Lumea a existat şi înainte de invenţia telefonului mobil. Chiar şi înainte celui fix. Şi oamenii comunicau între ei şi înainte de acea perioadă. Comunicarea a existat din cele mai vechi timpuri şi este într-o dezvoltare asiduă cu precădere în zilele noastre. Expoziţia  „De la primele scrieri la multimedia”, organizată de către Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei şi Institutul Multimedia româno-elveţian vă prezintă la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca cum a evoluat comunicarea de la naşterea omenirii şi până în prezent. Expoziţia a fost organizată sub patronajul Uniunii Internaţionale pentru Telecomunicaţii

„Comunicarea este acuma un aspect inconturabil societăţii noastre prin telefon, prin ziare, prin internet, prin televiziune. Dar foarte puţină lume ştie dimensiunea istorică. Ne-am gândit să facem pentru prima dată în lume o expoziţie inter-disciplinară care porneşte de la preistorie până la epoca contemporană. Comunicarea a început de când omul s-a tatuat, de când a început să se îmbrace şi de când a emis primele sunete ca să comunice.  Am reuşit cu o colaborare cu cele mai mari muzee din Ardeal şi Banat să facem o expoziţie absolut diacronică. Împreună cu Institutul Multimedia româno-elveţian să facem prima expoziţie din România care poată să fie vizitată cu telefonul mobil. Nu mai sunt texte, legende, vitrine e numai un nume. Omul descarcă prin Bluetooth expoziţia”, explică Laurent Chrzanovski, unul dintre oamenii care s-a ocupat de proiect.
„Multimedia exista de mult mai mult timp decât o cunoşteam noi numai că nu o numeam aşa. Primul semn al comunicării pe care îl poţi observa la un om care se aproprie de la 300 de metri este cum este el îmbrăcat. De la Antichitate şi până la Evul Mediu se ştia cum arăta un preot, străin, saş, secui. Era cu mult înainte de a scrie”,a declarat Laurent Chrzanovski.

Sub patronajul Uniunii Internaţionale pentru Telecomunicaţii

Expoziţia a fost organizată sub patronajul Uniunii Internaţionale pentru Telecomunicaţii, care îşi are sediul la Geneva.
Hamadoun Touré, secretarul general al Uniunii Internaţionale pentru Telecomunicaţii a participat la expoziţia-soră din Geneva a evenimentului „De la primele scrieri la multimedia.”
„O bucată mică de ceramică cu marcaje simbolice, de exemplu, construită în urmă cu 7.000 de ani, poate să transmită un mesaj. Ce spune acesta? Cum şi-au văzut autorii viaţa lor şi care erau grijile lor? Astfel de întrebări sunt exact la fel ca şi cele pe care ni le punem acum, când prin căi moderne de comunicare a tehnologiei noi putem citi mesaje din jurul lumii din diferite culturi sau areale geografice.
Sunt deosebit de încântat şi primesc cu braţele deschise această iniţiativă. Din partea Uniunii Internaţionale pentru Telecomunicaţii şi membrilor ei, îmi exprim mulţumirile călduroase către organizatorii expoziţiei: misiunii permanente din România şi până la organizaţiilor internaţionale din Geneva, Muzeul Civilizaţiei Daco-Romane şi Institului Multimedia Româno-Elveţian”, a declarat la vernisajul expoziţiei Hamadoun Touré, secretarul general al Uniunii Internaţionale pentru Telecomunicaţii.

O echipă pasionată a Prezentului, reunind specialişti ai Trecutului (istorici şi arheologi) şi specialişti ai Viitorului (ingineri şi informaticieni), vă invită să faceţi cu toţii o incursiune în timp, pornind de la cele mai îndepărtate manifestări ale fiinţei umane, într-o călătorie de milenii… de la primele scrieri, la multimedia! (din catalogul expoziţiei).
 
Piesele expuse, reunite într-un număr impresionant, aparţin unora dintre cele mai dintre cele mai reprezentative colecţii muzeale din Transilvania şi Banat: Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu, Muzeul Banatului Timişoara, Muzeul de Istorie Sighişoara şi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca. Multe din piesele expuse includ elemente cu caracter artistic ceea ce face expoziţia interesantă şi pentru publicul amator de artă.
Expoziţia „De la primele scrieri la multimedia” este organizată de către Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei în parteneriat cu Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, în sediul căruia este şi găzduită de altfel.  Puteţi vizita expoziţia în perioada 7 Octombrie 2010 și 3 Noiembrie 2010.
Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.