Gazeta de Cluj vă prezintă povestea unui bărbat, care deşi fiind moştenitor legal al unui teren, nu a putut să îl deţină cu adevărat din cauza unor practici ilegale ale unor oameni ce au dorit neapărat să pună mâna pe respectivul pământ. Se pare că nici primăria, nici poliţia nu s-au arătat interesate de acest subiect, deşi bărbatul şi-a căutat dreptatea prin intermediul nenumăratelor sesizări.

 

Mircea Oşan, cetăţean al comunei Baciu, este moştenitor al unui teren denumit „Nagyret” T44, cu o suprafaţă de 2500 de mp, de pe urma bunicii acestuia. Având o suprafaţă considerabilă, bărbatul a încercat de-a lungul timpului să îl întreţină pe cât posibil, urmând să obţină un titlu de proprietate ca mai apoi să facă împărţeala cu cele trei cumnate ale bunicii, fiind moştenitoare legale şi acestea

După ce a umblat ani de zile cu actele necesare pe la primăria comunei Baciu , pentru obţinerea unui titlu de proprietate, acesta a avut surpriza să afle că terenul respectiv a trecut în proprietatea altei persoane care nu are nici un grad de rudenie cu bunica sa.

În toată această perioadă, când Ioan Pop deţinea funcţia de primar, Oşan a fost trimis de la primăria comunei Baciu, la primăria comunei Gîrbău şi invers, dar nimeni nu a putut să îl ajute pentru ca pământul respectiv să intre în posesia lui. Între timp, acestuia i s-a propus de nenumărate ori de către un bărbat să-şi vândă terenul după ce obţine titlu de proprietate.

Oşan relatează cum un domn, Remus Bacalu, a încercat să îl convingă de mai multe ori să îi vândă pământul deoarece cumpărase un teren ce se afla gard în gard cu acesta şi voia să îl mărească pentru a deschide o fabrică de prelucrare a materialelor. După o serie de insistenţe, Bacalu deşi a fost refuzat, a reuşit în cele din urmă să treacă terenul în proprietatea lui.

„După ce a cumpărat un teren lângă mine, acest domn, Remus Bacalu a încercat să mă convingă să îl vând şi pe cel ce a aparţinut bunicii mele, căci el vrea să îşi deschidă o fabrică, iar numai un pământ nu îi ajunge pentru că este prea îngust, iar în oraş nu poate obţine autorizaţie. Eu i-am răspuns că nu îl vând pentru că este moştenire de la bunica mea. Într-o zi acesta m-a întrebat dacă am titlu de proprietate pentru acest teren, iar eu i-am zis că nu am încă, dar că am început procedura şi mi-am depus documentaţia necesară. După ce i-am dat de înţeles că nu intenţionez să vând terenul, la nici o lună de zile, Bacalu vine la mine acasă unde era numai mama mea şi îi lasă numărul lui de telefon ca să îl sun în caz că mă răzgândesc şi mă decid să îl vând.

După ceva timp, mă duc să curăţ pământul, moment în care văd că apare Bacalu şi îmi spune că eu nu mai am ce căuta acolo deoarece el a cumpărat terenul şi acum este proprietatea lui.

Femeia de la care Bacalu a cumpărat terenul, Florica Roba a reuşit prin metode necunoscute să pună mâna pe pământ, trecându-l mai întâi pe numele unei persoane, ca mai apoi să se dea drept moştenitoare a acesteia şi să solicite în cele din urmă un titlu de proprietate pe numele ei”.

sesizari

Titlu de proprietate făcut pe numele unei persoane decedate de 13 ani

Mirarea şi mai mare a lui Oşan a fost faptul că tot acest proces s-a derulat foarte repede, în ideea în care el a umblat ani de zile ca să obţină un titlu de proprietate, iar o persoană care nu a avut niciodată nici o legătură cu bunica acestuia a reuşit să-l obţină în doar două luni. Mai mult de atât, documentaţia ce a stat la baza obţinerii acestui titlu s-a făcut prin intermediul unei persoane decedate.

„Persoana prin intermediul căruia Florica Roba a obţinut titlul de proprietate a decedat încă din anul 1995. Cum se face ca unei persoane care este decedată de atâta timp să i se întocmească în anul 2008 astfel de documente? Adică după 13 ani de la moartea Anicăi Mocan, se trece pământul pe numele ei ca mai apoi respectiva Florica Roba să îşi facă titlu de proprietate şi să îl vândă lui Bacalu. Este suspect… Cum a reuşit Bacalu până la urmă să obţină ce a vrut şi mai ales prin ce metodă?

Văzându-mă în această situaţie, am apelat la primăria comunei Baciu, dar nimeni nu m-a băgat în seamă pentru a mă ajuta. Am formulat către primărie nenumărate cereri prin care am solicitat toate actele ce au stat la baza eliberării titlului de proprietate în favoarea lui Anica Mocan, ţinând să precizez în mod special că Mocan este decedată în anul 1995, iar actele s-au făcut în 2008!”

titlu proprietate

O eroare sau o manevră ilegală?

Din actele primite de la primărie şi de la Prefectura Cluj, Oşan Mircea a reuşit să obţină informaţii asupra tuturor bunurilor ce au fost deţinute de persoana decedată pentru a vedea dacă într-adevăr şi terenul lui se află pe lista bunurilor rămase.

„De pe urma femeii au rămas 19 imobile, dar nicăieri nu era trecut şi terenul meu. Când m-am uitat mai bine am văzut că printre toate aceste bunuri, figura şi terenul cumpărat de Bacalu, ce a aparţinut vecinului ce se afla gard în gard cu mine. A cumpărat respectivul teren în ideea în care, a crezut că va reuşi să mă convingă şi pe mine să i-l vând pe al meu, ca mai apoi să îşi deschidă fabrica. Deşi nu m-am lăsat convins a făcut tot posibilul să obţină ce a vrut iniţial. Dar întrebarea mea este următoarea: O fi o eroare sau  o manevră ilegală? Şi dacă ar fi o eroare, atunci de ce nu mă ajută nici primăria, nici poliţia să îndrept această eroare şi să iau ce mi se cuvine?”

Dată fiind această situaţie, Oşan încă speră că autorităţile locale vor face dreptate în cazul lui, iar în caz contrar, bărbatul susţine că va apela la instanţă. Persoanele pe care bărbatul le acuză sunt: fostul primar al comunei Baciu, Ioan Pop, inginerul Lenghel, secretarul Pripon Ioan, dar şi cei care au reuşit să pună mâna pe teren cu ajutorul acestora.

În certificatul de legatar suplimentar al Anicăi Mocan, atestat de notarul public Ștefan Iancu, apare că de pe urma acesteia, Florica Roba (fosta Badea până la recăsătorie), are calitatea de legatară cu o cotă de 1/1 parte.

Ioan Pop a fost primar al comunei Baciu timp de 23 de ani, iar pe perioada mandatului său a fost acuzat de mai multe ori pentru săvârşirea unor infracţiuni de fals de acte.

În 2015, Pop a fost trimis în judecată pentru că ar fi folosit un act fals cu scopul de a primi indemnizaţie de handicap, dar a reuşit să scape de pedeapsă, plătind prejudiciul creat Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj. Totodată, acesta a fost acuzat de nenumărate ori pentru permiterea unor construcţii în comună ce nu respectau normele de urbanism şi deşi au fost aduse sesizări din partea cetăţenilor nemulţumiţi, datorită sumelor frumoase pe care le încasa de la societăţile ce se ocupau de respectivele construcţie, primarul s-a făcut că plouă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.