Vorbind despre recuperarea prejudiciilor, ministrul de Finanţe a dat exemplul unui drum făcut de o firmă care a câştigat o licitaţie săvârşind ilegalităţi. „Poate suma stabilită ca prejudiciu nu e valoarea contractului, ci doar o parte”, a spus Eugen Teodorovici, potrivit Adevărul.

Prezent marţi seară la TVR 1, ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a abordat şi problema recuperării prejudiciilor, afirmând că recuperarea greoaie a prejudiciilor este cauzată şi de probleme legislative.

„Cât durează partea de investigaţie pe zona asta penală – ani de zile, de multe ori – timp în care bunurile se degradează, dispar, se mută şamd – iar când tu eşti pus în baza unei hotărâri a instanţei să recuperezi, apar nişte chestiuni: bunurile sunt ipotecate în favoarea altor creditori; bunurile se află în coproprietate; bunurile nu au autorizaţie de construcţie; societăţile comerciale care au calitatea de parte responabilă îşi declanşează insolvenţa. […] Dacă ANAF-ul ar avea, ca în alte ţări, puterea de a decide asupra unei astfel de fapte, să spunem penale, am putea să trecem imediat la recuperarea acelui prejudiciu”, a spus Teodorovici, adăugând că a cerut să se urgenteze recuperarea prejudiciilor şi că se va elabora un proiect legislativ asemănător cu cel din alte state.

Pe de altă parte, ministru a insinuat că nu întotdeauna prejudiciile sunt stabilite corect.

“Spre exemplu, există un drum făcut de o firmă care a câştigat o licitaţie săvârşind nişte infracţiuni. Poate suma stabilită ca prejudiciu nu e valoarea conttractului, ci doar o parte”, a spus Teodorovici, susţinând că în alte state precum Germania, pentru evaziune se dă amendă, nu se închid afacerile.

“La noi se închid afacerile. Se vrea să se şi recupereze prejudiciul şi să facă şi închisoare. Credeţi că cineva e de accord să dea banii şi să meargă şi la închisoare?”, a spus ministrul.

Statul are de recuperat un miliard de euro ca urmare a sentinţelor definitive din dosarele de corupţie. Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, se plânge că mecanismul de confiscare merge greu şi dă vina pe Fisc. ANAF invocă o sumedenie de probleme, dar avertizează că, în final, nu o să scape nimeni fără să plătească!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.