Eurodeputatul Laurețiu Rebega o condamă pe ministrul Apărării din Germania, Ursula Leyen

54

Europarlamentarul român Laurențiu Rebega o contrazice pe Ursula von der Leyen, ministrul Apărării din Germania, care a propus săptămâna aceasta, într-o reuniune comună extraordinară a comisiilor de Afaceri Externe și de Securitate și Apărare, întărirea unei Uniuni Europene de Apărare.

”Cu toate că ideea unei Uniuni Europene pentru Apărare pare să fie tot mai vehiculată și să câștige tot mai multă popularitate în rândul multor lideri europeni, arată europarlamentarul român, nu trebuie să pierdem din vedere faptul că înființarea unei entități de acest tip ar putea crea o anumită antiteză la prezența NATO în spațiul european. O consecință directă a acestei situații ar însemna o poziție mai slabă a NATO în regiune și, în consecinţă, o debilitare a strategiei de apărare”.

Rebega arată că ministrul Apărării din Germania ”a pledat pentru Uniunea Europeană pentru Apărare, întrucât consideră că niciun stat din Europa nu poate oferi o bună protecție propriei țări, însă la nivel european o apărare comună ar însemna garantarea unui sistem de apărare modern și eficient. Astfel, Von der Leyen a propus înființarea unui Fond European de Apărare, care ar avea misiunea de a finanța proiectul propus”. Alte argumente aduse de ministrul german se referă la faptul că Uniunea Europeană pentru Apărare , în afara antrenamentelor comune, s-ar implica și în misiuni umanitare și ar ajuta NATO și ONU în special în zonele în care aceste organizații nu au o prezență foarte activă. Deja, lucrurile se mișcă în acest sens, observă Rebega, pentru că ”țările europene, cu precădere Olanda, Norvegia și Germania, sunt încurajate să coopereze mai mult, prin comerțul de armament și echipamente speciale de luptă”, iar ministrul german al apărării a propus ca Uniunea pentru Apărare să dea un răspuns prompt amenințărilor din partea organizațiilor teroriste, precum şi atacurilor cibernetice.

 

Parlamentul European nu este responsabil de conținutul acestui articol. Articolul este subvenționat din bugetul 400 al Grupului ENL.

LĂSAȚI UN MESAJ