Unul dintre liderii Partidului Ţaranist, Liviu Petrina (fratele lui Mircea Petrina, unul dintre patronii Bogart Construct şi fost prorector in cadrul UTCN) este acuzat de fraudarea statului prin intermediul unor firme care administrau reţeaua de jocuri de noroc Superbet. Pentru ca afacerea sa mearga mai departe şi sa ramana in familie, licenţa Superbet şi punctele de lucru au fost preluate de firme infiinţate peste noapte şi in cadrul carora au interese fiica lui Liviu Petrina, Augusta Valeria Dragic, şi soţul ei, sarbul DRAGIC SACHA. In aceasta situaţie, Ministerul de Finanţe spune ca nu vede nici o legatura intre acuzaţiile care i se aduc lui Liviu Petrina şi infiinţarea firmelor conduse de fiica lui impreuna cu soţul ei. Liviu Petrina a fost acuzat ca a colaborat cu Securitatea, dar a fost “spalat” de CEDO.

Liviu Petrina, lider in cadrul Partidului Ţaranist şi fratele fostului prorector de la Universitatea Tehnica Cluj Napoca, a fost trimis in judecata intr-un proces penal, fiind acuzat de o frauda de aproape 200.000 de euro. Dosarul a fost trimis in judecata de procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Buftea care il acuza pe Petrina de evaziune fiscala. Potrivit Parchetului, in perioada ianuarie – septembrie 2010, Petrina, in calitate de administrator al unei societaţi comerciale (ce avea ca obiect principal de activitate jocurile de noroc) a reţinut fara a vira in termenul legal, de 30 de zile, de la scadenţa sume reprezentand impozite şi contribuţii sociale cu reţinere la sursa. Petrina a deţinut licenţa pentru jocurile de noroc Superbet care s-au dezvoltat in cadrul unei reţele naţionale cu 40 de agenţii, dar inainte ca el sa fie trimis in judecata, firma lui a intrat in insolvenţa. Dupa o perioada de timp, a fost infiinţata firma ABS North Betting, care a obţinut o noua licenţa pentru acest tip de jocuri de noroc şi a preluat agenţiile Superbet. In cadrul ABS North Betting asociatul majoritar este DRAGIC SACHA, ginerele lui Petrina. Reporterii Gazeta de Cluj au incercat sa intre in contact cu Liviu Petrina prin intermediul fratelui lui, Mircea, fostul prorector UTCN, care ne-a transmis ca Liviu Petrina nu mai are nici o legatura cu firmele care administreaza reţeaua Superbet, iar DRAGIC SACHA este plecat in Franţa impreuna cu soţia. Cu alte cuvinte, SC Advanced Betting System, firma administrata de DRAGIC SACHA, a acumulat o datorie faţa de stat de peste 1,9 milioane de lei, iar societatea a intrat in insolvenţa. In acelaşi timp, DRAGIC SACHA, acţionarul majoritar al ABS North Betting continua afacerea Superbet.

Ministerul Finanţelor ridica din umeri

La aceasta stare de fapt, Ministerul finanţelor spune ca nu vede absolut nici o problema. “Sc Super Bet Betting&Gaming, avand ca acţionari pe Draghici Augusta Valeria (fiica lui Liviu Petrina) cu 95,031% şi Petrina Liviu cu 4,969% a aplicat pentru obţinerea licenţei de organizare şi autorizaţiei de exploatare a jocurilor de noroc tip pariuri in cota fixa in data de 26.10.2009. dupa expirarea autorizaţiei de exploatare a jocurilor de noroc, la data 30.11.2010, societatea nu a mai solicitat reautorizarea. SC Advanced Betting System, avand ca acţionari Torrisdale Limited cu 99,99% şi Enache Richard Constantin cu 0,01% a aplicat pentru obţinerea licenţei de organizare şi autorizaţiei de exploatare a jocurilor de noroc tip pariuri in cota fixa in data de 25.10.2010. (licenţa a fost obţinuta fiind valabila pana la data de 31.102011, n.red.). In data de 20.10.2011 Sc Advanced Betting System a notificat comisia cu privire la modificarea administratorului societaţii, noul administrator fiind Draghici Sacha, cetaţean sarb”, arata reprezentantul Ministerului de Finanţe. In urma unei şedinţe a Comisiei de autorizare a jocurilor de noroc din data de 29.08.2012 a fost revocata licenţa pentru ca SC Advanced Betting System a adunat datorii de peste 1,3 milioane de lei. “SC ABS North Betting, avand ca acţionari pe Enache Richard Constantin cu 0,02% şi Dragic Sacha cu 99,98& a aplicat pentru obţinerea licenţei de organizare şi exploatare a jocurilor de noroc tip pariuri in data de 06.07.2012 (…) licenţa fiind valabila pana la 31.08.2017. din analiza documentaţiei depuse potrivit prevederilor legale atat in cazul Advanced Betting system cat şi in cazul ABS North Betting nu rezulta ca cele doua societaţi işi vor desfaşura activitatea sub brandul Super Bet. In ceea ce priveşte punctele de lucru, agenţiile de pariuri, acestea au fost mai intai inchise de SC Advanced Betting System, iar ulterior au fost deschise de catre ABS North Betting. Legislaţia nu prevede interdicţia de a nu putea fi deschis un punct de lucru de catre un organizator in spaţiul in care a funcţionat alt organizator care nu şu-a achitat obligaţiile catre bugetul statului. In vederea creanţelor fiscale datorate de catre SC Advance Betting System, DGFP Ilfov şi Administraţia finanţelor publice a oraşului Voluntari a intreprins masuri de executare silita”, arata intr-un raspuns secretarul de stat din cadrul Ministerul de Finanţe, Liviu Voinea.

Primul diplomat comunist “spalat” de CEDO

Liviu Petrina, “artizanul” acestei afaceri, a fost printre primele personaje post-decembriste despre care presa a afirmat ca a fost colaborator al Securitaţii, el fiind unul dintre “punctele tari” ale Partidului Naţional Ţaranesc-Creştin Democrat. In timpul regimului comunist, Liviu Petrina a avut statutul de diplomat in Japonia, dar in 1986 a renunţat la activitatea diplomatica. Pentru ca ziariştii Mircea Dinescu şi Cornel Ivanciu l-au facut “securist”, Petrina i-a dat in judecata. La instanţele din ţara a pierdut, dar dupa ce s-a adresat la CEDO, Petrina a caştigat impotriva statului. Un alt aspect important al fraţilor Petrina este ca cel de-al treilea frate, Petru, a reuşit sa plece in America in timpul regimului comunist, iar in acest timp, Liviu Petrina a fost lasat sa desfaşoare activitaţi diplomatice in afara graniţelor ale Romaniei comuniste. "La cea dintai conferinţa de presa, care a avut loc in data de 23 decembrie 1989, domnul Liviu Petrina a declarat cu claritate şi categoric, pentru a risipi orice dubiu, ca, deşi diplomat de cariera in MAE, nu a fost niciodata ofiţer al vreunui serviciu secret, de Securitate sau altele. In 1986, din motive strict politice, domnul Petrina a fost indepartat din MAE", se arata in textul deciziei CEDO. Intr-un articol aparut in adevarul.ro, Liviu Petrina, care acum are 72 de ani, povesteşte ca in 1990 era secretarul general al Partidului Naţional Ţaranesc Creştin şi Democrat (PNŢCD) şi unul dintre liderii Opoziţiei şi a ajuns sa fie acuzat ca a carat cu maşina personala sticlele incendiare cu care a fost atacata Televiziunea şi ca ar fi facut parte din fosta Securitate.
.
La Cluj, “Petrinii” proiecteaza pe bani publici

In Cluj Napoca, familia Petrina controleaza o buna parte din afacerile care se fac in domeniul construcţiilor. In primul rand, Mircea Petrina este fostul prorector al UTCN şi unul dintre asociaţii firmei Bogart. Apoi, atat in cadrul UTCN cat şi in cadrul societaţii Bogart se regasesc fii lui Mircea Petrina, Tudor şi Bogdan, care la UTCN sunt asistenţi iar la Bogart asociaţi. In cadrul UTCN, Tudor preda la catedra de Mecanica Construcţiilor, iar Bogdan la cea de Beton Armat şi Construcţii Metalice. Ultimul mare proiect al firmei Bogart Construct este stadionul Cluj Arena, una dintre cele mai mari investiţii populiste care au fost facute vreodata in judeţul Cluj. chiar daca, iniţial, proiectarea stadionului a fost caştigata de UTCN, universitatea nu s-a putut descurca şi a apelat la serviciile Bogart. De asemenea, chiar daca proiectarea Planului Urbanistic General (PUG) al Clujului a fost caştigata tot de UTCN, universitatea nici de aceasta data nu s-a putut descurca singura şi a apelat la serviciile familiei Petrina.

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.