectului de pe strada Păstorului nr. 67-69. Este vorba despre mult-aşteptatul parking din campusul Haşdeu, unde la aproape 6.000 de locuri de cazare sunt aproximativ 100 de locuri de parcare.

Recent, Curtea de Apel Cluj a emis următoarea sentinţă privitoare la acest proiect urbanistic. ”Admite în parte plângerea formulată de autoritatea contractantă Municipiul Cluj Napoca prin Primar împotriva Deciziei nr. 1500/C2/927/937/1397/1476 pronunţată în data de 19.06.2017 de către C.N.S.C. Admite în parte plângerea formulată de petenta Victor Construct SRL împotriva aceleaşi decizii. Modifică în parte decizia de mai sus în sensul în care: Respinge contestaţia formulată de Strabag SRL. Admite în parte contestaţia formulată de Victor Construct SRL. Menţine actele atacate în ceea ce priveşte declararea ca inacceptabilă a ofertei Strabag SRL. Dispune reevaluarea ofertelor conform considerentelor prezentei decizii. Definitivă”, arată soluţia pe scurt a instanţei clujene.

În primăvara acestui an, Primăria Cluj Napoca a atribuit licitaţia pentru construcţia parcării supraetajate firmei austriece Implenia Baugesellschaft GMBH.

Potrivit caietului de sarcini, proiectul care va costa aproximativ cinci milioane de euro va avea opt niveluri, subsol, două demisoluri, trei etaje şi terasă, cu 320 de locuri de parcare.

Proprietarul terenului pe care se va construi parcarea este Universitatea Babeş Bolyai, iar administraţia locală a semnat un protocol de colaborare cu UBB pentru edificarea proiectului.

 

CNSC a anulat licitaţia pentru parkingul din Haşdeu

În cadrul contestaţiilor depuse, firma Construcţii Erbaşu SA a cerut anularea adreselor ”prin care s-a comunicat contestatoarei decizia de respingere a ofertei, respectiv respingerea notificării prealabile, anularea raportului procedurii, precum şi a tuturor actelor conexe subsecvente emise de autoritatea contractantă, inclusiv, dar fără a se limita la adresele de comunicare a rezultatului procedurii, pentru motive de netemeinicie şi nelegalitate, obligarea autorităţii contractante la continuarea procedurii de atribuire în cauză, prin reevaluarea ofertelor şi stabilirea ofertelor câştigătoare dintre ofertele admisibile, cu respectarea prevederilor legale în materia achiziţiilor publice”, arată contestaţia firmei.

În acelaşi timp, firma VICTOR CONSTRUCT SRL a cerut ”respingerea contestaţiei formulată de SC CONSTRUCŢII ERBAŞU SA, menţinerea tuturor actelor emise de autoritatea contractantă cu ocazia evaluării ofertelor, inclusiv a raportului procedurii în ceea ce priveşte oferta depusă de SC CONSTRUCTII ERBAŞU SA”. De asemenea, firma a mai cerut şi anularea procedurilor de atribuire a contractului către firma IMPLENIA BAUGESELLSCHAFT m.b.H.

În urma acestor contestaţii, CNSC a decis să ”admită contestaţiile formulate de STRABAG SRL şi SC VICTOR CONSTRUCT SRL, în contradictoriu cu MUNICIPIUL CLUJ-NAPOCA şi anulează procesul verbal de evaluare nr. 41738/31.01.2017, procesul verbal nr. 109114/03.03.2017 şi raportul procedurii de atribuire nr. 183441/13.04.2017, ca act subsecvent întocmirii acestora, în partea ce priveşte ofertele STRABAG SRL şi IMPLENIA BAUGESELLSCHAFT m.b.H. şi adresele de comunicare către STRABAG SRL şi ofertanţii declaraţi admisibili. Obligă autoritatea contractantă la reevaluarea ofertelor STRABAG SRL şi IMPLENIA BAUGESELLSCHAFT m.b.H, în sensul celor dispuse în motivare, cu respectarea documentaţiei de atribuire şi a prevederilor legale şi la stabilirea rezultatului procedurii”, arată autoritatea.

 

Parking cu probleme încă din faşă

În aprilie 2012, Primăria Cluj-Napoca a semnat un protocol cu Universitatea Babeş Bolyai pentru a amenaja un parking suprateran în campusul Haşdeu, la iniţiativa primarului interimar de atunci, Radu Moisin. Demersurile pentru realizarea parkingului au fost prelungite din cauză că protocolul de colaborare a suferit mai multe modificări de conţinut şi a trecut prin Consiliul Local de două ori. Prin acest protocol, UBB a oferit terenul pe care îl are în administrare, iar primăria s-a angajat să suporte costurile proiectului şi amenajării parcării supraterane. Parkingul va fi ridicat pe un teren în pantă de 1.500 de mp şi va funcţiona, cel mai probabil, ca un parking de cartier, cu plata unui abonament anual de parcare.

În primă fază, contractul, scos la licitaţie în luna martie 2013 pentru 278.660 de lei a fost câştigat de societatea Avensa Consulting, cu o ofertă de 98.000 de lei. Aceştia nu şi-au îndeplinit obligaţiile contractuale, astfel că primăria a reziliat înţelegerea.

La a doua strigare, Primăria a oferit 13.000 de lei pentru aceleaşi servicii. Motivul ar ţine de ofertele de la prima licitaţie, care au determinat scăderea drastică a valorii contractului de proiectare. De această dată, o firmă din Iaşi, Plot Plan, a luat potul. Aceştia au subcontractat Geoconstruct Craiova, Topo Cenan Cluj şi Biroul Individual de arhitectura – Ramona Cristescu Bucureşti pentru a-i ajuta la finalizarea proiectului pe care s-au angajat să îl furnizeze Primăriei contra unei sume de 66.562 de lei.


Contestatarul cu probleme la DNA

„Victor Mihalachi şi firma lui Victor Construct din Botoşani se numără printre cei mai mari sponsori ai partidelor. Mihalachi a donat peste 57 de mii de lei la PSD în 2012 şi 2013. Firma lui de construcţii a donat la rândul ei aproape 140 de mii de lei către social democraţi în 2012-2014. Presa locală îl descrie ca pe un afacerist transpartinic. El a sponsorizat PNL, apoi PDL şi a revenit la USL şi PSD. A avut contracte cu parchetele şi Ministerul Justiţiei. Potrivit portalului de achiziţii publice e-licitatie.ro, firma de construcţii a lui Mihalachi a derulat 20 de contracte cu instituţii publice din 2007 până astăzi. E vorba de construcţia unor cartiere ANL, de lucrări de canalizare sau drumuri. Firma lui Mihalachi a renovat chiar clădirea parchetelor din Sighişoara şi Mureş şi a punctului de trecere a frontierei Stânca Costeşti. Potrivit presei locale, firma lui Mihalachi a câştigat mult mai multe contracte. Peste 25 de milioane de euro numai după ce USL a venit la putere. Potrivit bilanţurilor fiscale şi contabile publicate pe site-ul Ministerului de finanţe, în 2012, firma lui Mihalachi a înregistrat un profit net de peste 5 milioane de lei la o cifră de afaceri de aproape 86 de milioane. În 2013, profitul a fost de peste 3,4 milioane de lei la o cifră de afaceri de peste 77 milioane de lei. Probleme cu Justiţia. Anul trecut, firma lui Mihalachi a fost trimisă în judecată alături de un angajat pentru trucarea unei licitaţii din 2011, organizată de Ministerul Justiţiei, pentru lucrări la Palatul de Justiţie din Iaşi. Patronul a fost şi el anchetat, însă a fost scos de sub urmărire penală”, se arată în articolul publicat de www.romaniacurata.ro în anul 2015


Austriecii au un punct tare

Firma care a câştigat licitaţia pentru construcţia parkingului din Haşdeu, SC IMPLENIA BAUGESELLSCHAFT M.B.H. este administrată de Lausch Christian (politician austriac), Koch Ludger şi Sorin Seteanu. Înainte de a fi cooptat în cadrul SC IMPLENIA BAUGESELLSCHAFT M.B.H., Seteanu a fost director general la societatea Baumeister, deţinută de omul de afaceri Dan Adamescu care, la începutul acestui an, a murit. Adamescu a făcut parte din cercurile de interes care gravitau în jurul lui Traian Băsescu, fiind şi unul dintre cunoscuţii lui Emil Boc. Anul trecut, Adamescu a fost condamnat definitiv la patru ani şi patru luni de închisoare în dosarul în care era acuzat că a intervenit la judecători în dosare de insolvenţă, alături de el fiind condamnaţi şi patru magistraţi la pedepse cuprinse între 3,4 ani şi 12 ani şi două luni. El a fost găsit vinovat că le-a dat mită 20.000 de euro judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, pentru ca aceştia să dispună soluţii favorabile în două dosare de insolvenţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.