Judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au respins cererea de impunere prin care ANAF solicita circa 60 de milioane de lei de la Farmec bani pe care compania clujeană i-ar datora la bugetul de stat. Însă, potrivit deciziei magistraţilor clujeni, această păsuire nu este definitivă, ea fiind valabilă până la finalizarea procesului de fond. Cei de la Farmec au fost ”călcaţi” de un control de la ANAF care au venit să verifice o serie de sesizări făcute de Curtea de Conturi a României. Anul trecut, Curtea de Conturi a controlat afacerile care se derulează în Instituţia Vamală, iar un capăt al firului pe care scria ”afaceri cu alcool” mergea şi către Farmec.

 

Conform magistraţilor de la Curtea de Apel Cluj, ”admite cererea în contencios fiscal formulată de reclamanta SC Farmec SA în contradictoriu cu pârâta ANAF- D.G.A.M.C.. Dispune suspendarea deciziei de impunere nr. F- MC 1661 din 15.12.2014 emisă de pârâtă până la pronunţarea instanţei de fond. Executorie de drept. Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare care se depune, sub sancţiunea nulităţii, la Curtea de Apel Cluj”, arată minuta sentinţei emise săptămâna trecută.

Cei de la Farmec au fost ”călcaţi” de un control de la ANAF care au venit să verifice o serie de sesizări făcute de Curtea de Conturi a României. Anul trecut, curtea de conturi a controlat afacerile care se derulează în Instituţia Vamală, iar un capăt al firului pe care scria ”afaceri cu alcool” mergea şi către Farmec. Cum această autoritate nu are competenţa să verifice societăţile comerciale private, Curtea de conturi a trimis un raport la ANAF, iar inspectorii fiscali s-au făcut că îşi văd de treabă. Însă, în loc să verifice traseele date în lucru de curtea Conturi, cei de la ANAF au descoperit o ”erupţie acneică” pentru a ascunde ”bubuiol”. Însă, aceste informaţii au ieşit în spaţiul public şi s-ar putea ca unii procurori curioşi şi dornici de o primă la salariu să ceară rapoartele Curţii de Conturi şi cel al ANAF privitoare la afacerile derulate în cadrul SC Farmec SA.

 

Condiţii impuse de plătitorul de taxe

Raportul ANAF nu este public, însă cel al Curţii de Conturi arată că „DRAOV Cluj (structura regională) recunoaşte că verificările cu privire la realitatea consumului de alcool etilic şi tipul de alcool etilic, denaturat sau nedenaturat, nu pot fi stabilite prin neprezentarea reţetarului de fabricaţie de către societate (SC Farmec SA, n.red.), aceasta invocând secretul comercial aşa cum reiese şi din cercetarea întreprinsă de Garda Financiară. Totodată, în actul de control întocmit de către DRAOV Cluj în data de 14.07.2012, ca urmare a efectuării controlului inopinat la societate, se arată că la restituirea accizelor s-a verificat concordanţa dintre cantitatea comandată, cea recepţionată, utilizată în procesul de fabricaţie a produselor cosmetice, precum şi modul corect de stabilire a accizei de restituit. În aceste condiţii auditorii publici externi constată că restituirea (accizei) s-a făcut în condiţii cerute şi impuse de SC Farmec SA şi nu pe baza analizei documentelor justificative astfel încât decizia de restituire să fie luată în cunoştinţă de cauză”, se arată în raportul Curţii de Conturi a României.

 

Şi vameşii au farmec

Raportul Curţii de Conturi, din care a pornit controlul ANAF, mai constată faptul că funcţionarii vamali au restituit accizele în lipsa oricăror verificări privind utilizarea în fapt a alcoolului în fabricaţie, au acceptat condiţiile impuse de Farmec, nu au solicitat reţetele de fabricaţie la produsele care conţin alcool, nu au efectuat verificări prin încrucişare, au tergiversat efectuarea inspecţiei fiscale privind nedenaturarea şi neutilizarea alcoolului. “Organele de control din ANV nu au făcut o verificare încrucişată a cantităţilor de produs accizabil achiziţionat de client în corelaţie cu cel declarant de furnizori astfel încât să fi fost evitată posibilitatea ca între antrepozitul de producţie şi utilizatorul final să circule alcool etilic nedenaturat şi pentru care acciza ar fi devenit exigibilă. Echipa de control din cadrul Curţii de Conturi a constatat în urma verificărilor efectuate asupra actelor transmise de DJAOV Cluj, că prima persoană din tabelul ce conţine inspectorii vamali care au întocmit acte de control şi procese verbale ca urmare a supravegherii denaturării alcoolului etilic la SC Farmec SA şi SC Prod Vinalco SRL este Ciuban Doru. Acesta a devenit ulterior director al structurii vamale din Cluj şi a aprobat restituirile de acciză”, se arată la pagina 154 din Raportul Curţii de Conturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.