Evaziunea din Lotul Tonchievici a picat la aceeaşi judecătoare de două ori

1143

ANAF Cluj îi acuză de evaziune fiscală pe Rusu Mircea Ciprian, prietenul şi fostul partener de afaceri al lui Dan Tonchievici, fost lider PSD, din cadrul firmei Ebono Electronics, şi pe Călin Ioan Abrudean. Iniţial, şi Tonchievici a fost acuzat de evaziune, dar procurorii au dat soluţia de neîncepere a urmăririi penale. Ulterior, cei de la ANAF l-au ”pierdut” pe Tonchievici din vizor. Inspectorii financiari îi acuză pe cei implicaţi în acest dosar că au fraudat statul cu câteva milioane de lei, prin metoda “caruselul” financiar în care sunt implicate mai multe firme, un off-shore şi o firmă fantomă din Bulgaria. Culmea, judecătorul căruia i-a fost distribuit dosarul a mai judecat în urmă cu câţiva ani acuzaţiile de evaziune din această speţă şi a menţinut soluţia de neîncepere a urmăririi penale din lotul Tonchievici.

 

La jumătatea acestui an, Rusu Mircea Ciprian, Ioan Călin Abrudean şi firma Ebono Electronics, au fost trimişi în judecată pentru evaziune fiscală. Din acest dosar s-a desprins un dosar de cameră preliminară care tergiversează din luna mai. În cadrul acestor procese, la începutul acestei luni judecătorul Ariana Ilieş a făcut o cerere de abţinere care a fost admisă, iar timp de două termene, magistratul a încercat să îşi dea seama care este situaţia juridică a firmei Ebono.

Se poate ca magistratului Ilieş să îi fi fost atât de greu să judece această cauză şi pentru că în urmă cu câţiva ani ea l-a scăpat pe Dan Tonchievici de acuzaţiile de evaziune fiscală. În februarie 2013 ea a judecat dosarul în care a menţinut rezoluţiile de neîncepere a urmăririi penale dispuse în dosar nr. 583/P/2012 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj. În dosarul respectiv, TONCHIEVICI DAN-FLORENTIN, RUSU MIRCEA-CIPRIAN şi CRIŞAN IOAN-NICOLAE erau acuzaţi de evaziune fiscală.

Astfel că există multe şanse ca şi acest proces să fie finalizat la calendele greceşti.

În urmă cu câţiva ani, reprezentanţii ANAF Cluj au mai făcut plângere penală pentru evaziune fiscală împotriva firmei Ebono şi a celor implicaţi. La data respectivă era implicat şi Dan Tonchievici, fost lider PSD implicat într-o serie de afaceri imobiliare cu cântec.

Firma Ebono Electronics dezvoltă magazinul online magazinieftin.ro, iar patronii societăţii sunt Nistor Angheluş Adrian şi Radu Gheorghe.

Când procurorii au început să se intereseze de afacerea Ebono, Tonchievici şi Rusu, care erau patronii Ebono Electronics, au vândut acţiunile către Nistor Angheluş şi Radu Gheorghe.

TONCHIEVICI DAN-FLORENTIN, RUSU MIRCEA-CIPRIAN şi CRIŞAN IOAN-NICOLAE au fost acuzaţi de fraudarea statului prin neplata TVA-ului aferent unor tranzacţii comerciale. Ei au derulat o serie de tranzacţii comerciale intracomunitare fictive pentru a fi scutiţi de la plata TVA-ului. Conform inspectorilor financiari care i-au făcut plângere penală lui Tonchievici, metoda de fraudă folosită de el se numeşte “caruselul”. Practic, o societate comandă produsele din străinătate prin intermediul altei firme care nu există în acte şi care este creată special pentru a face evaziune fiscală. Firma “fantomă” importă produse la un preţ mic şi le vinde societăţii la un preţ mult mai mare, făcând un profit mare. Societatea ”fantomă” are la dispoziţie 55 de zile pentru a îşi achita TVA-ul şi impozitul pe profit, însă în această perioadă face importuri masive. În acelaşi timp, patronul firmei “curate” care controlează firma “fantomă” nu câştigă nimic din vânzarea mărfii şi nu este obligat să plătească impozit pe profit sau TVA. Ulterior, firma “fantomă” dispare!

ariana ilies

”Norocul” judecătoarei

Anul acesta, judecătoarea Ariana Lăcrămioara Ilieş de la Tribunalul Cluj a fost sancţionată de CSM. Măsura a fost dispusa, joi 6 aprilie 2017, de Secţia pentru judecători în materie disciplinară.

Lăcrămioara Ilieş a primit “avertisment”, pentru “nerespectarea în mod repetat şi din motive imputabile a dispoziţiilor legale privitoare la soluţionarea cu celeritate a cauzelor”. „În şedinţa din data de 6 aprilie 2017, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a admis acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva doamnei Ilieş Ariana Lăcrămioara, judecător în cadrul Tribunalului Cluj.

În temeiul prevederilor art. 100 lit. a) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Secţia pentru judecători a aplicat doamnei judecător sancţiunea disciplinară constând în ”avertisment” pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzută de art. 99 lit. h) teza I din acelaşi act normativ – ‘nerespectarea în mod repetat şi din motive imputabile a dispoziţiilor legale privitoare la soluţionarea cu celeritate a cauzelor…‘.

Hotărârea secţiei va cuprinde, alături de alte elemente prevăzute de lege, descrierea faptei pentru care s-a aplicat sancţiunea disciplinară menţionată, urmând a fi redactată şi publicată pe site-ul Consiliului www.csm1909.ro în termen de 20 de zile de la pronunţare.

Aceasta poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, se arată în comunicatul CSM.

Printre cauzele spectaculoase ale magistratului Ariana Ilieş se numără dosarul Bivolaru, în care liderul MISA este judecat la Cluj Napoca, ea fiind cercetată de Inspecţia Judiciară pentru modul în care a gestionat dosarul. Gregorian Bivolaru a fost eliberat condiţionat din penitenciar pentru a fi judecat în continuare, dar el a fugit din ţară. Trebuie menţionat faptul că judecătoarea Ariana Ilieş nu are vreo legătură directă cu eliberarea liderului MISA.

 

Tonchievici s-a dat cu caruselul

Conform plângerii penale făcute de inspectorii financiari, “în urma informării primite de la bănci, s-a constatat că în perioada 30.08.2011 – 02.11.2011, SC Com Tiger Direct a încasat de la SC Marlido suma de 4.652.541 de lei în calitate de furnizor de marfă. concomitent, sumele în valoare de 4.651.194 de lei au fost virate către SC IT Electronic Trading în condiţiile în care IT Electro Trading este tot client al societăţii SC Corn Tiger. SC IT Electro Trading, pentru a putea frauda TVA-ul de la plata către bugetul statului de clara achiziţii interne de la Sc Corn Tiger în lunile februarie – iunie 2011. În realitate, SC IT Electro Trading făcea achiziţii intracomunitare, iar marfa o livra ulterior către SC Ebono Electronic şi Marlido. Pentru a diminua TVA-ul declara achiziţii interne fictive de la SC Corn Tiger. Ulterior, în perioada iulie – septembrie 2011, SC IT Electro Trading, pentru a diminua stocul de marfă creat artificial declara că marfa a fost livrată către Sahray LTD Cipru. Marfa achiziţionată de off-shore era trimisă spre păstrare la Agromachine Intertrade LDT, societate bulgară cu un comportament missing trade (firmă fantomă), având acelaşi administrator ca şi SC Corn Tiger Direct. Având în vedere că în luna ianuarie 2012 marfa livrată în Cipru este returnată în România, SC IT Electro Trading declarând livrări intracomunitare de -5.474.318, avem suspiciunea că această livrare nu a avut loc”.

Procurorul a apreciat că făptuitorii au făcut dovada achiziţionării mărfii de la SC CORN TIGER DIRECT SRL. Precizează că răspunderea penală este personală, iar faptul că există probleme cu contabilitatea SC CORN TIGER DIRECT SRL, nu se poate reproşa făptuitorilor. Pe de altă parte, referitor la prejudiciul cauzat de SC IT Elector SRl, arată că majorările şi penalităţile cu care se constituie petenta parte civilă nu sunt recuperabile în sfera penalului


Prins cu sigla PDL în unghii

În luna august 2011, prin intermediul SC Ebono Electronics din Cluj-Napoca, Tonchievici Dan Florentin şi Rusu Mircea Ciprian au cumpărat magazinul on-line liveMag.ro, care era deţinut de omul de afaceri Alexandru Circei.

De asemenea, Tonchievici a mai fost în atenţia presei în anul 2009, când el a fost acuzat că a vandalizat afişele electorale ale formaţiunii PDL. Potrivit unui comunicat al PD-L, membrii PSD Cluj au distrus afişele electorale ale PDL amplasate în mod legal în staţiile R.A.T.U.C. din Cluj-Napoca, un astfel de exemplu fiind Tonchievici Dan Florentin, preşedintele Ligii Tinerilor Întreprinzători Social Democraţi, prins de patrula Poliţiei Comunitare în data de 21 noiembrie 2009, la ora 4:30, rupând afişe PDL în staţia RATUC din Piaţa Avram Iancu, nr. 18.

LĂSAȚI UN MESAJ