Az dimineață, Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că a luat decizia ca, în cel mai scurt timp, să desecretizeze arhiva SIPA. Până acum, aproape toți miniștrii Justiției au anunțat același lucru, dar minunea nu a avut loc!

„Am depășit stadiul de intenție și am luat decizia ca, în cel mai scurt timp, să desecretizăm arhiva SIPA respectând procedurile legale. (…) Decizia este a mea, nu este a directorului. Respectând procedurile legale, în cel mai scurt timp, desecretizez arhiva SIPA”, a declarat Toader, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

Judecătorul Cristina Tarcea, președintele ICCJ, a completat că susține desecretizarea arhivei în mai multe etape. „Nu cunosc declaraţia făcută în această dimineaţă de ministrul Justiţiei, însă l-am auzit aseară spunând că această desecretizare ar trebui făcută în mai multe etape şi sunt de acord. Acest demers trebuie făcut în etape, şi anume mai întâi trebuie făcută inventarierea documentelor şi, în functie de specificul lor, de categoriile de informaţii, se va proceda la desecretizare. Eu susţin acest demers”, a spus șefa instanței supreme.

Între timp, investigaţia este posibil să fie preluată de procurorii anti-mafia. În paralel, CSM vrea să-i ceară lămuriri ministrului Justiţiei. Consiliul Superior al Magistraturii va trimite Ministerului Justiţiei o adresă în care va solicita informaţii despre situaţia arhivei SIPA, a declarat, marţi, la finalul şedinţei de plen a CSM, preşedinta instanţei supreme, Cristina Tarcea.

Scandalul a reizbucnit după ce Dan Andronic, ziarist, i-a acuzat pe Monica Macovei şi Cristian Danileţ că au fotocopiat ilegal informaţii secrete despre procurori şi judecători

Ce se găseşte în arhiva SIPA

Judecătorul Cristi Danileţ a anunţat că a sesizat Parchetul General în legătură cu informaţiile din articolul privind arhiva SIPA apărut în Evenimentul Zilei, sesizarea sa vizând „deţinerea sau dezvăluirea nelegală a unor informaţii din arhiva SIPA”. „Cine ştia de aşa ceva şi a tăcut până acum este cel puţin complice. Nimeni dintre „curajoşii” ce comentează în online sau în presă nu a făcut până acum o astfel de sesizare. Mie mi-a luat fix trei minute. Iar cu legea…eu nu mă joc”, a scris Danileţ.

Serviciul Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie a fost înfiinţat în 1991, ca structură în subordinea Direcţiei Generale a Penitenciarelor, şi trebuia să urmărească faptele din penitenciare. În 1997, Valeriu Stoica, atunci ministru al Justiţiei, a trecut SIPA în subordinea MJ, pentru ca structura să se ocupe şi de protecţia magistraţilor.⁠⁠⁠⁠

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.