Home Justiție Executorul judecătoresc Marius Sin judecat pentru înşelăciune şi fals

Executorul judecătoresc Marius Sin judecat pentru înşelăciune şi fals

2377

La jumătatea anului trecut, executorul judecătoresc clujean Marius Sin a fost trimis în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. Procurorii l-au trimis în faţa instanţei pentru fapte care s-au petrecut când Sin era avocat şi ar fi falsificat o serie de contracte de vânzare-cumpărare a unor imobile. Executorul judecătoresc face parte din cercul de cunoştinţe al lui Dan Tonchievici, fost lider PSD implicat într-o serie de afaceri imobiliare. De altfel, Sin este judecat, alături de Tonchievici, într-un alt dosar penal de înşelăciune care se află pe rolul Curţii de Apel Cluj.

 

Chiar dacă dosarul în care executorul judecătoresc Marius Sin este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată a fost înregistrat la mijlocul anului trecut pe rolul Curţii de Apel Cluj, la termenul care a avut în urmă cu câteva zile, el a cerut amânarea judecăţii pentru a avea timp să îşi angajeze un avocat.

Potrivit rechizitoriului, ”obiectul acestor sesizări îl constituie antecontractul de vânzare-cumpărare atestat sub nr. 6/28.05.2009 de către inculpatul Sin Marius, în calitate de avocat (în prezent executor judecătoresc), care identifică în calitate de părţi contractante, semnatari ai actului, pe numitul B.I. (în prezent decedat), în calitate de promitent vânzător şi pe inculpatul Hădărean (nepot al defunctului B.I.) în calitate de promitent cumpărător. Din expertizele efectuate asupra antecontractului rezultă că acesta nu a fost semnat de către promitentul vânzător B.I.. Este de menţionat că în antecontract a fost consemnată promisiunea de vânzare, respectiv promisiunea de cumpărare a imobilelor casă familială şi curte cu grădină în suprafaţă de 558 mp şi vie în suprafaţă de 3576 mp, cu preţul de 70.000 lei în legătură cu care s-a făcut menţiunea. (…) La data de 5.02.2010 numiţii B.A. şi C.M., fraţii defunctului B.I., au înregistrat o acţiune la Judecătoria Turda, sub numărul de dosar 900/328/2010, prin care i-au chemat în judecată pe inculpatul Hădărean Ionel Călin şi partea vătămată Sabău Ana, precum şi pe ceilalţi moştenitori colaterali, pentru stabilirea şi partajarea masei succesorale rămase după defunct”, arată rechizitoriul.

 

Semnături false

Potrivit aceluiaşi document, ”având în vedere cererea de chemare în judecată, inculpatul Hădărean Ionel Călin a înregistrat o cerere reconvenţională şi a depus antecontractul de vânzare-cumpărare pretins a fi încheiat cu defunctul B.I., solicitând ca instanţa să-i oblige pe ceilalţi moştenitori să încheie cu el contract autentic de vânzare-cumpărare cu privire la imobilul respectiv.

Imediat după depunerea antecontractului de vânzare-cumpărare, ceilalţi moştenitori au contestat autenticitatea acestui act, suspiciunile exprimate fiind împărtăşite şi de instanţa de judecată ce a dispus efectuarea unei expertize criminalistice. Raportul de expertize criminalistică nr. 233/13.12.2012 al Laboratorului Interjudeţean de Expertize Criminalistice Cluj, a confirmat suspiciunea şi a concluzionat că antecontractul de vânzare-cumpărare prezentat de inculpatul Hădărean Ionel Călin în faţa instanţei de judecată nu a fost semnat de către defunctul B.I.

În fapt, în cursul anului 2009, anterior datei de 20 noiembrie 2009, inculpatul Hădărean Ionel Călin, care ocazional îl ajuta pe defunctul B.I. la muncile în gospodărie, profitând de faptul că defunctul nu fusese căsătorit şi nu avea descendenţi, a sesizat oportunitatea de a dobândi în mod fraudulos o parte din patrimoniul acestuia cu ajutorul inculpatului Sin Marius, care la acea dată avea calitatea de avocat”, arată rechizitoriul.

Reporterii Gazeta de Cluj l-au contactat pe Marius Sin la numerele de telefon afişate pe site-ul Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti Camera Executorilor Judecătoreşti Cluj, dar nu a răspuns apelurilor pentru a îşi exprima un punct de vedere vizavi de acuzaţiile care i se aduc.

 

Executorul judecătoresc Marius Sin implicat în ”lotul” Tonchievici

Executorul judecătoresc Marius Sin mai este implicat într-un dosar penal de înşelăciune alături de Dan Tonchievici, fost lider PSD clujean implicat într-o serie de afaceri imobiliare.

În acest caz, executorul judecătoresc Sin a poprire pe pensia unui bătrân, Dragoste Gligor care a cumpărat un imobil situat în cartierul Bună Ziua, pe strada Tonitza nr. 8-10 de la Tudor  Florian Oltean, co-inculpat alături de Sin şi Tonchievici.  Înţelegerea a fost negociată pentru suma de 116.000 de euro, pentru o suprafaţă de 150 mp.  Din suma negociată, Dragoste a achitat, în trei tranşe, suma de 80.000 de euro, plăţi atestate de trei antecontracte de vânzare-cumpărare. Când Dragoste mai avea de plătit ultima tranşă din valoarea totală a imobilului, pentru că a întârziat la plată două zile, i s-au cerut 17.000 de euro în plus.

În data de 16.07.2013 se ia legătura cu Societatea civilă profesională de executori judecătoreşti Adam şi Oszoczki prin care Oltean Tudor îi trimite lui Dragoste o notificare prin care îl somează că mai are încă de plătit suma de 52.000 euro şi îl anunţă că a pierdut un avans de 45000 euro, şi îl somează ca în termen de 24 de ore să predea cheia imobilului, altfel recurge la metoda reintrării în posesie prin executare silită.  Sin preia dosarul şi în data de 28.11.2014 Dragoste este executat silit.

 

Amendă sau închisoare de la 6 luni la trei ani

Executorul judecătoresc Marius Sin din Turda a fost trimis în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, faptă prevăzută de articolul 322 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 5 alin. 1 C.pen.

”Falsificarea unui înscris sub semnătură privată prin vreunul dintre modurile prevăzute în art. 320 sau art. 321, dacă făptuitorul foloseşte înscrisul falsificat ori îl încredinţează altei persoane spre folosire, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, arată textul de lege.


Antecontract falsificat

Potrivit rechizitoriului, ”contrar realităţii, inculpatul Sin a aplicat menţiunea de atestare a datei identităţii părţilor şi conţinutului actului (în conformitate cu dispoziţiile art. 3 alin. 1 teza a III-a din Legea nr. 51/1995), cu numărul 06 din 28.05.2009, număr pe care îl atribuise anterior unei alte lucrări, respectiv un contract de vânzare-cumpărare încheiat de defunctul B.I. cu martorul H.A. (acest din urmă act este real, fiind semnat de B.I.. Antecontractul de vânzare-cumpărare ce avea un conţinut nereal, a fost semnat în calitate de promitent cumpărător de inculpatul Hădărean Ionel Călin. Antecontractul de vânzare-cumpărare falsificat a fost folosit pentru prima oară la data de 20.11.2009 când inculpatul Sin Marius l-a depus la Biroul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Turda, împreună cu cererile de notare în cărţile funciare nr. …şi … ale municipiului Turda, cereri făcute în numele lui B.I., care era decedat încă din data de 22.10.2009. Ulterior, în cursul lunii martie 2010, inculpatul Hădărean a folosit la rândul lui antecontractul de vânzare-cumpărare falsificat atunci când s-a prevalat de el în faţa instanţei de judecată, pretinzând dreptul de a dobândi prin cumpărare imobilele respective”, arată procurorii.

Sebastian Albescu

1 COMMENT

  1. Tonchevici aparține camarilei psd ? Asa se explica de ce dosarul se amana tergiverseaza de aproape 2 ani.
    Mânăriole executorului Sin Mariis continuă bine mersi şi în prezent.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here