După ce în data de 5 mai a fost amânată prima dată, neconstituționalitatea privind abuzul în serviciu a fost amânată a doua oara, pentru 15 iunie.

Pe ordinea de zi a şedinţei de marţi, 24 mai,la CCR existau 8 sesizări de neconstituţionalitate legate de articolul 297 din Codul Penal şi articolul 13(2) din Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

 

nicusor constantinescu mic

Care sunt dosarele vizate?

Excepțiile de neconstituționalitate au fost ridicate în dosarele unor nume importante din România, cum ar fi Alina Bica, fosta șefă DIICOT, Nicușor Constantinescu, preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa și Gheorghe Bunea, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila.

  • Povestea lui Nicuşor Constantinescu, preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, îndosarul cu pricina, a fost deja condamnat în primă instanță, la trei ani şi jumătate de închisoare pentru abuz în serviciu. Este acuzat că, în perioada 2009-2013, nu ar fi asigurat finanţarea nerambursabilă corespunzătoare pentru asociații și echipe sportive din județ. Anchetatorii au estimat că prejudiciul cauzat se ridică la peste 8 milioane de euro.
  • Aurel Olărean, fostul primar al municipiului Rădăuți, alături de fostul secretar al Primăriei, a fost trimis în judecată pentru nu mai puțin de șapte infracțiuni de abuz în serviciu. Motivul ar fi că a destituit mai mulți angajați ai instituției, cu încălcarea normelor legale.
  • Fostul președinte al Consiliului Județean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu și alți 12 funcționari din subordine au fost trimiși în judecată pentru că ar fi aprobat contracte de lucrări pentru trei firme descalificate în procedurile de achiziții publice. Au fost acuzați că ar fi acordat aproape 7,50 de milioane de lei pentru două cluburi sportive din Municipiul Brăila, la care Bunea era fondator. Printre cei trimiși în judecată este și fostul director economic al Consiuliului Județean Brăila. La acele cluburi, prejudiciul adus bugetului Consiliului Județean Brăila a fost estimat la aproximativ 3 milioane de lei.
  • Cum așchia nu sare departe de trunchi, în dosarul „Mită la poliţişti”,este implicat nimeni altul decât Marius Bunea, nepotul lui Gheorghe Bunea Stancu, care alături de 22 de polițiști din județul Brăila au fost trimiși în judecată pentru infracțiunea abuzului în serviciu, dar nu numai.

Zegrean a explicat că amânarea unei decizii în cazul excepţiei de neconstituţionalitate privind abuzul în serviciu a fost luată pentru a obţine date legate de dosarele pe această temă, propunerile formulate de procurori şi deciziile instanţelor.


Articolul controversat din Codul Penal prevede că ”fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

Laura Codruţa Kovesi, a declarat că în condiţiile în care Curtea Constituţională a României va decide dezincriminarea abuzului în serviciu, funcţionarii îşi vor îndeplini atribuţiile cum vor dori ei, precizând că cetăţenii sunt cei care trebuie să îşi facă griji.

În urmă cu două săptămâni, în cadrul unei emisiuni televizate, Preşedintele CCR, Augustin Zegrean a declarat că prevederea din Codul Penal privind abuzul în serviciu poate da naştere la interpretări.

„Poate da naştere la discuţii, poate da naştere la interpretări. În Codul Penal e definită infracţiunea, înlegea 78 este o agravantă a pedepsei stabilită în Codul Penal şi întrebarea se poate pune dacă definiţia e în Codul penal sau în legea 78, aici e problema. Avem două infracţiuni definite? (…) Nu cred că orice încălcare de lege de către un funcţionar public trebuie să fie abuz în serviciu, lucrurile trebuie analizate de la situaţie la situaţie”, a afirmat acesta.

„Este destul de complicat, nu am luat o decizie, lucrurile sunt în studiu la Curte, avem şi un document întocmit de Comisia de la Veneţia pe această temă, reglementarea abuzului de putere, a abuzului în serviciu. În Europa mai sunt 12 ţări care sancţionează cu închisoarea abuzul în serviciu, restul nu sancţionează cu închisoarea”, a adăugat Zegrean.

 

BOX:

Direcţia Naţională Anticorupţie are în lucru, în momentul de faţă, 865 de dosare care au ca obiect fraude înachiziţii publice, dintre care, în mare parte, sunt reţinute infracţiuni de abuz în serviciu.

Unul dintre dosare îi vizează pe fostul ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, şi pe fostul Procuror General al României, Tiberiu Niţu. DNA îl acuză pe Gabriel Oprea că a beneficiat, ilegal, de însoţire permanentă şi că în virtutea funcţiei i-a pus la dispoziţie dispozitive rutiere şi lui Tiberiu Niţu.

„Ne apropiem de finalizare, au fost făcute câteva puneri sub acuzare, mai sunt dispuse nişte expertize tehnice, am cerut şi calcularea unor prejudicii materiale, aşteptăm răspunsurile unor instituţii, sper că vom avea curând o soluţie. Aşteptăm răspunsul structurilor ministerului de interne, noi am cerut să se calculeze prejudiciul în dosar”, a afirmat procurorul şef al DNA.

Nici Traian Băsescu nu a tăcut în această poveste. Fostul preşedinte a atacat-o frontal pe şefa DNA pe tema dosarelor care vor fi aruncate în aer de o eventuală decizie de neconstituţionalitate.

”Eu vă asigur că este o afirmaţie propagandistică şi mincinoasă. Este dincolo de orice limită să faci asemenea observaţii sau să încerci să intimidezi Curtea Constituţională spunând 865 de dosare se închid! Dacă sunt bine făcute şi traficul de influenţă se încadrează în legislaţia română…”, a afirmat Băsescu.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.