Blocul mamut al celor de la Prima Rom din cartierul Zorilor s-a dovedit pana la urma a fi una dintre cele mai mari țepe imobiliare din Cluj-Napoca. Majoritatea locatarilor care au platit rate pot ramane in strada pentru ca bancile au intaietate in a primi banii, iar oamenii simpli sunt la coada. Societatea de insolvența este Solvendi, insa in curand se va stabili o noua firma. Gazeta de Cluj va prezinta in exclusivitate raportul de insolvența al firmei Prima Rom.

Unul dintre locuitorii din ansamblul Prima Rom a declarat pentru Gazeta de Cluj sub protecția confidențialitații sursei ca a platit 52.200 de euro in rate și ca mai are de dat 19 procente. Avand in vedere ca el a platit majoritatea ratelor cu TVA de 19%, el susține ca a platit cam toata suma și ca ar trebui sa iși mai recupereze 7.000 de euro. Impreuna cu 70 de persoane, a depus contestație la procedura de insolvența, care se va judeca saptamana viitoare la Tribunalul Maramureș.

Creanța depusa in procedura de insolvența este de 72 de milioane, din care au fost verificați 65 de milioane. Principalul creditor este Credit Europe Bank, care are de primit o datorie de aproape 32 de milioane de lei, BRD Groupe Societe Generale are de recuperate 6,5 milioane, iar Direcția Generala a Finanțelor Publice trebuie sa incaseze aproximativ 1,3 milioane de lei. O alta societate care mai trebuie sa primeasca bani este firma lui Radu Vlas, Ardeal Construct, in valoare de 1,9 milioane de lei, iar proprietarul, Dorin Marchiș are de recuperate 2,6 milioane de lei. Pe de alta parte, in grupa V de recuperari sunt persoanele și societațile care au apartamente in blocurile Prima Rom din Zorilor.

Cine sunt cei de la Prima Rom?

Prima Rom este deținuta de Dorin Felician Marchiș și Ștefana Marchiș. Societatea a avut maximul cifrei de afaceri in 2007, cand a avut venituri de 23 de milioane, iar de atunci a fost in picaj: in 2008 7 milioane de lei, in 2009 a avut venituri de 695.000 de lei, in 2010 de 780.000 de lei, iar in 2012 de 13,6 milioane de lei. Profitul realizat anul trecut a fost de 2,2 milioane de lei, iar datoriile au ajuns la nivelul sumei de 34 de milioane. Numarul de angajați pe care compania l-a declarat anul trecut a fost de 44.
Hermitage Development este o alta firma deținuta de Dorin Felician Marchiș, care a avut o cifra de afaceri anul trecut de 911.000 de lei, profit de 8.000 de lei și datorii de 2,5 milioane de lei. Marchiș Dorin Felician și cu Marchiș Ștefana au o alta firma, Nobori, care in 2010 a avut o cifra de afaceri de 24.249 lei, iar anul trecut a avut o cifra de afaceri de 905.384, profit de 18.000 de lei, iar datoriile au fost de 7 milioane de lei. Societate a avut 18 angajați.

Cu Jeep-ul in insolvența

“Prin incheierea pronuntata in sedinta din data de 05.09.2012, in dosarul nr. 6765/100/2012, aflat
pe rolul Tribunalului Maramures, Sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal, s-a dispus deschiderea procedurii in forma simplificata fata de SC Prima Rom SRL Baia-Mare, in calitate de lichidator judiciar fiind desemnata societatea profesionala SOLVENDI S.P.R.L. Cluj-Napoca.
Prezentul raport privind cauzele si imprejurarile care au dus la aparitia starii de insolventa a debitoarei SC Prima Rom SRL a fost intocmit cu respectarea prevederilor legale expres prevazute de articolul 20 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 85/2006.
In vederea stabilirii cauzelor intrarii in stare de insolventa a societatii debitoare, au fost avute in vedere mai multe planuri si anume: analiza evolutiei contului de profit si pierderi, analiza situatiei patrimoniale si a indicatorilor economico-financiari, analiza realizata pe baza bilanturilor contabile si a raportarilor semestriale.
Perioada de timp luata in calcul este reprezentata de ultimii trei ani de activitate de dinaintea
deschiderii procedurii.
Pentru a stabili cauzele intrarii in procedura simplificata de faliment a societatii debitoare lichidatorul judiciar a efectuat cercetari pe mai multe planuri si anume: analiza evolutiei contului de profit si pierderi, analiza situatiei patrimoniale si a indicatorilor economico-financiari, analiza realizata pe baza documentelor contabile, a bilanturilor contabile si a raportarilor semestriale intocmite de societate pentru perioada 2010 – 30.06.2012.

Structura prezentului raport este urmatoarea:
– prezentarea societatii debitoare
– analiza evolutiei contului de profit si pierdere,
– analiza situatiei patrimoniale,
– analiza indicatorilor de activ si pasiv,
– analiza riscului de faliment,
– concluzii.

Prezentul raport urmeaza a fi completat astfel cum vom arata in cuprinsul sectiunii 5. Optiunea lichidatorului judiciar de a intocmi prezentul raport in aceasta forma, a avut in vedere prevederile
art. 20 alin. 1 lit. b din Legea nr. 85/2006, care statueaza asupra obligatiei lichidatorului judiciar de a intocmi raportul privind cauzele si imprejurarile care au dus la aparitia starii de insolventa intr-un anumit termen prevazut de lege.
Mentionam ca, in vederea intocmirii prezentului raport, a fost purtata corespondenta indelungata
cu societatea debitoare, acesta reprezentand si motivul principal pentru care acest raport nu a fost
finalizat pana la acest moment.
Activele imobilizate din patrimoniul societatii debitoare sunt reprezentate de imobilizari corporale. Imobilizarile corporale denumite si imobilizari materiale sau fixe, tangibile, sunt acele bunuri care sunt destinate sa serveasca o perioada indelungata in activitatea unitatii patrimoniale si care participa la mai multe cicluri ale activitatii de exploatare.
Pe parcursul perioadei analizate imobilizarile corporale existente in patrimoniul societatii debitoare urmeaza o evolutie descendenta. Aceasta diminuare valorica a imobilizarilor corporale s-a datorat inregistrarii amortizarii aferente, precum și transferarii in anul 2012 a terenului din str. Observatorului, nr. 134-138, aferent imobilului ANSAMBLU DE LOCUIT, SPAȚII COMERCIALE, BIROURI, GARAJ SUBTERAN. Valoare totala a terenului transferat la stocuri a fost de 10.406.134 lei.
La sfarsitul perioadei analizate cuantumul total al imobilizarilor corporale conform bilanțului este de 511.235 lei, iar structural acestea sunt formate din:
– teren,
– mijloace de transport.
Terenul existent in patrimoniul societații debitoare este reprezentat de teren in suprafata de 932 mp, situat in loc. Cluj-Napoca, str. Traian Moșoiu, nr.62A, jud. Cluj inregistrat la valoare contabila de 511.234,90 lei.
Mijloacele de transport ce se regasesc in patrimoniul debitoarei sunt reprezentate de doua autoturisme amortizate integral, respectiv: Jeep Grand Cherokee Sport inregistrat la valoare de intrare de 86.260,53 lei, valoare contabila 0 lei, Volvo inregistrat la valoare de intrare de 158.337,99 lei, valoare contabila 0 lei.
In cursul anului 2010 in evidența contabila au fost inregistrate și imobilizari financiare reprezentate de creanțe imobilizate in cuantum total de 114.525 lei, care la inchiderea exercițiului financiar au prezentat sold zero.

Activele circulante din patrimoniul societatii debitoare sunt reprezentate de:
– stocuri,
– creante,
– disponibilitati banesti.

Stocurile
Pe parcursul perioadei analizate stocurile detinute de societatea debitoare urmeaza o evolutie oscilanta, astfel, in anul 2011 se inregistreaza o diminuare a cuantumului acestora urmata de o creștere valorica in 2012, creștere datorata in principal transferului la marfuri a terenului mai sus amintit și a inregistrarii la marfuri a imobilului din str. Observatorului.
La sfarsitul perioadei analizate valoarea totala a stocurilor este de 55.267.753 lei iar structural sunt reprezentate de:
– materii prime,
– materiale consumabile,
– produse in curs de executie,
– marfuri.
Materiile prime și materiale consumabile insumeaza o valoare de inregistrare totala de 15.041,59 lei și sunt reprezentate in principal de materii prime și materiale ca: abrazivi, adezivi, amorsa, bronz, ciment, etc.
Produsele in curs de executie sunt reprezentate de productia neterminata (aferenta imobilului din str. Observatorului) iar la sfarsitul perioadei analizate se regasesc in valoare totala de 4.384.819,84 lei.
Marfurile existente in stoc inregistrate la valoare de 50.867.891,68 lei sunt reprezentate de:
– terenul din str. Observatorului in suprafața de 4.730 mp + cladirea aferenta imobilului
ANSAMBLU DE LOCUIT, SPAȚII COMERCIALE, BIROURI, GARAJ SUBTERAN din str.
Observatorului, in valoare totala de 50.861.311,11 lei.
– telecomenzi uși garaj in valoare de 6.580,57 lei.”, se arata in raportul facut de cei de la Solvendi in privința insolvenței Prima Rom.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.