Eurodeputatul Muresan: mandatul de negociere al României a fost discutat ieri la Guvern

54

Europarlamentarul Siegfried Mureşan afirmă că prin „criza politică declanşată de PSD” este pus în pericol încă un obiectiv important al ţării, anume relocarea, după Brexit, în România, a Agenţiei Europene a Medicamentului, care acum îşi are sediul în Marea Britanie.

„Am pornit deja cu stângul în bătălia noastră cu celelalte state care doresc relocarea agenţiei pe teritoriul lor. Negocierile oficiale privind relocarea agenţiilor de pe teritoriul Marii Britanii vor începe la Bruxelles încă de săptămâna aceasta, în cadrul Consiliului Afaceri Generale de astăzi, 20 iunie, şi al Consiliului European din 22 – 23 iunie, iar mandatul de negociere al României a fost discutat ieri la Guvern de ministrul demisionar al Afacerilor Externe, Ana Birchall. Un mandat negociat de un ministru demisionar cu două zile înainte de o moţiune de cenzură nu poate avea legitimitate în faţa celorlalţi înalţi oficiali europeni”, a declarat Siegfried Mureşan într-o declaraţie politică remisă, marţi, AGERPRES.
Europarlamentarul a adăugat că PSD „şubrezeşte inutil” poziţia României în negocierile de relocare, „în loc să folosească toate atuurile pe care ţara noastră le are”..

„Nu poţi să negociezi serios, la Bruxelles, pentru mutarea Agenţiei Europene a Medicamentului în România când pleci din start cu un mare handicap pe care contracandidaţii tăi nu-l au, imposibilitatea de a asigura stabilitatea politică şi predictibilitatea minimă necesară pentru o bună relaţie cu partenerii europeni şi cu mediul de afaceri”, a spus Mureşan.

Totodată, europarlamentarul a subliniat că Agenţia Europeană a Medicamentului este „râvnită” de toate statele membre ale Uniunii Europene, dar mai ales de cele care nu deţin încă nicio agenţie europeană pe teritoriul lor, Bulgaria, Croaţia, Cipru, România şi Slovacia.

„Statul care va reuşi să obţină găzduirea acestei agenţii va înregistra, deopotrivă, o reuşită diplomatică şi una economică deoarece, pe lângă cele peste 600 de locuri de muncă pe care le reprezintă aparatul de lucru al Agenţiei Europene a Medicamentului, oraşul care o va găzdui va deveni o destinaţie constantă a tuturor companiilor multinaţionale din industria europeană a medicamentelor, dar şi a instituţiilor internaţionale de profil”, a precizat Mureşan.

LĂSAȚI UN MESAJ