Expiră tarifele maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA)

131

În trei zile, pe 18 mai 2017, expiră tarifele maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), propuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care au apărut în noiembrie 2016 în Monitorul Oficial. Noile tarife ar trebui să fie adoptate prin lege, însă cum procedura mai durează, nu este exclusă o prelungire a plafonării. Între timp, potrivit surselor guvernamentale, se lucrează la tarife noi, aproape identice, ba chiar mai mici la unele categorii de şoferi.

Cadrul legal RCA, reprezentat de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 54/2016, stabilea că asigurătorii RCA trebuie să respecte, timp de șase luni, tarifele maxime pentru polițe stabilite de ASF.

Noua lege RCA a fost aprobată de Senat și de comisiile de specialitate din Camera Deputaților. Potrivit noii legi, prețurile asigurării obligatorii nu vor mai fi fixate prin lege, ci se vor baza pe un tarif de referință calculat de ASF. Tariful de referinţă nu va fi obligatoriu, dar sursele citate de profit.ro afirmă că normele ASF vor limita posibilitatea depăşirii tarifului de referinţă cu peste 50%.

Transportatorii şi reprezentanţii service-urilor auto au solicitat deja prelungirea cu trei sau şase luni a plafonării existene, introduse de Guvernul Cioloş la presiunea aceloraşi actori sociali. Premierul Grindeanu a dat asigurări, săptămâna trecută, că nu există riscul ca tarifele RCA să explodeze, chiar dacă plafonarea expiră înainte de adoptarea noii legislaţii relatează Stiripesurse.