Consilierii locali din Cluj-Napoca au aprobat la începutul lunii februarie bugetul pentru anul în curs. Propunerile de alocări bugetare au fost făcute de primarul Emil Boc, însă la sfârșitul lunii ianuarie a avut loc o dezbatere publică, prin care clujenii s-au putut exprima cu privire la repartizările pe capitole a banilor proveniți din buzunarul acestora.

 

 

Cheltuielile bugetului general al Municipiului Cluj-Napoca pe anul 2016 au fost fundamentate și dimensionate pe două secțiuni. Prima, care conform legii, trebuie asigurată într-un procent cât mai mare, face referire la funcționarea instituțiilor subordonate. Suma alocată pentru această secțiune a bugetului se ridică la 767.539.491 lei, bani ce reprezintă 68,57 % din bugetul general.

Cea de-a doua secțiune are în vedere dezvoltarea urbei. Pentru asigurarea resurselor la secțiunea de dezvoltare sau investiții, s-a alocat o sumă mult mai mică: 351.712.000- adică 31,43 % din total.

 

Venituri proprii vs. Contribuțiile clujenilor

La începutul anului se calculează o estimare bugetară care reprezinta  cu aproximație câți bani va încasa primăria pe durata acestuia. Veniturile bugetului local al Municipiului Cluj-Napoca provin din patru părți.

Conform datelor oficiale, 597.623.491 lei provin din venituri proprii, peste 27 de milioane de lei se obțin din subvenții de la bugetul de stat și  încă 189.388.000 lei se încasează din taxa pe valoare adăugată pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul municipiului. Ultima sursă financiară folosită la întocmirea bugetului este primită din fonduri externe nerambursabile post aderare și ajung  la aproape 70 de milioane de lei.

 

Proiecte expirate trecute pe liste de finanțări an de an

Printre obiectivele ce primesc bani și din acest buget se numără mai multe proiecte ce trebuiau deja finalizate însă ceva nu a mers bine și încă mai au nevoie de bani.

Modernizarea Cinematografului Dacia este un alt proiect care apare în lista de investiții a Primăriei de câțiva ani încoace. Mai exact, din 2013, iar la început de 2014 au fost aprobați indicatorii tehnico-economici pentru viitorul amplasament. Chiar dacă durată de realizare a investiției a fost de un an, cinematograful nu este încă gata.

Construirea Centrului Cultural Transilvania – clădire pentru Filarmonică din Cluj-Napoca – este pe lista de investiții a Primăriei de câțiva ani încoace. În condițiile în care proiectul a fost finalizat încă de la început de 2013 – deja de trei ani – construcția propriu-zisă a Filarmonicii nu a început. Parteneriatul public-privat propus de municipalitate nu da roade. Niciun investitor nu se arată interesat să construiască parkingul subteran de patru etaje al Centrului, estimat la 15 milioane de euro.

Investițiile din LOMB – Centrul TEAM și Buftea de Cluj – sunt alte două proiecte care sunt pe lista de buget a instituției publice de câțiva ani încoace. Și în 2016, se aloca importante sume de bani pentru finalizarea lor.

Parkingul suprateran de la intersecția străzilor Mehedinți-Negoiu este în construcție  din 2013. Termenul de finalizare în contract era anul 2014, însă proiectul nu este gata și a fost inclus și în bugetul din 2016, cu o finanțare de 4,6 milioane de lei.

La Capitolul “Transporturi”, mai multe investiții au fost prinse și în bugetul din 2016, deși ar fi trebuit să fie finalizate. Spre exemplu, proiectul “Rețea de stații self-service de închiriere de biciclete” are alocată sumă de 2,5 milioane de lei pentru 2016, cu toate că  trebuia finalizat încă din 2013.

Modernizarea și extinderea pasajelor pietonale din Piață Gării a primit de la buget o finanțare de 5,2 milioane de lei în acest an.  De asemenea, refacerea infrastructurii orașului-comoară, proiect ce trebuia finalizat la sfârșitul lui 2015, are o finanțare de 4,9 milioane de lei pentru acest an.

 

Săracul buget sărac

Față de anii trecuți, bugetul pe acest an este considerabil de mic. Însă pentru a nu trage  vreo concluzie, trebuie menționat că una dintre cauzele ce au dus la acest aspect este faptul că nu se accesează fonduri europene. Iar aici vorbim de faptul că nu s-a deschis încă o  axă de finanțare pe care să o poată  accesa municipalitatea clujeana.

Spre exemplu, bugetul de investiții în 2015 fost de 458 de milioane de lei, comparativ cu 337 de milioane de lei, cât este în 2016.

În 2014, bugetul general a fost de 1.155.197.000 de lei, din care pentru investiții s-a alocat suma  de 503.558.000 de lei, adică un procent de 43% din bugetul general.

În anul 2013, primăria clujeană a avut un buget de 920.000.000 de lei, situându-se pe locul doi în rândul orașelor din afară Bucureștiului, după Timișoara. La acești bani s-au mai adăugat 40 de milioane de lei din fonduri europene. Investițiile au fost anunțate la 209.000.000, din care au fost cheltuiți doar  40%. Însumau 22,7% din buget. Aprobarea bugetului a avut loc la mijlocul anului 2013.

 

Liberalii mulțumiți și resemnați

Contactați pentru a opina cu privire la propunerile făcute de Boc la Buget, doi consilieri de la PNL, Ioan Bîldea și Radu Rațiu au explicat faptul că bugetul  este  echilibrat în raport de posibilități și nevoi.

„E un buget mai mic decât cel de anul trecut. Nu se găsește componenta de fonduri europene pentru că nu s-au deschis noile  axe de finanțări a proiectelor EU. Banii de dezvoltări merg pe continuarea proiectelor de anul trecut ” spune consilierul Ioan Bîldea.

În altă ordine de idei, acesta a precizat că s-ar fi putut face alocări mai substanțiale pe partea de investiții.

„Mi-aș fi dorit sa fie mai mulți bani pe zona de investiții, pentru chestiunile ce le ofera studiul de mobilitate care rezolva problema traficului în oraș. As fi dorit sa fie mai mulți bani pentru dotarea parkingurilor din cartiere.

Prea puține persoane  s-au prezentat la  dezbaterile  pe buget,dar dintre  clujenii prezenți s-au auzit multe propuneri de tipul protejarea spațiilor verzi și un alt subiect important dezbătut a fost că s-au dorit mai multe  rute de transport în  comun” mai completează acesta.

Directorul Cluj Arena, consilier local tot din partea PNL  nu are foarte multe obiecții la actualul buget și speră să se aloce bani de la guvern în cursul acestui an.

„ Anul acesta avem un buget echilibrat, care are în vedere atât investiții cât și reparații întrețineri și cheltuieli de funcționare . Important  e, cred eu, sumele de  bani pe care le avem în buget și ce vrei să faci cu ei. Sperăm totuși că vor veni bani și de la Guvern pentru a suplimenta câteva investiții.


 

Cu privire la raportul buclucaș al Curții de Conturi referitor la banii cheltuiți de primăria Cluj-Napoca pe anul trecut, Bîldea Consideră că administrația locală va demonta acuzațiile aduse de Curtea Constitutionala.

„Raportul Curții de Conturi , la fiecare a descoperit  nereguli. Primăria s-a aparat și a demontat în fiecare an o parte din acestea. Spre exemplu, nu știu să se fi terminat cu  mari probleme discuțiile pe vreun raport al Curții de Conturi în nici un alt an. Neînțelegerile se vor lămuri” adaugă Ioan Bîldea.

 

Social democrații acuză ca sunt mințiți pe față

Consilierul local de la PSD, Gabriel Oniga s-a săturat să vadă cum se prefac unii că bugetul este echilibrat și bun. Acesta punctează și faptul că de fiecare dată când grupul de aleși locali din partea PSD vine cu propuneri pentru alocări bugetare, li  se spune că se vor lua în considerare, se vor respecta și include în buget,însă mai apoi, executivul le ignoră complet.

„Noi ne-am formulat o  serie de amendamente la buget, o parte din ele au  fost prinse în structură. De exemplu bugetarea pentru sistemul de parcări, lucru ce personal  mă afectează, e a treia oara când se include un  buget pentru proiectele noastre, dar atât!

Nimeni nu le pune în aplicare, respectiv executivul! Acum avem un buget diminuat serios datorită lipsei fondurilor europene și epuizării creditului municipal. Nu pot spune chiar că e un buget prost făcut, dar sunt bugetate anumite proiecte pentru a nu știu câta oară și ignorate altele” punctează Gabriel Oniga.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.