Alimentatia

 

Anumite alimente cresc tensiunea arteriala (au efect hipertensiv), in timp ce altele au efect invers, hipotensiv. De exemplu, preparatele prajite, cafeaua cu cofeina, alimentele grase sau bauturile alcoolice cresc tensiunea arteriala, iar fructele acre sau verzi, cerealele, lactatele, pestele si legumele o scad. Persoanele care se afla sub sau peste valorile normale ale tensiunii arteriale pot urma o anumita dieta care sa ajute la reglarea tensiunii. Valorile normale ale tensiunii arteriale sunt considerate cele care se afla in intervalul 90 mmHg si 140 mmHg. Atentie insa, este important ca dieta sa fie adoptata in urma recomandarii unui specialist si sa fie bazata pe alimente sanatoase.

Anumite exercitii fizice pot scadea sau creste tensiunea

Exercitiile fizice sau alte activitati care solicita mult musculatura cresc tensiunea arteriala, intrucat in cazul efortului fizic puternic inima pompeaza catre muschi mai mult sange. Anumite activitati insa pot genera scaderea tensiunii arteriale, sustin cercetari recente. O plimbare in ritm normal este una dintre acestea. Astfel, un program format din exercitii adapte la nevoile fiecarei persoane este o alta modalitate de a regla tensiunea arteriala.

Emotiile  si somnul

Emotiile puternice cauzate de evenimente neplacute, periculoase, de sperieturi sau de momente de bucurie extrema ridica de asemenea nivelul tensiunii arteriale. Stresul, de asemenea, ridica nivelul tensiunii. In schimb, un somn adanc, de calitate, pune organismul intr-o stare latenta care include scaderea tensiunii arteriale. In plus, anumite parti ale creierului care controleaza starea somnului sunt implicate si in secretia de hormoni si alte elemente care influenteaza tensiunea arteriala.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.