Elena Fatol şi-a mai încercat o dată norocul la concursul pentru Casa de Pensii a judeţului Cluj. Şi de această dată, cu răspunsurile pregătite de acasă, nu a reuşit să îşi asigure postul de director. Culmea este că organizatorii concursului, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP), nu au făcut nici de această nimic pentru a încerca oprirea trucării acestui concurs, probabil datorită sprijinului pe care familia Fatol îl are în interiorul PNL.

 

 

Pensionarii din judeţul Cluj sunt o masă foarte importantă într-un an în care au loc două rânduri de alegeri: cele europarlamentare şi cele prezidenţiale. Chiar dacă la Casa de Pensii ar trebui să se organizeze concurs, se pare că influenţa politică a încercat a doua oară să îşi spună cuvântul. Episodul al doilea din cadrul concursului de la casa de pensii a fost făcut sub semnul aceluiaşi scenariu: Elena Fatol cu “răspunsurile” nu a reuşit. Interimatul social-democratului Iacob Moholea continuă la Casei de Pensii Cluj, deşi teoretic această epocă a ajuns la final. Elena Fatol a ştiut de prima dată că va câştiga concursul şi ne garanta un interviu după ce va fi “numită” director. În schimb, se pare că nici din a doua încercare nu a reuşit acest lucru.

“Stimate domn coleg, am o rugăminte la dumneavoastră. Chestii din astea pe telefon eu nu pot să discut (n.r. legat de concursul de la Casa de Pensii Cluj). Dacă doriţi să discutăm în altă parte, dar nu prin telefon. Da, într-adevăr am participat, dar aştept acuma să se rezolve problemele. Am înţeles că se reia concursul (n.r. întrebată dacă a picat la concurs). Deci nu discut prin telefon. Cu cea mai mare plăcere oricând putem vorbi. Când voi ajunge să fiu numită pe post cu cel mai mare drag vă voi da un interviu”, a declarat anterior pentru Gazeta de Cluj Elena Fatol, vicepreşedintele PNL Cluj-Napoca şi soţia omului de afaceri Gheorghe Fatol. Ea lasă de înţeles că lucrurile sunt deja stabilite şi că va câştiga cu siguranţă concursul. Faptul că a picat prima dată nu arată în viziunea ei un semn de incompetenţă, ci o şansă pentru reluarea concursului.

 

Social-democraţii lasă pensiile din mână

 

Pe vremea când social-democraţii erau la guvernare cu democrat-liberalii persoanele de la Casa Judeţeană de Pensii se susţineau pe criterii politice. Societatea a evoluat şi se pare că pentru a se desemna directorul executiv se organizează un concurs de către Casa Naţională de Pensii în colaborare cu Agenţia Naţională a Funcţionarului Public. Culmea este că aceste concursuri au fost inventate doar la nivel ideatic, când de fapt “aranjamentele” se fac tot la nivel politic.

 

Pila liberală de la Pensii

 

Iacob Moholea a fost directorul social-democrat de la Casa Judeţeană de Pensii Cluj. Cum el a deţinut această funcţie prin intermediul unei delegaţii de exercitare temporare a atribuţiilor de director, aceasta a expirat şi a venit momentul organizării unui concurs. Acesta deţine în continuare funcţia de director executiv pe o perioadă limitată datorită eşecului USL de a trimite un candidat capabil la concurs. Vicepreşedintele PNL Cluj-Napoca, Elena Fatol, nu a reuşit să îşi adjudece postul “din primul tur.”

 

PSD se mulţumeşte cu adjuncţii

 

Social-democraţii ar trebui să fie mai apropiaţi de pensionari. În schimb, au lăsat “rapid” din braţe Casa de Pensii din Cluj. Fostul conducător al instituţiei, Iacob Moholea, s-a mulţumit cu conducerea adjunctă a instituţiei. În schimb, pentru postul de director “plin” s-au înscris trei persoane. Cum cea care ar fi trebuit să câştige, vicepreşedintele PNL Cluj-Napoca, Elena Fatol, nu a reuşit să obţină măcar nota de trecere, toţi cei trei candidaţi au picat. Probabil că oficialii Casei Naţionale de Pensii vor mai organiza încă o dată concursul, însă pentru asta trebuie să treacă din nou prin toate etapele. Ei trebuie să trimită din nou o adresă prin care anunţă concursul la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, aceştia să publice din nou anunţul în Monitorul Oficial şi lucrurile devin deja bătătoare la ochi.

 

SRI a “închis ochii”

 

Două posturi s-au scos la concurs la Casa de Pensii Cluj, unul de director executiv şi unul de director adjunct. În 16 octombrie a avut loc proba scrisă. Pentru concursul de director adjunct a trecut de faza eliminatorie un candidat din trei, Rodica Şelaru. Ea este din interiorul sistemului, lucrând la Casa de Pensii Cluj. Pentru concursul de director executiv au picat toţi trei candidaţii înscrişi, inclusiv Elena Fatol.

Oficialii ANFP au declarat că subiectele nu pot ajunge la candidat înainte de susţinerea concursului, acestea fiind extrase cu 1 minut înainte de demararea procedurii. Mai mult, reţeaua informatică a ANFP ar fi supravegheată de toate instituţiile statului, deci Serviciul Român de Informaţii (SRI) ar trebui să ştie dacă subiectele au ajuns înaintea concursului la un candidat sau la altul. Aparent, candidatul PNL Elena Fatol ar fi obţinut aceste subiecte înainte de concurs, conform unor surse.

“Poate au existat negocieri în  interiorul USL, dar doar la nivelul că doar PNL să îşi trimită candidaţi sau doar PSD să îşi trimită candidaţi. În rest e un concurs, se poate înscrie oricine”, a arătat o sursă de la conducerea clujeană a USL.

 

Fatol tranzacţionează cu frăţia DNA

 

Elena Fatol, vicepreşedintele PNL Cluj-Napoca, care doreşte să fie noua şefă a Casei Judeţene de Pensii Cluj, este nimeni alta decât soţia cunoscutului afacerist Gheorghe Fatol. Familia Fatol a fost cunoscută pentru un “exit” de succes în domeniul afacerilor: a vândut hotelul Rimini către Arpad Paszkany, care ulterior l-a transformat în Hotel Granata. Tranzacţia a fost realizată cu ajutorul avocatului Radu Şomlea, fratele procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Cluj, Elena Botezan.

Culmea este că celelalte afaceri ale familiei Fatol se sfârşesc cu insolvenţe, cu cereri de intrare în faliment şi cu probleme peste probleme. Fosta firmă Rimini Impex deţinută şi actualmente de Gheorghe Fatol împreună cu fiul său, Andrei Cristian Fatol, şi-a schimbat denumirea în Gold Voltaic. Firma a intrat în insolvenţă în 2012, iar cifra de afaceri a scăzut simţitor anul trecut, dar şi profitul a fost unul negativ, de 85.863 de lei.

Maritim Comerţ Mixt este o altă firmă închisă de familia Fatol, societate care a fost deţinută atât de Elena Fatol şi de Gheorghe Fatol. Sherry Comexim este o altă firmă de-a lui Gheorghe Fatol care a fost radiată. G&H Fatol Impex este o altă firmă deţinută de Gheorghe Fatol împreună cu cetăţeanul german Heinz Lingl Karl. Astero Impex este o societate administrată de Gheorghe Fatol şi deţinută de Nicolae Soporan. Chiar dacă societatea este funcţională, ea nu a mai declarat cifră de afaceri în ultimii cinci ani, respectiv din 2008. Şepcile Roşii este o altă societate a lui Gheorghe Fatol care nu a mai declarat cifră de afaceri în ultimii cinci ani, din 2009.

Cu toate că nu a prea reuşit în ultima perioadă cu afacerile, familia Fatol intenţionează să îşi mute domeniul de activitate în domeniul energiei. Din acest motiv Gheorghe Fatol a creat în 2013 trei societăţi împreună cu Florin Baciu: Gero Voltaik, Vocarm Voltaik şi Cron Voltaik.

 

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.