Piaţa muncii din Italia şi Spania a ajuns să aibă prea mulţi muncitori români, ajungând la o saturaţie. Slovenia şi Olanda le oferă locuri de muncă românilor, salariile fiind cu mult mai ridicate decât cele din ţara noastră.

În anii precedenţi, statele cu cele mai căutate locuri de muncă erau Italia si Spania. Acum, Olanda, Letonia, Slovenia si Norvegia caută muncitori pentru diverse poziţii, pornind de la agricultori pănâ la ingineri mecanici sau chiar IT-işti. Angajările se fac cu ajutorul reţelei europene Eures, oferind contracte de muncă pe o perioadă determinată, între trei pană la 12 luni.

Pentru un inginer programator, salariul poate ajunge pâna la 6.500 de euro pe lunâ, condiţiile oferite de firmele străine destabilizând şi mai tare piaţa forţei de muncă din Romania. Prin intermediul reţelei Eures, ţara noastră ocupă locul 5 la nivel european în topul solicitanţilor, după Italia, Spania, Franţa şi Portugalia.

Absolvenţii studiilor universitare sunt cei mai mulţi care îşi caută locuri de muncă într-un alt stat membru al Uniunii Europene. Joburile oferite de companiile străine sunt vartiate. De exemplu, în Olanda sunt disponibile 426 locuri de muncă pentru români, dintre care 110 sunt destinate lucrătorilor de marfă în depozit, 100 pentru lucrătorii în serâ, 30 de posturi pentru lucrători in bucătărie, cinci locuri pentru ingineri mecanici şi cinci pentru inginerii constructori.

Ce salarii oferă angajatorii străini

Salariile oferite de angajatorii Olandezi sunt variate. Un ajutor de bucătar poate primi 2.000 de euro brut pe lună, iar un inginer mecanic sau inginer constructor poate ajunge pâna la 4.000 de euro brut lunar. Cele mai mici salarii se găsesc în agricultură, muncitorii primind între 9,59 şi 10,76 euro pe oră. Norvegia oferă salarii de 6.500 de euro pentru cei care candidează la un post de inginer programator.

În Slovenia se caută şoferi de maşini cu tonaj mare, oferind salarii lunare între 1.700 şi 2.000 de euro net. Locuri de muncă se mai pot găsi şi în Germania, unde se caută mecatronişti, brutari, măcelari, barmani, vopsitori auto şi şoferi de camion.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.